Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
109.08 Кб
Скачать

54. Порядок видачі переказних векселів

Переказний вексель (трота) - виписується кредитором (векселедавцем) і містить нічим не обумовлену пропозицію до позичальника сплатити певну суму грошей третій особі.

За здійснення інкасування банк одержує комісійну винагороду.

Якщо в розрахунках, оформлених простим векселем, фігурують два учасники - Продавець (кредитор) і Покупець (боржник), то в операціях з переказним векселем кількість дійових осіб збільшується. За класичною схемою у переказному векселі беруть участь три особи:

o трасант (він же векселедавець) - є одночасно дебітором стосовно до ремітента і кредитором стосовно до трасата;

o трасат (платник - той, кому трасант дає наказ платити) - є дебітором стосовно до трасанта;

o ремітент (перший векселеутримувач, він же векселетримач) - є кредитором стосовно до трасанта.

Використовувати переказні векселі, а також виступати векселедавцями, акцептантами, індосаментами і авалістами можуть тільки юридичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які визначаються такими згідно з чинним законодавством України.

Векселі можуть видаватися тільки для оплати за поставлену продукцію, виконані роботи і надані послуги.

Вексельний бланк може заповнюватися друкарськими і ручним способами.

Сума платежу за векселем обов'язково заповнюється цифрами і буквами. Вексель підписується керівником і головним бухгалтером юридичної особи і скріпляється печаткою.

Видача та індосамент векселів за межі України не допускається. Вексельні бланки купуються підприємствами в комерційних банках України.

реквізити векселя:

Подвійна вексельна мітка - "Переказний вексель"; Номер векселя; Валюта платежу; Вексельна сума цифрами;. Місце складання векселя; Дата складання векселя; Термін платежу;. Вексельний наказ "Заплатіть проти цього векселя ..."; Найменування того, кому або за наказом кого платіж повинен бути здійснений - ремітент; Вексельна сума прописом; Найменування і точна адреса платника за векселем - трасата; Назва, підпис і точна адреса; Місце платежу і найменування банківської установи; Надпис про прийняття (акцепту) векселя; підпис платника за векселем; Поручительство за векселем (аваль).

55. Первинний облік надходження і вибуття продукції с/г виробництва

Первинний облік руху прод-ї с/г вир-ва здійснюється в різних формах первинних документів, вибір яких залежить від виду вир-ва і виду прод-ї, яку одержуємо.

Зернові культури. Первинними документами на оприбуткування прод-ї зернових культур є: реєстр відправки зерна та іншої прод-ї з поля, путівки на вивіз прод-ї з поля, талони шофера і комбайнера, реєстр приймання зерна вагарем. Процес додаткової обробки зерна (сортування і сушіння) оформлюється актом на сортування і сушіння прод-ї рослинництва. Реалізація зернової прод-ї юридичним особами оформлюється ТТН. При реалізації зерна, до ТТН додається сортове посвідчення. Ці документі обов’язково підписуються керівником (скріплені печаткою) і за невідповідність сорту керівництво несе кримінальну відповідальність.

Рух зерна в межах п-ва (передача для зберігання на склад, реалізація за готівку чи в рах. ОП) оформлюється НВГП. В кінці дня зав.току складає відомість руху зерна та іншої продукції.

Овочеві культури, прод-я садівництва і бахчеві культури. Основними первинним документом на оприбуткування цієї продукції є щоденник надходжень с/г прод-ї. Реалізація даної прод-ї юридичним особам оформлюється ТТН, в деяких випадках може використовуватись Рахунок-фактура, рух прод-ї в межах п-ва оформлюється НВГП.

Корма. При згодівлі кормів складають Акт на оприбуткування пасовищних кормів.Грубі і соковиті корма оприб. на підставі Акту на оприб. грубих і соковитих кормів. Всі оприбутковані корма передаються на відповідальне зберігання МВО, яка веде Журнал обліку витрат кормів, записи в який здійснені на підставі первинних документів на використання кормів (відомість витрат кормів, НВГП).Якщо на п-во надходять корма зі сторони, то підставою для їх оприб. є Рахунок-фактура чи ТТН.

Облік прод-ї тваринництва. Оприбутковане молоко оформ. в журналі-обліку надою молока. Дані журналу переносять у відомість руху молока. Реалізація молока заготівельним п-вам оформ. ТТН. Відпуск його в реалізацію і в рах. ОП оформ. НВГП. При відпуску молока на випойку оформ. відомістю витрат.

Вовна. Оприб. вовни оформ. актом настригу вовни (для неспец. госп.) і щоденником надходження і відправки вовни в спеціаліз. господ. Після оприб. вовни її пакують в кіпи і здійснюють записи в Журнал пакування вовни на реалізацію – ТТН.

Прод-я птахівництва. Для оприб. яєць оформ. Щоденник надходжень с/г прод-ї (неспец. госп.), звіт по складу, холодильнику (спец. госп.), реалізація – ТТН, рух в межах п-ва – ЛЗК, НВГП.

Прод-я промислового вир-ва. Результати переробки кожного виду прод-ї по партіям оформ. Звітом про переробку прод-ї ( в 2-х примірниках).Перероблене молоко оформ. Відомістю переробки молока і молочних продуктів, забій тварин – Актом на вибуття тварин, розмол зерна – Помольною квитанцією.

Аналітичний облік прод-ї с/г вир-ва здійснюється за видами прод-ї. Регістр аналіт. обл. – звіт про рух ТМЦ. Регістр синтетичного обліку – Журнал-ордер 5А.

1.Оприб. прод-ю власного вир-ва (урожай, надій) 27/23

2.Оприб. прод-ю с/г вир-ва, придбану зі сторони 27/63(685)

3.Оприб. прод-ю с/г вир-ва, придбану підзвітними особами 27/372

4.Закріплена прод-я с/г вир-ва у населення для подальшої реліз. 27/377

5.Списана прод-я с/г вир-ва в реалізацію 90/27

6.Нарах. заборг. заготів. організації за реалізовану їм прод-ю с/г вир-ва 36/70

7.Одержана виручка від реаліз. прод-ї за готівку 30/70

8.Утримано із З/П вартість прод-ї відпущ. в рах. ОП 66/70

9.Відпущ. прод-я с/г вир-ва в переробку 233/27

10.Частина зерна відпущ. для висіву 231/27

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]