Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
109.08 Кб
Скачать

78. Визнання та оцінка дебітор.Заборгованості

Дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод та може бути достовірно визначена її сума.

Стандартом 10 передбачено два способи обчислення резерву сумнівних боргів та чистої реалізаційної вартості дебіторської заборгованості:

1. Визначається платоспроможність окремих дебіторів.

2. На основі класифікації дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги.

При визначенні резерву сумнівних боргів, виходячи із платоспроможності окремих дебіторів, після проведеного аналізу виводиться індивідуальний коефіцієнт сумнівності, за яким потім визначають суму резерву за даною заборгованістю. Сума резервів за кожним дебітором дасть загальну суму резерву сумнівних боргів за підприємством.

Другий спосіб визначення резерву сумнівних боргів і реалізаційної вартості дебіторської заборгованості передбачає класифікацію дебіторської заборгованості шляхом групування дебіторської заборгованості за термінами її непогашення із встановленням коефіцієнта сумнівності для кожної групи.

Коефіцієнт сумнівності встановлюється підприємством виходячи з фактичної суми безнадійної дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги за попередні звітні періоди. Коефіцієнт сумнівності, як правило, зростає зі збільшенням термінів непогашення дебіторської заборгованості. Величина резерву сумнівних боргів визначається як сума добутків поточної дебіторської заборгованості відповідної групи та коефіцієнта сумнівності відповідної групи.

Узагальнити розрахунки величини резерву сумнівних боргів можливо з застосуванням формули:

КС=(Бзн:Дзн):і ,де

Бзн - фактично списана безнадійна дебіторська заборгованість відповідної групи за певний місяць, вибраний для спостереження;

Дзн - дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги на кінець певного місяця, вибраного для спостереження;

і - кількість місяців, що включено в період спостереження.

79.Облік готової продукції с/г вир-ва

Первинний облік руху прод-ї с/г вир-ва здійснюється в різних формах первинних документів, вибір яких залежить від виду вир-ва і виду прод-ї, яку одержуємо.

Зернові культури. Первинними документами на оприбуткування прод-ї зернових культур є: реєстр відправки зерна та іншої прод-ї з поля, путівки на вивіз прод-ї з поля, талони шофера і комбайнера, реєстр приймання зерна вагарем. Процес додаткової обробки зерна (сортування і сушіння) оформлюється актом на сортування і сушіння прод-ї рослинництва. Реалізація зернової прод-ї юридичним особами оформлюється ТТН. При реалізації зерна, до ТТН додається сортове посвідчення. Ці документі обов’язково підписуються керівником (скріплені печаткою) і за невідповідність сорту керівництво несе кримінальну відповідальність.

Рух зерна в межах п-ва (передача для зберігання на склад, реалізація за готівку чи в рах. ОП) оформлюється НВГП. В кінці дня зав.току складає відомість руху зерна та іншої продукції.

Овочеві культури, прод-я садівництва і бахчеві культури. Основними первинним документом на оприбуткування цієї продукції є щоденник надходжень с/г прод-ї. Реалізація даної прод-ї юридичним особам оформлюється ТТН, в деяких випадках може використовуватись Рахунок-фактура, рух прод-ї в межах п-ва оформлюється НВГП.

Корма. При згодівлі кормів складають Акт на оприбуткування пасовищних кормів.Грубі і соковиті корма оприб. на підставі Акту на оприб. грубих і соковитих кормів. Всі оприбутковані корма передаються на відповідальне зберігання МВО, яка веде Журнал обліку витрат кормів, записи в який здійснені на підставі первинних документів на використання кормів (відомість витрат кормів, НВГП).Якщо на п-во надходять корма зі сторони, то підставою для їх оприб. є Рахунок-фактура чи ТТН.

Облік прод-ї тваринництва. Оприбутковане молоко оформ. в журналі-обліку надою молока. Дані журналу переносять у відомість руху молока. Реалізація молока заготівельним п-вам оформ. ТТН. Відпуск його в реалізацію і в рах. ОП оформ. НВГП. При відпуску молока на випойку оформ. відомістю витрат.

Вовна. Оприб. вовни оформ. актом настригу вовни (для неспец. госп.) і щоденником надходження і відправки вовни в спеціаліз. господ. Після оприб. вовни її пакують в кіпи і здійснюють записи в Журнал пакування вовни на реалізацію – ТТН.

Прод-я птахівництва. Для оприб. яєць оформ. Щоденник надходжень с/г прод-ї (неспец. госп.), звіт по складу, холодильнику (спец. госп.), реалізація – ТТН, рух в межах п-ва – ЛЗК, НВГП.

Прод-я промислового вир-ва. Результати переробки кожного виду прод-ї по партіям оформ. Звітом про переробку прод-ї ( в 2-х примірниках).Перероблене молоко оформ. Відомістю переробки молока і молочних продуктів, забій тварин – Актом на вибуття тварин, розмол зерна – Помольною квитанцією.

Для синтетичного обліку прод-ї с/г вир-ва передбачено рах. 27. За економ. змістом – рах. для обліку активів і процесів, за призначенням – основний, матеріальний, за структурою - активний. По ДТ- наявність і збільш. прод-ї с/г вир-ва, по КТ- зменш. в результаті реалізації, видачі в рах. ОП, в виробництві.

На цьому рахунку обліковують як прод-ю власного вир-ва, призначену для продажу та ін. невиробничого використання, так і придбану зі сторін.

Аналітичний облік прод-ї с/г вир-ва здійснюється за видами прод-ї. Регістр аналіт. обл. – звіт про рух ТМЦ. Регістр синтетичного обліку – Журнал-ордер 5А.

1.Оприб. прод-ю власного вир-ва (урожай, надій) 27/23

2.Оприб. прод-ю с/г вир-ва, придбану зі сторони 27/63(685)

3.Оприб. прод-ю с/г вир-ва, придбану підзвітними особами 27/372

4.Закріплена прод-я с/г вир-ва у населення для подальшої реліз. 27/377

5.Списана прод-я с/г вир-ва в реалізацію 90/27

6.Нарах. заборг. заготів. організації за реалізовану їм прод-ю с/г вир-ва 36/70

7.Одержана виручка від реаліз. прод-ї за готівку 30/70

8.Утримано із З/П вартість прод-ї відпущ. в рах. ОП 66/70

9.Відпущ. прод-я с/г вир-ва в переробку 233/27

10.Частина зерна відпущ. для висіву 231/27

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]