Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
109.08 Кб
Скачать

56. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень

Платіжне доручення оформляється платником та подається в банк, що його обслуговує, не менше чим у двох примірниках і приймається банком до виконання протягом десяти календарних днів з дати його виписки.

Банк приймає до виконання платіжне доручення за умови, якщо сума цього платіжного доручення не перевищує суму, що є на його рахунку.

Розрахунки дорученнями можуть здійснюватися:

- за фактично відвантажену/ продану продукцію (виконані роботи, надані послуги тощо);

- у порядку попередньої оплати - якщо такий порядок розрахунків установлено законодавством та / або обумовлено в договорі;

- для завершення розрахунків за актами звірки взаємної заборгованості підприємств, які складені не пізніше терміну, установленого чинним законодавством;

- для перерахування підприємствами сум, які належать фізичним особам (заробітна плата, пенсії тощо), на їх рахунки, що відкриті в банках;

- для сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та / або державних цільових фондів;

- в інших випадках відповідно до укладених договорів та / або чинного законодавства.

Платник та отримувач у договорах між ними можуть установлювати додаткові вимоги до даних, які потрібно зазначати в реквізиті "Призначення платежу". Посилання на суму податку на додану вартість платник робить у випадках, передбачених чинним законодавством.

Платник відповідає за дані, що зазначені в реквізиті платіжного доручення "Призначення платежу". Банк перевіряє заповнення цього реквізиту на відповідність вимогам, викладеним у цьому розділі, лише за зовнішніми ознаками.

У реквізиті платіжного доручення "Призначення платежу" (залежно від конкретного випадку) зазначається таке:

- під час розрахунків за фактично відвантажену / продану продукцію (виконані роботи, надані послуги) - назва / вид товарів

(робіт, послуг), за які здійснюється оплата, номер і дата документа, на підставі якого вона здійснюється;

- якщо платник перераховує кошти як попередню оплату, то зазначається, що це попередня оплата та назва / вид товарів (робіт, послуг), за які здійснюється оплата, а також назва, номер і дата документа, на підставі якого вона здійснюється;

- при перерахуванні коштів за актом звірки взаємної заборгованості - назва / вид товарів (виконаних робіт, наданих послуг), дата і номер чинного акта звірки та дата, за станом на яку її здійснено;

- у разі сплати платежів, утриманих із заробітної плати працівників та нарахованих на фонд оплати праці податків до бюджету і зборів до державних цільових фондів, - дата виплати заробітної плати, форма її видачі (у натуральній формі, виплати з виручки тощо) і період, за який здійснено виплату. Крім того, можуть зазначатись інші потрібні дані.

Перший примірник доручення виконує функцію меморіального ордера і поміщається в документ для банку платника, другий - видається платнику з відміткою банку про одержання і виконання документа.

57. Бухгалтерський облік розрахунків при застосуванні простих векселів

Вексель - це цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання терміну певну суму грошей власнику векселя (векселетримачу).

Простий вексель видається дебітором (покупцем) кредиторові (продавцеві) при оформленні розрахунків щодо передачі права власності на товари, роботи, послуги. Простий вексель повинен мати такі реквізити:

- просте і нічим не обумовлене зобов'язання сплатити певну суму грошей кредиторові (векселетримачу);

- термін платежу;

- місце, де повинен бути здійснений платіж;

- кому і за наказом кого повинен бути здійснений платіж:

- дата і місце складання векселя:

- підпис векселедавця.

У зв'язку з уведенням у господарський оборот векселів банки мають можливість приймати їх на інкасо для одержання платежів і для оплати векселів у встановлені терміни. Якщо платіж надійде, вексель повертається боржнику.

У випадках ненадходження платежу вексель повертається векселетримачу, але з протестом неплатежу. Таким чином, банк відповідає за наслідки, які виникають через ненадходження протесту. Як видно, при інкасуванні векселів роль банку зводиться тільки до суворого виконання умов клієнта-векселетримача.

Вексель передається для інкасування з надписом про передоручення на ім'я банку, який робиться на зворотній стороні векселя у вигляді "Заплатили за наказом ____банку. Валюта на інкасо" і стверджується підписом векселетримача.

Порядок бухгалтерського обліку у продавця і покупця при розрахунку простими векселями, де фігурують тільки два учасники, Продавець (кредитор) і Покупець (боржник), тобто Векселедавець і Векселетримач, обумовлений застосуванням відповідно продавцем рахунків 18 або 34 і покупцем 51 або 62.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]