Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова амортизация 2015.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
173.85 Кб
Скачать

2. Організаційно-економічна характеристика дп «дг «Елітне»

ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» ІР НААН» було створено у 1961 році як одне з базових господарств Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН. Місце знаходження господарства: Україна, Харківська область, Харківський район, с. Радгоспне. Розташоване господарство від районного та обласного центру - м. Харкова на відстані 18 км.

Основна діяльність ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» ІР НААН» є виробництво і реалізація насіння зернових, зернобобових та технічних культур високих репродукцій.

Головними цілями господарства є збільшення надходження коштів від реалізації продукції, робіт і послуг, а також збільшення прибутків, які необхідно максимально капіталізувати.

Перспективи розвитку підприємства ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» ІР НААН» є удосконалення сівозмін та підвищення урожайності сільськогосподарських культур (внесення добрив і застосування засобів захисту рослин; своєчасного проведення комплексу робіт; дотримання технологій).

Господарство забезпечує насінням високих репродукцій не тільки господарства Харківської області, а і інших регіонів.

Діяльність ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» ІР НААН» залежить від внутрішнього і зовнішнього середовища.

Постачальники надають підприємству ресурси, необхідні для виробництва товарів і послуг. ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» ІР НААН» співпрацює з різними суб’єктами господарювання на підставі договорів купівлі-продажу, постачання тощо. Для виробничо-господарської діяльності господарство повинне постійно закуповувати пальне та мастило, мінеральні добрива і пестициди, насіння і посадковий матеріал.

Виживання підприємства залежить від його здатності знаходити споживача і задовольняти його попит. Споживачами продукції ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» ІР НААН» є сільгоспвиробники зернових і олійних культур та працівники господарства. Продукція господарства реалізовується на оптових, роздрібних та оптово-роздрібних ринках. Основною продукцією, яка йде на реалізацію є зернові, зернобобові та технічні культури.

Посередники допомагають у просуванні, продажі, розподілі товару серед кінцевих споживачів. До маркетингових посередників відносяться торгові посередники, компанії з організації товароруху, агенції маркетингових послуг і фінансові посередники.

До групи фінансових посередників входять банки, кредитні та страхові компанії й інші організації, котрі допомагають фінансувати угоди і страхують від ризиків. Що стосується ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» ІР НААН», то воно працює з такими банками, як ПАТ “Мегабанк” та ПАТ “Полтава-банк”.

Продукція, яку виробляє досліджуване підприємство за якістю є конкурентоздатною, але нестабільна економічна і політична ситуація (фактори зовнішнього середовища), що склалися в нашій країні не дозволяють підприємству успішно функціонувати в умовах конкуренції, що склалися на ринку. Як вже згадувалося вище основною діяльністю господарства є виробництво і реалізація насіння високих репродукцій, але відсутність відрегульованої законодавчої бази і підтримки збоку держави спричиняють ситуацію, коли на ринку присутні псевдо виробники елітного насіння. Цей фактор змушує реалізовувати продукцію по цінам нижчим, ніж справжня собівартість.

ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» ІР НААН» є державним підприємством, безпосередньо підпорядковане Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН. Загальне підпорядкування – Національної академії аграрних наук України, як органу по управлінню державним майном, закріпленим за господарством.

Державне підприємство являє собою організаційно-правову форму підприємства, заснованого на державній власності. Підприємство має особливості правового становища порівняно з недержавними підприємствами. Ці особливості обумовлені способом відмежування функцій власника від функцій управління майном в державному підприємстві. Підприємству як суб'єкту права це майно належить на праві повного господарського відання. Дане право вужче, ніж право власності. Обсяг його залежить від цільового призначення відповідного майна. Державне підприємство володіє, користується і розпоряджається цим майном “на свій розсуд, вчиняючи щодо нього будь-які дії, які не суперечать чинному законодавству та статуту підприємства”.

На данний час господарство діє на підставі статуту, що був зареєстрований 4 лютого 2011р.

Статут це основний документ, на основі якого діє підприєм­ство. Він затверджується власником (власниками) майна, а для держав­них підприємств – власником майна за участю трудового колективу. У статуті визначаються:

  1. Власник майна.

  2. Найменування підприємства.

  3. Місцезнаходження підприємства.

  4. Предмет і ціль діяльності.

  5. Органи управління і порядок їх формування.

  6. Компетенція та повноваження трудового колективу і його ви­борних органів.

  7. Порядок утворення майна підприємства.

  8. Умови реорганізації та припинення діяльності підприємства.

Підприємство має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в банківських установах.

Фінансові ресурси підприємства формуються за рахунок: виручки від реалізації робіт, послуг, інших операцій, амортизаційних відрахувань, за рахунок кредиторів, а також інших джерел. Чистий прибуток підприємства утворений після сплати податків та інших обов’язкових платежів, залишається в його розпорядженні і підлягає розподілу в відповідні фонди розвитку виробництва, резервній оплаті праці та ін.

Основними виробничими ділянками в ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» ІР НААН» є відділення, спеціалізовані цехи, ланки та інші виробничі підрозділи, які функціонують як єдиний механізм і забезпечують процес виробництва.

Державні підприємства, засновані на загальнодержавній власності характеризуються такими економічними перевагами: часткова гарантованість в забезпеченні підприємства обсягом робіт за допомогою держзамовлень та держконтрактів; деякі пільги в сфері податкових відносин, ресурсозабезпечення, надання кредитно-грошової допомоги, соціальної захищеності працюючих. Проте існують і недоліки у функціонуванні таких господарств. До них можна віднести: більш жорсткий контроль за використанням коштів, які спрямовуються на споживання, за своєчасністю сплати в держбюджет, визначеної частки дивідендів на вкладений капітал. Деякі з цих переваг і недоліків притаманні і нашому підприємству.

Господарство веде активну господарську та виробничу діяльність, це веде до того, що воно вступає в взаємодію з іншими господарствами, і не тільки господарствами, а і комерційними структурами і їх об’єднаннями. Збут продукції ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» ІР НААН» відбувається за різними каналами реалізації. Найчастіше це сільгоспвиробники насіння.

Дослідне господарство здійснює свою діяльність на основі Господарського кодексу України. Землі господарства призначені для виконання його статутних цілей і завдань, вони є загальнодержавною власністю. Господарство не може змінити форму власності, тобто на його території не може бути створено господарство з іншою формою власності, землі не можуть бути передані в оренду, на них не можуть створюватись селянсько-фермерські господарства.

Бухгалтерський облік здійснюється бухгалтерією підприємства, яку очолює головний бухгалтер. Кількісний та якісний склад бухгалтерії визначається штатним розписом і затверджується окремим наказом керівника підприємства. 

Права й обов'язки головного бухгалтера та всіх посадових осіб бухгалтерії визначаються Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні". Головний бухгалтер підприємства: 

  • забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання й подання у встановлені строки фінансової звітності; 

  • організує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

  • бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаних із недостачею та відшкодуванням втрат від недостачі, крадіжок і псування цінностей підприємства; 

  • розробляє та забезпечує дотримання єдиних організаційних та методичних основ ведення бухгалтерського обліку всіма структурними підрозділами підприємства. 

Розпорядження головного бухгалтера, які стосуються становлення та здійснення бухгалтерського обліку на підприємстві, є обов'язковими до виконання усіма структурними підрозділами й всіма працівниками підприємства. Головний бухгалтер несе особисту відповідальність перед керівником підприємства, призначеним на відповідну посаду власником підприємства. Відповідальність інших працівників бухгалтерії регулюється посадовими інструкціями, які затверджуються керівником підприємства.

Відділ бухгалтерії складається з 3 чоловік, головний бухгалтер та два бухгалтери.

Нарахування амортизації на основні засоби здійснюється за прямолінійним методом передбаченим П(С)БО №7.

Для того, щоб проаналізувати показники діяльності ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» розглянемо наступні таблиці.

Проаналізуюмо динаміку показників розміру ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» (табл. 2.1).

Проаналізувавши дану таблицю можемо зробити висновки, що в ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» ІР НААН» протягом останніх років не змінювалася площа сільськогосподарських угідь. Це пов’язано з тим, що підприємство має державну форму власності. Питома вага рілля також залишилась сталою ы становить 1545 га.

Одним з найважливіших показників будь-якого господарства є валова продукція. Дивлячись на цей показник у 2014 р. можна сказати, що у порівнянні із 2012 р. він збільшився на 27,3%, а у порівнянні з 2013 р. зменшився на 14%.

Таблиця 2.1