Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак по овощам 2.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
98.99 Кб
Скачать

Грунтово – кліматичні умови господарства

Господарство ПСП «Первомайськ» знаходиться в 110 км від Харкова, Харківській області. Первомайський район розташований в центральній частині Харківської області. Межує з Зміївським, Балаклійським, Лозівським, Сахновщинським, Кегичівським і Нововодолазьким районами.

Первомайськ знаходиться між ріками Берека і Орелька. До міста примикає село Сиваш, на відстані в 1,5 км розташовані села Високе і Маслівка. Через місто проходять автомобільні дороги Т-2107, Т-2110 і залізна дорога Москва-Сімферополь, станція Лихачове. Кількість населених пунктів 60, в тому числі: 1 місто (Первомайський), 59 сільських населених пунктів, усі мають під'їзні дороги з твердим покриттям.

Грунти в господарстві темно-сірі опідзолені. Клімат помірно теплий. Середньомісячна температура повітря січня коливається від мінус 4°С у західній частині до мінус 8°С. Протягом зимових місяців спостерігаються тривалі відлиги, а зміни їх різкими морозами зумовлюються несприятливі умови для перезимівлі озимих культур. Середньомісячна температура літа близько 7°С. Сума активних температур повітря становить 2500-3400 °С. Вегетаційний період триває 190-210 днів.

Кількість опадів нерівномірна і зменшується з північного заходу на південний схід від 550 до 450 мм, за теплий період від квітня до жовтня у середньому випадає 350-400 мм. За агрокліматичною характеристикою лісостеп вважається зоною нестійкого зволоження. Розміщується на 70% території чорноземи, які характеризуються сприятливими властивостями та містять багато поживних речовин. Є також і більш бідні грунти – це світло-сірі та сірі лісові.

В господарстві ПСП «Первомайськ» переважають потужні українські

чорноземи і сірі опідзолені лесові грунти. Чорноземи, що утворилися на лісах різного механічного складу, варіюються від піщаних і крупнопилеватим легких суглинків до важкосуглинистих і навіть глинистих.

Потужність грунтового покриву як правило 110 - 120 см. Зверху до глибини 40-50 см розташовується гумусовий горизонт з кількістю гумусу до 8%.

Найбільш великі масиви сірих опідзолених грунтів прилягають до дренованих балках і ярах, зазвичай до правих берегів річок. На лесових терасах річок зустрічаються солонцюваті чорноземи і навіть солончаки.

2.1 План виробництва овочів у відкритому грунті

Одержання високих стійких урожаїв овочевих культур багато в чому залежить від вживаної в господарствах науково-обгрунтованої системи агротехнічних заходів. Важливе значення при цьому має система таких агроприйомів, як підготовка грунту, строки і способи посіву і посадки, підготовка насіннєвого матеріалу, догляд за рослинами, включаючи зрошення та застосування добрив і т. д.

Агротехнічний план охоплює всі роботи, що забезпечують отримання високого і стійкого врожаю з найменшими затратами праці і коштів. У ньому вказуються приблизні календарні терміни виконання всіх робіт, а також необхідно вказати які машини, знаряддя і матеріали будуть використані при виконанні кожного агрозаходів.

Для отримання високих урожаїв доброякісної продукції важливо правильно вибрати кращі районовані для даної зони сорти. При вирощуванні ранньої продукції необхідно використовувати найбільш скоростиглі сорти. При вирощуванні продукції для споживання у свіжому вигляді в звичайні середні терміни підбирають сорти, що мають красиву форму і забарвлення, що володіють високими смаковими якостями. Якщо продукція призначається для вивезення на великі відстані, вона повинна володіти гарною транспортабельністю і довго не втрачати товарних якостей. Якщо вирощувана продукція служить сировиною для консервної промисловості, то підбираються сорти з високим вмістом сухих речовин. Для зимового зберігання більше підходять пізні лежкие сорту.