Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
231.67 Кб
Скачать

5.7. Облік виробничих запасів

Необхідною умовою підтримання виробництва сільськогосподарської продукції на певному рівні є постійна наявність частини оборотних активів у матеріальній формі (виробничі запаси). Так, щоб здійснювався процес виробництва, господарство повинне мати в необхідних розмірах запаси посівного матеріалу, кормів, палива, мінеральних добрив та засобів захисту рослин і тварин, запасних частин та інших виробничих запасів. При їх використанні ростуть витрати на виробництво. Результатом процесу виробництва є створення готової продукції і виробничі запаси переходять у форму готової продукції.

У діяльності підприємства велике значення мають наукові методи їх обчислення, особливо оцінки запасів.

Оцінка запасів – це спосіб вираження їх у грошовому вимірнику, а сам процес оцінювання полягає в проведенні факту господарського життя у відповідність з комплексом уявлень про ці факти.

На сільськогосподарські підприємст­ва матеріальні цінності надходять у основному від постачальників, взаємовідносини з якими регулюються на підставі договорів на постачання.

Матеріальні цінності можуть також надходити від підзвітних осіб в порядку їх закупки дрібними партіями за готівку.

На матеріали, що надійшли від постачальників, одержують розрахункові документи: платіжні вимоги, рахунки-фактури, платіжні вимоги з специфікацією, товарно-транспортні накладні. Ці документи реєструються працівником, який займається постачанням в Журналі обліку вантажів, що надходять.

Для одержання матеріалів зі складу постачальника або транспортної організації, як уже відмічалося раніше, експедитору бухгалтерія виписує Довіреність за встановленою формою.

Складське господарство в ДП «ДГ «Елітне» організується, як правило, в центральних складах, коморах бригад, ферм і інших структурних підрозділах. В центральних складах зосереджено основні запаси паливного матеріалу, кормів, готової продукції для реалізації, запасних частин, мінеральних добрив, будівельних та інших матеріалів, закуплених у постачальників. Через центральні склади ці запаси розподіляють між структурними виробничими підрозділами.

Усі виробничі запаси в ДП «ДГ «Елітне» зберігаються у коморах і на складах під звітом у матеріально-відповідальних осіб. При цьому з матеріально-відповідальною особою укладається договір про повну матеріальну відповідальність.

Для обліку матеріальних цінностей важливе значення має правильна їх оцінка. Згідно П(С)БО 9 ″Запаси″ первісною вартістю запасів, що придбані за плату, є справедлива вартість запасів.

Первісною вартістю запасів, що виготовляються власними силами, визначається собівартістю їх виробництва, яка визначається за П(С)БО 16 «Витрати».

Первісною вартістю запасів, що внесені до статутного капіталу, визначається погоджена засновниками підприємства їх справедлива вартість.

Первісною вартістю запасів, одержаних безоплатно, визначається їх справедлива вартість.

Переважно всі виробничі запаси на досліджуваному підприємстві придбані і лише деякі вироблені самостійно підприємством виробництва. Облік запасів повинен забезпечити своєчасне і правильне оформлення документами надходження і вибуття цінностей, контроль за збереженням і раціональним їх використанням; надходження достовірної інформації для прийняття правильних управлінських рішень.

На матеріали, що надійшли від постачальників або транспортної організації одержують розрахункові документи: платіжні вимоги, рахунок, платіжні вимоги із сертифікацією, товарно - транспортні накладні, видаткові накладні.

Також матеріальні цінності можуть надходити від підзвітних осіб в порядку їх закупки дрібними партіями за готівку. Підзвітні особи, придбані за готівку матеріальні цінності, передають завідуючому складом, який виписує Накладну (внутрігосподарського призначення).

Видача запасів у більшості випадків оформлялося накладними (внутрігосподарського призначення) та лімітно-забірними картками .

Облік виробничих запасів передбачено вести на рахунку 20 “Виробничі запаси“, до якого на даному підприємстві відкрито такі субрахунки: 201 «Сировина і матеріали»; 202 «Купівельні напівфабрикати та комплектуючі»; 203 «Паливо»; 205 «Будівельні матеріали», 206 «Матеріали, передані в переробку»; 207 «Запасні частини»; 208 «Матеріали сільськогосподарського призначення» (208-1 «Добрива», 208-2 «Засоби захисту рослин», 208-5 «Насіння»), 209 «Інші матеріали».

Для узагальнення інформації про наявність і рух виробничих запасів формуються Обороти по рахункам 201- 209 і Головна книга (додатки ).

Отже, на досліджуваному підприємстві облік виробничих запасів ведеться правильно і з дотриманням усіх вимог, але при заповненні первинних документів є недоліки, а саме деякі реквізити не заповнюють.