Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
231.67 Кб
Скачать

5.5. Журнал господарських операцій з обліку виробничих запасів дп «дг «Елітне» за квітень 2015

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дебет

Кредит

1

Відпущено будматеріали на ремонт теплиці

231

205

25356,00

2

Придбано будматеріали

205

685

1013,80

3

Надійшли МШП від постачальників

  • лопата

  • відра

22

631

60,00

120,00

4

Виготовлені в рем. майстерні і передані на склад сапи

22

234.1

80,00

5

Оприбутковано виявлені в процесі інвентаризації лопати

22

746

275,00

6

Списано МШП на виробництво:

  • рослинництво

  • загальногосподарські потреби

231

91

22

11

40,00

16,00

7

Списана собівартість реалізованих сап

901

22

60,00

5.8. Облік продукції сільськогосподарського виробництва

Сільськогосподарська продукція, згідно з П(С)БО 30 «Біологічні активи», - це актив, одержаний у результаті відокремлення від біологічного активу, призначений для продажу, переробки або внутрішнього споживання.

За цільовим призначенням, господарською цінністю, економічними вигодами від використання сільськогосподарська продукція поділяється на основну, супутню та побічну.

Основна – використання якої може приносити найбільші економічні вигоди підприємству і утримання якої є метою утримання біологічних активів, здатних давати таку сільськогосподарську продукцію.

Супутня - одержана від біологічного активу або їх групи одночасно з основною продукцією,відповідає встановленим стандартам і призначена для подальшої переробки або реалізації.

Побічна - одержується від одного біологічного активу одночасно з основною, але має другорядне значення, а економічні вигоди від її використання є несуттєвими.

Продукція рослинництва надходить у підприємство в надзвичайно короткі строки при різних погодних умовах, тому є важливим правильна організація її обліку. До початку збирання урожаю проводиться підготовча робота по підготовці місць прийому і зберігання продукції, стану вагового господарства, а також інструктаж відповідних працівників.

Для обліку врожаю сільськогосподарських культур використовуються єдині форми первинних документів для всіх типів сільськогосподарських підприємств.

У ДП «ДГ «Елітне» для обліку одержаної зернової продукції застосовують путівки на вивезення продукції з поля. До початку збирання бухгалтерія видає кожному комбайнеру потрібну кількість бланків путівок, на кожному з яких зазначено назву господарства. Комбайнер на кожне відправлення зерна від комбайна виписує путівку в трьох примірниках, де зазначає своє прізвище, ім'я та по батькові, номер відділу, куди відправлено зерно, назву продукції і сорт, номер поля і автомобіля, прізвище водія і бункерну масу зерна. Усе це комбайнер затверджує своїм підписом. Заповнену путівку комбайнер передає водієві, який розписується про одержання зерна на всіх трьох примірниках.

Зерно, що надійшло від комбайнера на тік або до комори господарства, вагар повинен обов'язково зважувати і передавати 2-й і 3-й примірники путівки завідувачу током (комірникові), який залишає у себе для звіту третій примірник, а другий повертає водієві. Зважене зерно вагар реєструє у Реєстрі приймання зерна вагарем.

Одержана продукція також відправляється на сортування і сушіння, про що складають відповідний Акт. В ньому міститься інформація про кількість (вагу) продукції до сортування і сушіння та після, тобто чисту вагу і вагу відходів.

ДП «ДГ «Елітне» виробляє лише продукцію рослинництва.

Для обліку й узагальнення інформації про наявність і рух продукції сільського господарства призначений активний рахунок 27 „Продукція сільськогосподарського виробництва”. За дебетом рахунка 27 відображають надходження с.-г. продукції, за кредитом вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі та ін. Аналітичний облік продукції с.-г. виробництва ведеться за видами продукції.

Для узагальнення інформації про наявність і рух виробничих запасів формуються Обороти по рахунку 27 і Головна книга (додатки ).

В цілому облік ведеться на належному рівні, але у первинних документах зустрічаються випадки заповнення не всіх реквізитів.