Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
листокрутки на плодовіх......doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
687.1 Кб
Скачать

Листовійка різнокольорова плодова

Листовійка різнокольорова плодова (Acleris variegana) (Рис. 2(1)) відноситься до родини листовійки (Tortricidae), ряду лускокрилі (Lepidoptera) (Мигулин, 1983).

Листовійка різнокольорова плодова пошкоджує всі плодові культури. Поширена у всіх зонах України та далеко за її межами. Особливо шкодить у плодових садах степової зони України і в Криму (Литвинов, 2005).

Це невеличкий метелик, розмах крил 17-21 мм. Передні крила імаго паралельно-сторонні зі скошеним зовнішнім краєм. Основна половина крила біла або жовтувато-біла, недалеко від кореня крила сірувато бура трикутна пляма з пучком стирчащих лусочок. Зовнішня частина крила червонувато-коричнева або фіолетово-бура, пересічена сірувато-жовтої вузькою смугою. Задні крила коричнювато-сірі.

Яйце прозоре, округле, близько 1 мм в діаметрі, світло-жовте (літньої генерації), зимуюче — молочно-біле або оранжеве.

Гусениця (Рис. 2(2))довжиною 20 мм, сіро-зеленого (оливкового) кольору, голова коричнева, бородавки на тілі, грудний і анальний щитки, а також грудні ноги чорні. Черевні ноги з двоярусним вінцем з 35-57 кігтиків .

Лялечка 8-9 мм у довжину, спочатку темно-оливкова, потім чорно-бура з великими шипиками, з великими тергальними шипами; кремастер короткий, у вигляді поступово тоншає паралельно-сторонній загнутїй на черевну сторону лопаті з когтевидними відростками по кутах і 6-а крючковидними щетинками розташованими в ряд між ними.

Зимують яйця поодинці або групами по 3 – 6 поблизу плодових бруньок. Гусениці відроджуються в період розпускання бруньок і відразу починають живлення. Пошкоджують бруньки, які розпускаються, бутони, квітки й листя, обплітаючи їх павутиною і стягуючи в клубки.

Через 20 – 25 діб заляльковуються в місцях живлення. На розвиток лялечки потрібно в середньому 14 діб. Літ метеликів триває близько 1,5 міс — з середини червня до кінця липня. Самки за 20 – 30 діб життя відкладають до 250 яєць. Відродження гусениць другого покоління починається через 8 – 11 діб. Гусениці живуть і живляться між двома листками, зв’язаними павутиною, або серед згорнутого в клубок листя, або на плодах під прикриттям листка. Закінчивши живлення, заляльковуються в місці розвитку з другої декади серпня до кінця вересня. Через 20 – 25 діб вилітають метелики і відкладають зимуючі яйця. Розвивається дві генерації за рік.

Метелики літають після заходу і перед сходом сонця. На Україні літ метеликів 1-й генерації починається в кінці травня і триває до кінця липня, 2-генерації - з середини серпня по жовтень. (Литвинов, 1957; Литвинов, 2005; Літвінов, 2009)

Фенологічний календар розвитку різнокольорової плодової листовійки відображено в таблиці 3.

Рис. 2. Листовійка різнокольорова плодова

1 – метелик; 2 – гусениця.

(Литвинов, 2005)

Таблиця 3

Фенологічний календар розвитку листовійки різнокольорової плодової (Acleris variegana) Зона – східний Лісостеп України

Рік спостережень

Кількість поколінь

Зимуюча стадія

Розвиток комах по місяцях і декадах

Примітка

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

Багаторічні спостереження

2

Яйця

.

.

.

-

.

-

.

-

-

0

-

0

0

+

0

+

+

.

+

.

-

+

.

-

.

-

-

0

-

0

0

+

0

+

.

+

.

.

.

.

До початку цвітіння: 4 – 10 гусениць/ 100 розеток

Цвітіння: 2 гусениці/ 100 зав’язей

Умовні позначення:

0 – лялечка . - яйце

+ - імаго - - личинка

Період шкодочинності Заходи захисту

Помітний шкідник розоцвітих плодових рослин, особливо яблуні, груші, сливи, терену, абрикоса. Гусениці пошкоджують також айву, вишню, глід, мигдаль, кизильник, черемху. Відзначалися на ліщині, дубі, в'язі, вербі і ягідниках. Шкодять в основному гусениці 1-го покоління. Рано навесні вони вгризаються в бруньки і вигризають їх вміст, потім стягують листя в грудки скріплюючи їх павутиною, пошкоджують бутони, квітки, зав'язі і незрілі плоди, скелетують молоде листя (Літвінов, 2009;Литвинов, 2005).

Заходи боротьби. Агротехнічні: обрізка старих і хворих гілок. Біологічні: застосування біопрепаратів. Хімічні: Обробки інсектицидами навесні зерняткових порід перед цвітінням (фенофаза - рожевий бутон) для знищення гусені 1-й генерації, а також влітку в середині липня проти гусениць 2-ї генерації в осередках, заселених шкідником. Прогноз і сигналізація з допомогою феромонних пасток (Васильев, 1958).