Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / Метод.указ.до напис.розділу ОТ в ДП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
126.46 Кб
Скачать

6. Заходи з охорони праці на об'єкті, що проектується

6.1. Правові і організаційні

Закон України «Про охорону праці» регулює відношення між власниками підприємства, установи і організації або уповноваженими ними органами і робітниками відносно питань охорони пращ та безпечної життєдіяльності населення.

Економічна реформа, що триває сьогодні, поряд з розширенням прав підприємств, трудових колективів, у виробничій сфері привела до виникнення нових форм господарювання, розвитку річних форм власності, що.«природно, обумовлює принципові зміни у підходах до правового регулювання трудових відносин в галузі. Особливої уваги тут потребує проблема забезпечення соціально-правових гарантій в галузі охорони праці, створення механізмів впливу держави на власників з ме­тою забезпечення ними безпечних умов пращ робітників.

Одним з методів організації безпечних умов пращ є системний підхід, суть якого полягає в ком­плексному об'єднанні різних заходів в поєднанні з нормативним і законодавчим обґрунтуванням в єдину систему постійно діючого механізму, спрямованого на реалізацію згаданих завдань на всіх рівнях будівельного виробництва.

Систему організації безпечної праці на підприємствах потрібно здійснювати на осно­ві стандартів підприємств (СТП). Бажано впровадити місцеві стандарти підприємства:

  • загальні положення та організаційна побудова;

  • контроль оперативний за станом охорони пращ, техніки безпеки (порядок проведення);

  • система управління охороною праці в організації, підприємстві (основні положення);

  • контроль і облік роботи з охорони пращ в організації, підприємстві (порядок проведення);

  • стимулювання моральне і матеріальне за роботу з охорони пращ (порядок проведення);

  • день безпеки в організації (порядок проведення);

  • проведення інструктажів з безпеки праці (порядок проведення);

  • функціональні обов'язки щодо безпечності праці посадових осіб в організації та ін.

6.2. Санітарно-гігієнічні

В даному підрозділі дипломник повинен висвітлити вирішення, передбачені проектом, для створення максимально сприятливих санітарно-гігієнічних умов праці, побуту чи відпочинку.

Якщо тема дипломного проекту не пов'язана з виробничими процесами, де виникають вироб­ничі небезпеки, то в таких випадках замість виробничої санітарії висвітлюється гігієна праці та умови побуту й відпочинку.

7. Розрахункова частина

Студент повинен виконати розрахунок, що підтверджує створення автором проекту здорових і безпечних умов праці, а саме: прийняті методи захисту від шуму і вібрацій; захист від іонізуючих випромінювань; захист від аварії; оцінка робочого місця, виходячи з умов безпеки праці та ін.

11