Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / Метод.указ.до напис.розділу ОТ в ДП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
126.46 Кб
Скачать

Методичні вказівки до написання розділу «охорона праці» в дипломних проектах

Мета роботи: Систематизувати, розширити і закріпити знання із спеціальності та навчитися застосовувати їх при вирішенні конкретних наукових, економічних і виробничих завдань.

Вступ

Питання наукової організації праці, культури виробництва, ефективності та якості праці нерозривно пов'язані з умовами та охороною праці. Хоч насиченість сучасного виробниц­тва найновішою технікою служить основою для ліквідації важкої фізичної праці, проте не знижує розумового навантаження, а навпаки - підвішує його, через що за певних умов детермі­нується передчасна втома людини, створюються виробничі небезпечності. Тому питання все­бічного оздоровлення і полегшення умов праці, покращання відпочинку та благоустрою побуту трудящих набувають актуального значення. В зв'язку з цим підвищення підготовки молодих спеціалістів з питань охорони праці є важливим і відповідальним завданням.

Таким чином, розробка комплексу питань з охорони пращ в кожному проекті є обов'яз­ковою вимогою. Мета цих методичних вказівок - визначити зміст та об'єм розділу «Охоро­на праці» в дипломних проектах студентів. Якщо питання охоро­ни праці вирішені незадовільно, то студент не може бути допущений до захисту свого диплом­ного проекту.

1. Загальні вказівки

Завдання по розділу «Охорона праці» та перелік рекомендованої літератури студент-дипломник повинен одержати від консультанта викладача кафедри охорони праці не пізніше, ніж через два тижні після одержання завдання від керівника проекту. Заходи з охорони праці мають органічно входити у весь комплекс питань, які передбачено вирішити в проекті, і бути тісно пов'язані з основною темою дипломного проекту. Об'єм розділу «Охорона праці» повинен становити 10. ..12% пояснювальної записки, а в окремих випадках и один лист графічного матеріалу. Крім того, питання охорони пращ повинні знайти відображення в інших розділах проекту, в тому числі в кресленнях, про що необхідно зазначити в розділі «Охорона праці». Розділ «Охорона праці» пояснювальної записки розміщується перед розділом, присвяченому економічному обґрунтуванню проекту.

Написаний розділ (чернетка) і графічний матеріал дипломник повинен подати консультанту на перевірку, але не пізніше як за два тижні до захисту проекту. Після завершення роботи над дипломним проектом консультант з охорони праці ставить підписи на титульному листку по­яснювальної записки і завданні, без яких дипломній проект не допускається до захисту.

2. Зміст розділу «Охорона праці»

Розділ «Охорона праці» дипломних проектів студентів повинен складатися із таких під­розділів: вступу, аналізу умов праці на об'єкті, що проектується, організації безпеки праці на робочому місці, заходів з охорони праці та пропозицій. Перший та останній підрозділи мо­жна поєднувати і загальним вступом і пропозиціями дипломного проекту.

3. Вступ

Вступ до розділу повинен містити такі відомості: визначення дисципліни «Охорона праці». Рішення уряду і постанов Верховної Ради з питань охорони праці (переважно за останні роки) та ув'язку цих рішень з темою дипломного проекту і з врахуванням сучасних вимог охорони праці. Об'єм вступу не повинен перевищувати однієї сторінки машинописного тексту.