Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
688.64 Кб
Скачать
  • Загальні властивості сил інерції в нісв

З проведеного вище аналізу сил інерції в неінерціальних системах відліку випливають їх спільні властивості:

    1. Усі чотири величини , , , являють собою добутки маси матеріальної точки на прискорення. Тут не можна сказати “її” прискорення, бо для трьох сил з чотирьох це прискорення не самої точки, а того місця, яке вона займає в неінерціальній системі відліку. Ці добутки маси на прискорення, якщо вони стоять у лівій частині закону динаміки, ніхто і ніколи не називав терміном “сила”. Таку назву вони отримують тільки через те, що стоять у рівнянні динаміки НІСВ (1.11.10) поряд із силами взаємодії частинки з оточуючими тілами.

    2. Вигляд сил інерції в НІСВ і навіть їх число залежить насамперед від вибору неінерціальної системи відліку та точки відліку координат у ній. Отже, вигляд і величина сил інерції визначаються насамперед кінематичними обставинами, вони не пов’язані із взаємодією тіл між собою.

    3. З означення сил інерції в НІСВ випливає їх пропорційність до маси матеріальної точки (такі сили називаються “масовими”), чим вони нагадують силу гравітації для статичних гравітаційних полів.

    4. Чотири сили інерції в НІСВ не викликані явищем взаємодії частинки з оточуючими тілами, тому для них не виконується третій закон Ньютона про рівність сил дії та протидії. Така велика їх відміна від сил фізичної взаємодії тіл зумовлює їх особливі назви: “псевдо сили” чи “Ейлерові сили інерції” на знак того, що Л.Ейлер був першим у застосуванні рухомих систем відліку для розв’язування складних задач класичної механіки.

    5. Чотири сили , , , виявляються зовнішніми для як завгодно великої системи тіл в НІСВ. Отже, у цих системах відліку не існують замкнені системи тіл, для яких виконуються закони збереження класичної механіки. В неінерціальних системах відліку не виконується загальновживане формулювання законів збереження, які тісно пов’язані з властивостями простору і часу. Отже, звичні нам з вивчення ІСВ властивості простору і часу незастосовні в неінерціальних системах відліку.

Підсумовуючи сказане, ще раз вкажемо, що сили інерції , , , не відносяться до числа сил взаємодії матеріальних об’єктів, вони не існують в інерціальних системах відліку, але їх врахування обов’язкове у тому випадку, коли рівняння динаміки матеріальної точки записується у вигляді (1.11.10) при розв’язуванні задач з точки зору спостерігача в НІСВ.

Факультет машинобудування

Лектор Дон Н.Л.

стор. 10 з 10