Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мод Бухгалтерський облік.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
33.98 Кб
Скачать

Тема 4: Оцінювання та калькуляція, документація й інвентаризація.

  1. Оцінка як метод бухгалтерського обліку.

Оцінка – процес визначення грошових сум, за якими ведеться бухгалтерський облік, мають відображатися елементами фінансових звітів у балансі та звіті про прибутки і збитки.

Міжнародними стандартами бухгалтерського обліку передбачено, що у фінансових звітах використовується кілька різних основ оцінки, які наведені на рис 5.1(засоби візуал.супр)

Основою оцінки, яка найчастіше приймається підприємствами для складання фінансових звітів є усторична собівартість. Вона, як правило, комбінується з іншими основами оцінки.

Оцінка є способом відображення об’єктів обліку в грошовому вимірнику. Вона має бути реальною, тобто відображати дійсну величину об’єктів обліку.

Вибір оцінки залежить від мети, яку ставить власник або бухгалтер. Тут можуть бути два варіанти: 1) за ціною придбання 2) за ціною продажу.

Калькулювання та його види

Калькулювання – це науково-обгрунтована система обчислення собівартості одиниці продукції виконання робіт, наданих послуг, матеріальних цінностей та основних фондів за елементами витрат.

Для проведення калькуляції потрібно витрати повязати з виробництвом продукції або купівлі цінностей поділити на кількість державної продукції або купленних цінностей. На практиці використовують різні методи калькуляції собівартості продукції.

Види калькулювання:

1). Планова. Складається на основі планових обсягу виходу продукції.

2). Кошторисна. Складається на основі кошторисних витрат і планового обсягу виходу продукції.

3). Нормативна. Складається на основі прийнятих норм використання засобів виробництва робочого нормативного обсягу продукції.

4). Звітна. Складається на основі фактичних витрат за звітний період і фактичного обсягу виходу продукції.

Об’єктом калькулювання є окремий вид чи група однорідної продукції, певна робота або послуга за яким вираховується собівартість.

Стаття калькулювання – це певний вид витрат, що включається до собівартості. Витрати зручно згрупувати за оборотами по дебиту відповідних рахунків згідно з планом рахунків.

Методи калькулювання

Для огляду витрат і калькулювання витрат і собівартості продукції використовують різні методи.

Під методом обліку розуміють сукупність методів і пройомів за допомогою яких у бух.обліку відображають витрати і процес формування собівартості продукції.

При цьому важливо забезпечити одержання інформації про ефективність використання матеріальних, трудових і грошових ресурсів стосовно об’єктів і матеріальних витрат.

Розрізняють 3 методи калькулювання:

  • Позамовний використовують на підприємствах на яких витрати легко ідентифікувати з конкретною продукцією або роботами. Його застосовують у промисловості, будівництві, ремонтних виробництвах.

  • На підприємствах на яких перетворюється сировина у готову продукцію відбувається в умовах безперервного і короткою технологічного процесу чи ряду послідовних виробничих процесів, кожний з яких поділений на самостійні переділи використовують попередільний метод. Він є у 2 варіантах: напівфабрикат ний та безнапівфабрикатний.

  • Нормативний метод широко використовується на підприємствах обробних галузей (машинобудування, шинна, меблева, швейна, шкіряна, харчової і т.д.), коли здійснюється масове суцільне виробництво різноманітної продукції з великою кількістю етапами та вузлів.

Документація

Документація – це свідоцтво доказ на якому зафіксована інформація. Документи використовують у різних видах людської діяльності: медицині, економіці, тощо. У бух обліку документація є початком і основою його ведення. Кожна господарська операція оформляється документом. Первинні документи становлять основу бух обліку . як правило уже в 1-ий день своєї роботи бухгалтер має справу з первинними документами. Первинні документи – це письмові свідоцтва, що фіксують і підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації на їх проведення.

Господарські операції – це факти підприємства та іншу діяльність, що впливають на стан майна, капітал, зобов’язання, або фінансові результати. Оформлення госп операцій документами називається документацією або документуванням.

З метою упорядкування руху та своєчасного одержання записів у бух обліку наказом керівника підприємства встановлюється графік документообігу в якому вказується дата створення вбо одержання від іншого підприємства та установ документів , прийнятих їх до обліку, передача в обробку до архіву.

Щомісяця бух документи підшиваються у папки окремо від облікових регістрів. Розміщують документи в папці в такому порядку, як вони були записані в регістрі, що дає змогу за потреби швидко находити відповідний документ. Кожна папка супроводжена довідкою для архіву, в якій визначається вид документа , кількість і номери на обкладинці папки запис, назву справи, її порядковий номер, місяць, рік, кількість аркушів, прийняття до зберігання документів реєструються в архівній книги.

Інвентаризація

Інвентаризація – це перевірка в натурі наявності та стану матеріальних запасів та вклади підприємства, розрахунків та зобов’язань та звірка фактичної наявності з даними бух обліку.

Основними завданнями інвентаризації є :

  • Виявлення фактичної наявності матеріальних запасів, коштів, цінних паперів, та ін грошових документів, обсягів незавершеного виробництва в натурі.

  • Виявлення лишків або нестач запасів, коштів шляхом зіставлення фактичної наявності з даними бух обліку

  • Перевірка дотримання умов та порядку зберігання засобів грошових коштів та ефективного використання осн засобів.

  • Встановлення реальної вартості товарно-матеріальних цінностей.

Інвентаризацію класифікують за певними ознаками:

-за обсягом – повні

Часткові

  • перевірки можуть бути: суцільні(перевіряється фактична наявність усіх без винятку цінностей)

вибіркові (перевіряється фактична наявність окремих видів цінностей, здебільшого дефіцитних або коштовних)

  • залежно від організації контролю можуть бути: плановані, позапланові.

  • За часом проведення – місячні, річні, квартальні, піврічні.

Відповідальність за проведення інвентаризації несе керівник підприємства.

Інвентаризацію вважається обов’язковою у разі:

  1. при передачі майна підпр в оренду

  2. перед складанням річної фін звітності

  3. при встановлення фактів крадіжки, зловживань

  4. у разі техногенних аварій

  5. передача структурних підрозділі підприємства іншому власникові

  6. при ліквідації підпр

  7. При колективній матеріальній відповідальності проведення інвентаризації обов’язкове у разі зміни керівника, вибуття з бригади більше половини її членів, а також за вимогою хоча б одного члена колективу.

Нестача – дебет – 94, кредит – 10, 20, 22, 26, 27 ,28

Лишки – дебет – 10,20,22,26,27,28, кредит – 94.

Облікові регістри, порядок ведення облікових регістрів

Облікові регістри класифікуються за різними ознаками, а саме:

  • за характером

  • за змістом

  • за зовнішнім виглядом

За характером регістри поділяються на :

  • систематичні

  • хронологічні

  • комбіновані

Систематичні викор для групування однорідних господарських операцій у системі рахунків бух обліку. До них відносять головну книгу, у якій узагальнюють записи за кожними рахунками.

Хронологічні регістри застосовують для обліку всіх госпоперацій у календарному порядку, їх здійснення й оформлення. Прикладом є журнали госп операцій й інші.

Комбіновані поєднують систематичні та хронологічні записи, тобто в них облікові дані записують у календарній послідовності й систематизують їх на рахунках.

Прикладом є журнали ордери.

За зовн виглядом облікові регістри поділяються на бух книги, зведені картки, зведені аркуші.

За змістом регістри поділяються на регістри синтетичного та аналітичного обліку.

Форми бух обліку

Форма бух обліку являє собою сукупність облікових регістрів, у яких у визначеній послідовності робляться обл. записи з метою отримання обл. даних, що характеризують фін стан і результати госп діяльності підприємства

У нашій країні застосовують різні форми бух обліку вибір яких визначається розміром підпр, його структурою, рівнем автоматизації.

Існують такі форми бух обліку:

  • меморіально-ордерна

  • журнал-головна

  • жернально-ордерна

  • коспютерна

Хоча всі вони відрізняються одна від одної, у них є одна суть, що полягає в документуванні рознесенні за синтетичними і аналітичними регістрами підрахунку по дебету і кредитк визначенні залишків по рахунках і відображенні у фін звітах підпр. На малому підпр рекомендують застосовувати журнал-головний або журнально-ордерну форму звітності з обмеженою кількість регістрів обліку.

Для ведення записів обліку зручно використовувати розграфлені аркуші різних форматів та пустографки

Меморіально-ордерна форма ведення бух обліку

Меморіально-ордерна форма ведення бух обліку застосовується на промислових підпр у багатьох варіантах. Залежно від особливостей виробництва пов’язаних з великою кількістю однотипних госп операцій. Суть її полягає в тому, що на основі первинних документів складаються накопичувальні і групувальні відомості, підсумкові дані яких залишили у меморіальних ордерах.

Послідовність складання регістрів при меморіально-ордерній формі бух обліку така:

  • накопичувальні і групувальні відомості

  • меморіальні ордери

  • реєстраційний журнал

  • головна книга

  • оборотна відомість за синтетичними рахунками

  • регістри аналітичного обліку

  • баланс.

Журнал головна форма ведення бух обліку

Ця форма застосовується на невеликих підпр з незнач кількістю обл. операцій. Свою назву вона одержала від осн регістра синтетичного обліку, який застосовується при цій формі – книги-журнал головна.

При цій формі ведення бух обліку існує спец журнал реєстрації госп операцій до якого у хронологічній послідовності записуються всі операції, що відбулися на підпр протягом місяця. Розноска робиться по рахунках бух обліку, підраховуються обороти, виводяться залишки на кінець місяця. Це робиться за допомогою головної книги. Послідовність робіт при журнал-головній формі ведення бух обліку наведено на рис 6.1

ПЕРЕВАГИ ФОРМИ БУХ ОБЛІКУ ЖУРНАЛ-ГОЛОВНА КНИГА ПОЛЯГАЮТЬ в її простоті, ясності а також у тому що осн регістр являє собою книгу, а не окремі аркуші, що дозволяє уникнути втрати окремих аркушів регістру. Недоліки даної форми полягає у пристосованості її до ручної праці.

Журнально-ордерна форма ведення бух обліку

Журнально-ордерна форма обліку це форма, при якій застосовується журнали-ордери.

Записи в них проводяться з первинних документів у розрізі кореспонденцію рахунків за кредитовою ознакою, тобто за кред даного рахунку коресп з дебетом рахунку. Місячні підсумки кожного журналу показує загальну суму кредитового обороту рахунка, операції якого враховується в журналі. Госп операції записують в журнали-ордери по мірі їх здійснення й оформл первинними документами. Таким чином одночасно здійснюється систематичні й хронологічні записи.

Послідовність робіт при журнально-ордерній формі обліку наведена на рис 6.2.

Помилки в бух записах і способи їх виправлення

Існує 3 способи виправлення бух помилок:

  1. коректурний – це спосіб, який викорис при описках і незначних помилках, неправильне число закреслюється і поруч пишеться правильне ставиться дата і підпис.

  2. додаткова проводка – якщо бух зробив проводку на визначену суму чи взагалі не зробив проводки, чи через деякий час виявив, що сума повинна бути більшою, то він у момент виявлення робить додаткову виправну проводку.

  3. метод червоне стерно – полягає в тому, що бухгалтер робить неправильний запис повторно в тій же кореспонденції і на ту ж саму суму, що і помилкова проводка, тільки використ червоний колір для запису або проводку його у рамку.