Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа5.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
29.15 Кб
Скачать

6. Вкажемо строки подання звітності та перерахування податку на прибуток, податку на додану вартість та збору за першу реєстрацію автомобіля [17].

Декларація з податку на прибуток підприємств подається протягом 60 календарних днів наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року, а в окремих випадках - протягом 40 календарних днів наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Оплата податку проводиться щомісяця не пізніше 30 числа звітного місяця (починаючи з березня 2013 року).

Не сплачують авансованих внесків з податку на прибуток:

- новостворені підприємства;

- виробники сільськогосподарської продукції;

- неприбуткові установи (організації);

- платники податку з доходом за останній звітний рік не більше 10 млн.грн.

Декларація з податку на додану вартість для платників, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю - протягом 20 календарних днів наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Для платників, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному кварталу - протягом 20 календарних днів наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Сплачується податок протягом 10 календарних днів наступних за останнім днем відповідного граничного строку подання звітності.

Звітність збору за першу реєстрацію автомобіля подається протягом 10 днів після першої реєстрації в Україні такого транспортного засобу. Збір сплачується фізичними та юридичними особами перед проведенням першої реєстрації транспортного засобу в Україні.

7. Зазначимо фінансові санкції, які передбачені діючим законодавством за неподання або несвоєчасне подання звітності, а також за не несвоєчасну сплату розрахованих вище податків і зборів.

Фінансова санкція – це покарання уповноваженим державою органом суб'єкта фінансових правовідносин, тобто фізичної чи юридичної особи, що вчинила фінансове правопорушення, в порядку, встановленому фінансово-правовими нормами з метою забезпечення фінансових інтересів держави, додержання фінансової дисципліни та профілактики вчинення таких правопорушень у майбутньому [8].

У разі застосування фінансових санкцій виникають відносини публічно-правового характеру, оскільки однією з сторін є відповідний контролюючий або наглядовий державний орган, який від імені держави уповноважений застосовувати певні заходи примусу. При цьому зазначені санкції накладаються в адміністративному, а не судовому порядку, а суми стягнутих штрафів спрямовуються до Державного бюджету України.

За порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності:

  • фінансова;

  • адміністративна;

  • кримінальна.

Фінансова відповідальність за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства встановлюється та застосовуються згідно до ПКУ та інших законів. Фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних (фінансових) санкцій та/або пені [9].

Згідно з п.113.3 ПКУ, податкові органи мають право застосовувати штрафи у порядку та у розмірах, встановлених цим Кодексом та іншими законами України. Розглянемо види порушень норм законів з питань оподаткування та відповідні законодавчо встановлені розміри фінансової відповідальності.

Неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податку, суми утриманого податку (п.119.2 ПКУ), карається штрафом у розмірі 510 грн.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за порушення ст.119.2 ПКУ, карається штрафом у розмірі 1020 грн.

Неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати, сплачувати податки, збори податкових декларацій (п.120.1 ПКУ). Штраф 170 грн. за кожне таке подання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за порушення ст.120 - штраф 1020 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Неподання в установлені строки податкової декларації, заниження або завищення суми податкового зобов’язання платника податків, заявлених у податкових деклараціях, уточнюючих розрахунках, якщо про це свідчать дані перевірок результатів діяльності платника (якщо в результаті цього контролюючий орган самостійно визначив суми ПЗ) (п.123.1ПКУ). Штраф у розмірі 25% сум нарахованого податкового зобов’язання.

Порушення правил нарахування, утримання та сплати до відповідних бюджетів податків і зборів, у т.ч. податку на доходи фізичних осіб податковим агентом, якщо про це свідчать дані перевірок щодо утримання податків з джерела виплати - штраф у розмірі 25% сум нарахованого податкового зобов’язання.

Несплата платником податків суми самостійно визначеного грошового зобов’язання протягом строків, при затримці 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання - штраф 10% погашеної суми податкового боргу.

Аналогічне до попереднього порушення при затримці більше 30 календарних днів включно - штраф 20% погашеної суми податкового боргу.

Неповна чи несвоєчасна сплата узгодженої суми ПЗ, зазначеної податковим агентом у податковому розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку. Штраф 20% суми податкового боргу, який нараховується до останнього строку подання податкового розрахунку (40 днів).

ВИСНОВКИ

Податки є одним із найбільш дієвих методів державного управління економікою держави в умoвaх ринкових відносин. Oснoвна роль податків полягає в тому, що вони покликані формувати фінансові ресурси держави, що акумулюються у бюджетній системі та позабюджетних фондах і необхідні для здійснення власних функцій.

Податок на прибуток підприємств, крім великого фіскального значення, має й широкі можливості для регулювання і стимулювання підприємницької діяльності. Цей вплив може здійснюватись як завдяки диференціації ставок оподаткування по різних видах діяльності, так і завдяки поданню пільг у виробництві пріоритетних товарів.

Щодо ПДВ, то його фіскальна функція пoлягає в мoбілізації надходжень шляхом справляння даного податку від громадян до бюджету. Фіскальні переваги ПДВ полягають в його високій дохідності – він має широку податкову базу, і практично кожна особа сплачує цей податок незалежно від того, який дохід одержує.

Виконавши розрахункове завдання на основі наданих господарських операцій приватного підприємства «Альфа» за І квартал 2013 року, ми визначили:

- суму збору за реєстрацію автомобіля, яку повинно сплатити підприємство до початку його реєстрації;

- загальну суму відсотків за 30 днів відстрочення оплати за відвантажені меблі 14 січня поточного року на суму 200 тис. грн. (у т. ч. ПДВ);

- склад доходів та витрат підприємства «Альфа» у звітному періоді, що увійшли до розрахунку оподатковуваного прибутку підприємства;

- за результатами діяльності підприємства «Альфа» у І кварталі розрахували податок на прибуток підприємства;

- ПДВ, який підлягає сплаті підприємством «Альфа» за результатами лютого.

Розглянуто строки подання звітності та перерахування усіх розрахованих вище податків та зборів. Зазначено фінансові санкції, які передбаченні діючим законодавством за неподання або несвоєчасне подання звітності, а також за не своєчасну сплату розрахованих вище податків та зборів.

На основі проведених розрахунків було заповнено додатки:

- Додаток 1. Розрахунок збору за першу реєстрацію транспортних засобів, поданий підприємством 20.01.2013 року.

- Додаток 2. Податкова декларація з податку на прибуток підприємств за І квартал 2013 року.

- Додаток 3. Додаток ІД «Інші доходи» до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства.

- Додаток 4. Додаток ІВ «Інші витрати звичайної діяльності та інші операційні витрати» до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства.

- Додаток 5. Податкова декларація за податку на додану вартість за лютий 2013 року.

- Додаток 6. Додаток 5 до податкової декларації з податку на додану вартість «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)».

Додаток 7. Реєстр виданих та отриманих податкових накладних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]