Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом 1.doc
Скачиваний:
617
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Області застосування захисного заземлення та занулення. Допустимі величини опору заземлюючих пристроїв.

Згідно ГОСТ 12.1.030-81 та ПУЕ захисне заземлення та занулення потрібно виконувати при напрузі 380 В і вище змінного струму і від 110 до 440 В постійного струму при роботах в умовах підвищеної небезпеки і особливо небезпечних (ГОСТ 12.1.013-78). Величини опору захисного заземлення встановлені ПУЕ. Електроустановки від 110 до750 кВ повинні мати захисне заземлення опором не більше 0,5 Ома, а на території, зайнятої обладнанням, має бути виконане вирівнювання потенціалів.

В електричних установках вище 1000 В в мережі з ізольованою нейтраллю опір заземлювача повинно бути: Rз = 250/Jз, де Jз - розрахункова сила струму замикання на землю, А. Якщо використовується одночасно електрична установка до 1000 В, то: Rз = 125/Jз.

В електричних установках до 1000 В в мережі з заземленою нейтраллю, або заземленим висновком однофазного джерела живлення, а також із заземленою середньою точкою в 3-х провідних мережах постійного струму має бути виконано занулення.

При цьому провідники повинні бути обрані таким чином, щоб при замиканні на корпус або нульовий провідник виникав струм короткого замикання, який забезпечує відключення автомата або плавлення плавкою вставки найближчого запобіжника. У ланцюгах занулення не повинно бути роз'єднувачів і запобіжників.

Опір заземлюючих пристроїв, до яких приєднані нейтралі трансформаторів (генераторів) або висновки джерела однофазного струму, повинні бути не більше 2, 4 і 8 Ом відповідно при 380, 220 і 127 В джерела однофазного струму.

В електричних установках до 1000 В в мережі з ізольованою нейтраллю або з ізольованими висновками однофазного джерела захисне заземлення повинно бути в поєднанні з контролем опору ізоляції.

Величина опору заземлювального пристрою повинна бути не більше 10 Ом при потужності до 100 кВА і 4-х Ом відповідно більше 100 кВА. Таким чином, захисне заземлення застосовується в мережах вище 1000 В з ізольованою нейтраллю або заземленою нейтраллю, а в мережах до 1000 В - у мережах з ізольованою нейтраллю; занулення застосовується в 4-х провідних мережах напругою до 1000 В із заземленою нейтраллю.

Основним призначенням захисного заземлення та занулення є забезпечення спрацьовування максимально-струмового захисту при замиканні на корпус або землю.

Необхідно мати на увазі, що при подвійному замиканні на землю (двох фаз у різних точках) ефективність захисного заземлення знижується, так як напруга заземлених корпусів щодо землі буде частиною лінійного - пропорційно опорам заземлювачів. Занулення не забезпечує безпеку, якщо людина не може самостійно звільнитися від дії струму до моменту повного відключення мережі.

Крім того, занулення сприяє виносу потенціалу по нульовому провіднику та доступні до дотику провідні частини неушкодженого обладнання. Воно не захищає, якщо відбудеться замикання фази на землю, минаючи корпус, і перехідний опір в місці замикання буде малим.

Небезпечна наявність занулення при обриві нульового провідника, коли всі корпуси електроприймачів за точкою обриву можуть виявитися під напругою.