Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursische.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
398.34 Кб
Скачать
    1. Дослідження податкових надходжень місцевих бюджетів

Невід’ємною складовою бюджету України є місцевий бюджет. На сьогодні в нашій державі їх нараховується майже дванадцять тисяч.

В Законі України “Про систему оподаткування” [2, ст.15], а також у Декреті Кабінету Мiнiстрiв “Про мiсцевi податки i збори” [5, ст. 1] дається повний перелік місцевих податків і зборів, які можуть справлятися в Україні:

До місцевих податків належать:

- податок з реклами;

- комунальний податок.

До місцевих зборів належать:

- збір за припаркування автотранспорту;

- ринковий збір;

- збір за видачу ордера на квартиру;

- курортний збір;

- збір за участь у бігах на іподромі;

- збір за виграш на бігах на іподромі;

- збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі;

- збір за право використання місцевої символіки;

- збір за право проведення кіно- і телезйомок;

- збір за проведення місцевого аукціону, конкурсного розпродажу і лотерей;

- збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг;

- збір з власників собак;

Місцевий бюджет – це бюджет адміністративно-територіальної одиниці (області, району, міста, селища, села), затверджений відповідною радою. Основним завданням місцевого бюджету є забезпечення необхідними грошовими ресурсами фінансування заходів господарського й культурного будівництва, комунального і житлового господарства, розвитку освіти, охорони здоров’я тощо. За допомогою місцевих бюджетів щорічно перерозподіляється близько 15% валового внутрішнього продукту, в яких зосереджується майже 35% бюджетних ресурсів. Основою місцевого бюджету є рухоме і нерухоме майно, земля, природні ресурси, які є власністю територіальних громад сіл, селищ та міст. Згідно з бюджетною класифікацією, доходи місцевих бюджетів поділяються на: податкові надходження, неподаткові надходження, доходи від операцій з капіталом, державні цільові фонди та міжбюджетні трансферти. Податкові надходження до місцевих бюджетів включають в себе податок з доходів фізичних осіб, податок на прибуток підприємств комунальної власності, податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, плату за землю, плату за ліцензії на певні види господарської діяльності, плату за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності, місцеві податки і збори. Податкові надходження складають 96,3 % загального фонду місцевих бюджетів (без урахування міжбюджетних трансфертів). Їх обсяг становить 14,8 млрд. грн., що на 6,1 % більше, ніж аналогічний показник 2010 року. Структура податкових надходжень до місцевих бюджетів розглянута у таблиці 1. Неподаткові надходження складають адміністративні збори та платежі, а також власні надходження бюджетних установ.

Таблиця 1

Структура податкових надходжень до загального фонду місцевих бюджетів за січень-березень 2010-2011 років (у відсотках)

Надходження до загального фонду місцевих бюджетів

2010 р. %

2011 р. %

Податок з доходів фізичних осіб

76,5

77,7

Податок на прибуток підприємств

0,6

0,6

Плата за землю

15,9

16,9

Місцеві податки і збори

1,3

1,0

Інші надходження

5,7

3,8

Аналізуючи дані, подані у таблиці, можна зробити висновок: у структурі податкових надходжень порівняно з даними 2010 року відмічається зростання частки податків з доходів фізичних осіб на 1,2 % та частки з надходження плати за землю на 1,0 %. Частка інших податкових надходжень загального фонду скоротилась на 1,9 %, що в основному пов’язано із зарахуванням, відповідно до нової редакції Бюджетного кодексу України, єдиного податку до доходів бюджетного розвитку.

Податок з доходів фізичних осіб є найвагомішим джерелом поповнення місцевих бюджетів. Надходження цього податку склали 11,5 млрд. гривень, що на 0,8 млрд. грн. більше, ніж відповідний показник минулого року. Другим за обсягом джерелом надходжень доходів до місцевих бюджетів традиційно є плата за землю. З цього джерела надійшло 2,5 млрд. грн., що на 12,6 % більше за відповідний показник минулого року. Така тенденція до збільшення обумовлена динамічним нарощуванням орендної плати та повільнішим зростанням земельного податку.

Від місцевих податків і зборів до загального фонду місцевих бюджетів отримано 154,7 млн. грн., що на 16,0 % менше аналогічного показника попереднього року. Причиною такого зменшення є зміни у Податковому Кодексі України, в результаті чого кількість місцевих податків і зборів скоротилася із 14-и до 5 ти.У наш час формування доходів місцевих бюджетів потребує пошуків нових форм і методів планування податків, зборів і обов’язкових платежів та застосування ефективних механізмів міжбюджетного регулювання. Можливими напрямками зміцнення дохідної бази місцевих бюджетів є:

- оперативний контроль за формуванням і використанням коштів місцевих бюджетів з метою їх економії.

- стимулювання підприємств, які створюють нові робочі місця й збільшують фонд оплати праці;

-раціональне управління земельними ресурсами;

- підвищення ролі надходжень податків і зборів до місцевих бюджетів;

- сприяти залученню кредитів інших місцевих бюджетів;

- стимулювання розвитку малого й середнього бізнесу;

- створення власних кредитно-фінансових організацій та ощадних закладів, з метою надання більших повноважень органам місцевого самоврядування, в результаті чого посилиться вплив за наповнюваність місцевих бюджетів;

- реформування житлово-комунального господарства з метою збільшення прибутковості комунальних підприємств;

- зменшення частки трансфертів у доходах місцевих бюджетів;

Висновки. Основним формуючим фактором доходів місцевого бюджету є податки. Підвищення ролі податків і збільшення частини доходу за їх рахунок є головним напрямом зміцнення місцевих бюджетів, розширення їх фінансової автономії. А ефективне використання доходів місцевих бюджетів в свою чергу є важливим інструментом зміцнення всієї фінансової та економічної системи України. За рахунок сплати податків до місцевих бюджетів утримуються заклади освіти, охорони здоров’я, проводяться виплати з соціального захисту та соціального забезпечення сім’ям з дітьми, ветеранам війни та праці, іншим незахищеним верствам населення, утримуються будинки-інтернати, притулки, фінансуються молодіжні програми. Місцеві бюджети відіграють значну роль у забезпеченні функціонування житлово-комунального господарства, закладів культури та спорту, засобів масової інформації, транспорту, дорожнього господарства тощо. Таким чином, сплачуючи податки, ми робимо крок до покращення нашого життя у майбутньому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]