Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 МВ зо 2015 КОВЕРГА.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
365.57 Кб
Скачать
  1. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Вступ до макроекономіки

Тема 1. Макроекономіка як наука

Вступ в макроекономіку, економічна система як об'єкт макроекономіки. Основні суб'єкти макроекономіки. Предмет макроекономіки. Механізм регулювання макроекономіки. Методика курсу. Місце курсу в системі дисципліни. Макроекономіка як система знань про механізми функціонування національної економіки. Методика вивчення курсу „Макроекономіка”. Особливості макроекономічного аналізу та його переваги.

Тема 2. Макроекономічні показники в системі національних рахунків

Основи поняття національних рахунків. Валовий національний продукт, як головний показник систем національних рахунків і способи його розрахунку. Роль ціни в розрахунку макроекономічних показників. Поняття інфляції і дефляції. Суть і методологічні принципи системи національних рахунків. Суть і методи розрахунку валового національного продукту, чистого національного продукту, особистого і національного доходу. Поняття номінальної і реальної вартості.

Змістовий модуль 2. Ринкова система та інфляція

Тема 3. Ринок праці

Особливості формування, функціонування і регулювання ринку праці. Поняття і види безробіття. Закон Оукена. Державне регулювання і система соціального захисту населення. Особливості формування попиту і пропозиції на ринку праці. Класична і кейнсіанська моделі зайнятості. Поняття нормального рівня безробіття. Державна система соціального захисту населення.

Тема 4. Товарний ринок

Поняття сукупного попиту. Визначення, сутність і відмінність від попиту на окремі товари. Фактори, які впливають на сукупний попит. Поняття сукупної пропозиції. Характерні відрізки кривої сукупності пропозиції. Функція сукупного попиту і її графік. Фактори, які визначають положення на графіку функції сукупного попиту. Функція сукупної пропозиції, її графік та детермінанти.

Тема 5. Грошовий ринок

Поняття „гроші” та функції, які вони виконують. Попит і пропозиція на ринку грошей. Грошово-кредитне регулювання економіки. Основні напрямки монетарної політики. Грошово-кредитна політика в теоретичній концепції класичної школи і концепції монетаризму.

Тема 6. Інфляційний механізм

Поняття і сутність інфляції. Інфляційна спіраль, інспірована сукупним попитом та інфляційна спіраль, інспірована сукупною пропозицієюАнтиінфляційна політика держави. Соціальні наслідки інфляції. Інфляція як економічне явище. Причини виникнення інфляції та основна класифікація її видів. Концепції антициклічного регулювання економіки. Державна антиінфляційна політика, її вплив на економічну динаміку. Подолання наслідків інфляції.

Змістовий модуль 3. Приватна та змішана економіка

Тема 7. Споживання домогосподарств

Споживання і особистий доход. Функція споживання, її графічне зображення, фактори, які визначають її положення на графіку. Співвідношення між споживанням і заощадженням в складі доходів. Функція споживання. Кейнсіанська і класична трактовка теорії споживання і заощаджень. Поняття середньої і граничної здатності до споживання і заощаджень. Інвестиції і фактори інвестування.

Тема 8. Приватні інвестиції

Поняття інвестиційного попиту. Функції автономних інвестицій: кейнсіанська функція автономних інвестицій. Ранжування інвестиційних проектів за їх граничною ефективністю. Неокласична функція автономних інвестицій. Визначення оптимального розміру капіталу, що використовує фірмаЗалежність між інвестиціями і ВВП. Заощадження та інвестиції. Рівновага на фінансових ринках.

Тема 9. Сукупні витрати і ВВП

Поняття видатків, фактори, які визначають їх. Вплив видатків на розміри валового внутрішнього продукту країни. Поняття акселератора. Поняття сукупних видатків, особливості їх формування та їх вплив на ВВП. Поняття мультиплікатора державних витрат та інвестицій.

Тема 10. Економічна динаміка

Процес відтворення в економіці. Циклічний характер економічної динаміки. Економічні теорії циклів. Концепції державного анти циклічного регулювання. Характеристика економічного циклу і його фаз. Види економічних циклів. Причини циклічності економіки. Особливості проходження циклів в різних країнах. Аналіз кризи 90-х років в Україні.

Тема 11. Держава в системі макроекономічного регулювання

Необхідність державного регулювання економіки. Держава як суб’єкт регулювання економіки, межі втручання держави в економічний процес. Форми державного регулювання економіки. Співвідношення державного регулювання економіки з ринковим регулюванням. Механізм державного впливу на економіку, інструменти державного регулювання економіки. Сутність фіскальної політики. Дискреційна і не дискреційна фіскальна політика. Стимулююча і стримувальна фіскальна політика. Фіскальна політика, види та вплив на економічну динаміку. Механізм впливу фіскальної політики на сукупний попит згідно кейнсіанської концепції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]