Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора (макроекономіка).DOC
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

43. Фактори економічного зростання: вплив окремих факторів на продукт, сукупний вплив факторів на продукт, залишок Солоу, графічна інтерпретація впливу виробничих факторів на економічне зростання

Екон.зростання – збільшення обсягів реального ВВП в одному періоді порівняно з іншим. Осн.показниками екон.зростання є абсолютне збільшення продукту, або його збільшення на душу населення. Макроекономічні фактори екон.зростання можуть бути поділені на три групи: 1.Фактори пропозиції : к-ть і якість природних ресурсів, к-ть і якість труд.ресурсів, обсяг сон.капіталу, наук-техн.прогрес. Саме ці фактори визначають спроможність до екон.зростання. 2. Фактори попиту: для реалізації зростаючого вир-ва потенціалу в економіці треба забезпечити повне вик-ня збільшених обсягів всіх ресурсів. А це потребує підвищення рівня сукупних витрат, тобто сукупного попиту. 3. Фактори розподілу: здатність до нарощування вир-ва недостатня для розширення загального випуску продукції. Необхідним є також розподіл зростаючих обсягів ресурсів з метою отримання максимальної к-ті корисної продукції.

Продовження на білееті №44

44. Модель економічного зростання Солоу: передумови моделі, вплив запасу капітала на капіталоозброєність, умови формування стійкої капіталоозброєності

Модель Солоу показує, як заощадження, зміна чисельності населення і технологічний процес впливають на екон.зростання. Осн.рисами моделі Солоу є такі: 1. Цільовою ф-цією моделі є не зростання загального обсягу продукту, а його вир-во на одного працюючого, тобто продуктивність праці. Тому в побудові моделі абревіатура спирається на малі букви, які відображають певні показники в розрахунку на одного працюючого: продуктивність праці: y=Y/L; капіталоозброєність праці: k=K/L; інвестиції: i=I/L. Крім того враховуємо, що s – норма заощаджень, а d – норма амортизації. 2. Продуктивність праці залежить від її капіталоозброєності. Це положення реалізується на основі перетворення виробн.ф-ції: Y=F(K,L). Якщо обидві частини цього рівняння поділити на L, то отримаємо ф=цію продуктивності праці: y=f(k). 3. Капіталоозброєність ставиться в залежність від трьох факторів: запас капіталу, приріст населення, технічний прогрес. 4. Інвестиції дорівнюють заощадженням: i=sy=sf(k). Вплив окремих факторів . 1. – запас капіталу. Згідно з моделлю запас капіталу збільшується внаслідок інвестицій і зменшується через зношення капіталу. Для визначення впливу цього фактора на капіталоозброєність праці застосовують категорію “стійкий рівень капіталоозброєності”, який визначається за формулою: . Звідси можна сказати, що нарощування капіталу () відбувається лише тоді, коли капітал, що інвестується, перевищує капітал, що амортизується:. Згідно з моделлю приріст населення з темпомn впливає на капіталоозброєність так само, як і зношення капіталу, тобто зменшує її. Цей зв’язок записується: . Складовамає назву критичної величини інвестицій, оскільки вона показує, наскільки потрібно збільшити запас капіталу на одного працюючого, щоб компенсувати вибуття капіталу та приріст працюючих і забезпечити незмінність його величини (). 3 – технічний прогрес, який зумовлює приріст ефективності праці з коефіцієнтом Е і темпомq. Згідно з моделлю вплив зростання ефективності праці з темпом q на обсяг продукту прирівнюється до його збільшення за рахунок приросту населення. За цих умов стійкий рівень капіталоозброєності () досягається тоді, коли приріст капіталоозброєності за рахунок інвестицій дорівнює її скороченню внаслідок вибуття капіталу, приросту населення та технічного прогресу:

Головний висновок Солоу полягає в тому, що лише технічний прогрес забезпечує постійне зростання обсягу продукту на душу населення і тому є постійним чинниким зростання життєвого рівня населення.

Перелік питань, що охоплює зміст робочої програми дисципліни

  1. Вступ до макроекономіки: головна суперечність суспільства та головне завдання макроекономіки.

  2. Об'єкт та предмет макроекономіки.

  3. Методологія макроекономіки.

  4. Система національних рахунків: методологічні принципи, інституційна одиниця, сектори, економічні операції, рахунки.

  5. Валовий внутрішній продукт та методи його обчислення.

  6. Валовий національний дохід та валовий національний наявний дохід.

  7. Номінальний і реальний ВВП, поточні та постійні ціни, дефлювання та інфлювання ВВП.

  8. Зайнятість і безробіття: види зайнятості, рівень безробіття та його види, природне безробіття та потенційний ВВП.

  9. Розрив між фактичним та потенційним ВВП: закон Оукена, втрати ВВП від циклічного безробіття.

  10. Циклічність як форма економічного розвитку: структура економічних циклів та причини циклічних коливань в економіці

  11. Інфляція: кількісна визначеність, види та соціально-економічні наслідки.

  12. Економічний кругообіг в умовах чистого ринку: взаємодія між домогосподарствами і підприємствами, роль фінансових посередників.

  13. Сукупний попит: сутність, цінові та нецінові чинники, графічна інтерпретація їх впливу на сукупний попит.

  14. Сукупна пропозиція: сутність, цінові та нецінові чинники, класична та кейнсіанська моделі, аналіз короткострокової кривої сукупної пропозиції

  15. АD - AS як модель економічної рівноваги, порушення рівноваги та механізм її відновлення.

  16. Споживання та заощадження в умовах приватної економіки закритого типу: графічна інтерпретація їх залежності від доходу, коефіцієнти схильності, недоходні чинники, функція споживання.

  17. Інвестиційний попит: його чинники, чистий прибуток від інвестування, інвестиції і відсоткова ставка, автономні інвестиції, інвестиційна функція.

  18. Видатки і ВВП в умовах приватної економіки закритого типу: сукупні, автономні та індуційовані видатки; модель простого мультиплікатора видатків; визначеність впливу автономних видатків на ВВП в різних цінових умовах.

  19. Рівноважний ВВП за методом "видатки - випуск" в умовах приватної закритої економіки: фактичні і заплановані видатки, графічна інтерпретація.

  20. Рівноважний ВВП за методом "вилучення - ін'єкції" в умовах приватної закритої економіки: фактичні, заплановані і незаплановані інвестиції, графічна інтерпретація, механізм досягнення рівноваги між заощадженнями та інвестиціями.

  21. Рецісійний розрив: сутність, графічна інтерпретація, кількісна визначеність.

  22. Інфляційний розрив: сутність, графічна інтерпретація, кількісна визначеність.

  23. Класична та кейнсіанська теорії регулювання повної зайнятості.

  24. Модель економічного кругообігу в умовах змішаної економіки, функції держави в економічному кругообігу.

  25. Вплив держави на параметри економічної рівноваги: трансформація приватного споживання та заощадження; державні та національні заощадження, моделі економічної рівноваги.

  26. Дискреційна фіскальна політика: сутність, засоби, мультиплікатор видатків, податків та збалансованого бюджету.

  27. Автоматична фіскальна політика: сутність, регулююча роль в економіці, гальмуючий ефект.

  28. Фіскальна політика з урахуванням пропозиції: сутність, графічна інтерпретація, крива Лаффера.

  29. Фіскальна політика і державний бюджет: види бюджетного сальдо, концепції збалансування бюджету, джерела дефіцитного фінансування.

  30. Грошова пропозиція: сутність, грошові агрегати, графічна інтерпретація.

  31. Попит на гроші для угод та гроші, як активи: сутність, кількісна визначеність та графічна інтерпретація.

  32. Сукупний попит на гроші: кількісна визначеність, графічна модель та механізм відновлення рівноваги на грошовому ринку.

  33. Банківські резерви та депозитний мультиплікатор: загальні, обов'язкові та надлишкові резерви; схематична інтерпретація примноження депозитів, модель депозитного мультиплікатора, приріст депозитів і спрощена модель грошової пропозиції.

  34. Грошовий мультиплікатор: повна модель грошової пропозиції, грошова база, модель грошового мультиплікатора.

  35. Грошово-кредитна політика: основні положення монетаристської теорії, кінцеві та проміжні цілі політики, методи впливу на грошову пропозицію, політика "дорогих" та "дешевих" грошей.

  36. Модель IS- LM: визначеність та функція кривих IS і LM, графічна інтерпретація моделі IS- LM та її роль в макроекономічному аналізі.

  37. Платіжний баланс: сутність, зміст його розділів, модель платіжного балансу, регулююча роль статті "резервні активи".

  38. Валютний курс: сутність, види, паритет купівельної спроможності.

  39. Вплив зовнішньої торгівлі на ВВП: економічна рівновага у відкритій економіці, вплив імпорту на мультиплікатор видатків, торговельна політика.

  40. Механізм ринку праці: класична та кейнсіанська теорії ринку праці, теорія негнучкості ринку праці.

  41. Залежність між безробіттям та інфляцією: крива Філіпса у короткостроковому та довгостроковому періодах, висновки для економічної політики.

  42. Нерівність в доходах та соціальний захист населення: крива Лоренця, система соціального захисту населення.

  43. Фактори економічного зростання: вплив окремих факторів на продукт, сукупний вплив факторів на продукт, залишок Солоу, графічна інтерпретація впливу виробничих факторів на економічне зростання.

  44. Модель економічного зростання Солоу: передумови моделі, вплив запасу капіталу на капіталоозброєність, умови формування стійкої капіталоозброєності.

4