Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по вироб практиці 4 курс 2014.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
204.29 Кб
Скачать

2.3. Виробнича практика з епізоотології

Мета практики – закріпити теоретичні знання і набути практичні навички з планування, організації і проведення лікувально-профілактичних заходів, оздоровлення неблагополучних господарств.

Під час практики студент вивчає епізоотичний стан господарства (підприємства) з матеріалів ветеринарної статистики, звітності та епізоотичного журналу, повинен вміти скласти епізоотичну карту району, дати аналіз плану протиепізоотичних заходів у господарстві (на підприємстві), ознайомитися з планом протиепізоотичних заходів в районі.

Активно приймати участь у проведенні масових діагностичних досліджень на туберкульоз, бруцельоз, сап та інші хронічні інфекційні хвороби; участь в проведенні профілактичних щеплень сільськогосподарських тварин; разом з лікарем ветеринарної медицини проводити лікування тварин хворих на заразні хвороби із зазначенням методів лікування та їх ефективності; вміти проводити профілактичну, поточну та заключну дезінфекції тваринницьких приміщень, вигулів і літніх таборів. Ознайомитися з роботою на автодезустановці, засвоїти техніку проведення дезінфекції.

У випадку виникнення інфекційного захворювання, детально описати епізоотію за планом епізоотологічного обстеження з додатком проекту рішення на введення карантину (обмежень) і завіреною установою ветеринарної медицини копії затвердженого плану заходів, які проводились для локалізації і ліквідації епізоотичного вогнища.

На основі матеріалів протиепізоотичної роботи провести епізоотологічний аналіз і зробити висновки про характер перебігу епізоотії, методах діагностики, ефективності проведення профілактичних та оздоровчих заходів, дати практичні пропозиції щодо покращення протиепізоотичної роботи. До звіту студент додає: епізоотичну карту району (по-можливості), копії експертиз, актів обстеження господарств, актів про щеплення, діагностичні дослідження, дезінфекцію тощо.

2.4. Паразитологія та інвазійні хвороби

Мета практики – закріпити теоретичні знання і набути практичні навички з діагностики, терапії і профілактики інвазійних захворювань сільськогосподарських тварин.

Під час практики студент повинен з’ясувати паразитологічний статус в районі, у спеціалізованих, фермерських та інших господарствах, ознайомитися з планом і графіком протипаразитарних заходів. Приймати участь у проведенні діагностичних обстежень і лікувально-профілактичних обробок тварин. Набути навичок в аналізі причин виникнення захворювань, складанні плану протипаразитарних заходів, розрахунку економічних збитків з причини захворювань, що зустрічаються найчастіше, у проведенні діагностичних обстежень тварин (до загибелі і після), гельмінтологічної оцінки пасовищ, оформлені супровідних листів до ветеринарної лабораторії, складанні актів розтину трупів та протипаразитарних обробок тварин.

Звернути увагу на розповсюдженість окремих захворювань, причини виникнення, характер перебігу епізоотії та планування необхідних протипаразитарних заходів.

Для проведення діагностичних обстежень тварин та постановки діагнозу вміти проводити клінічний огляд, освоїти методи копрологічних досліджень (за Фюллеборном, Дарлінгом, Берманом), виготовляти мазки крові та проводити їх мікроскопію, виділень з піхви чи препуція, зіскобів шкіри і збирання кліщів чи комах. Провести не менше двох повних гельмінтологічних розтинів туш або органів тварин. Прийняти участь в проведенні лікувально-профілактичних заходів при гельмінтозах, протозоозах чи обробках тварин проти ектопаразитів, із застосуванням для обробок тварин різних лікувальних засобів, в т.ч. імуностимуляторів, антигельмінтиків, кокцидіостатиків та інсектоакарицидів.

Набути навичок з проведення епізоотологічного обстеження рибницьких господарств, з паразитологічних досліджень та лікувально- профілактичних обробок риби.

Із пасовищної профілактики гельмінтозів - навички гельмінтологічної оцінки пасовищ, водойм, організації зміни пасовищних ділянок та ізольованого вирощування молодняка тварин і птиці.

До звіту студент додає: копії актів про проведення паразитологічного обстеження ферм (господарств), дегельмінтизації чи інших протипаразитарних обробок тварин, дезінвазії, дезінсекції або дезакаризації тваринницьких об’єктів, копії протоколів розтину, якщо були випадки загибелі тварин.