Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по вироб практиці 4 курс 2014.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
204.29 Кб
Скачать

2. Зміст практики Тематичний план комплексної виробничої практики

п/п

Назва розділів програми практики

1

Характеристика базового підприємства

2

Організація та економіка ветеринарної справи

3

Виробнича практика з епізоотології

4

Виробнича практика з паразитології

5

Виробнича практика з внутрішніх хвороб тварин

6

Виробнича практика з хірургії

7

Виробнича практика з акушерства

8

Виробнича практика з патологічної анатомії

9

Виробнича практика з ветеринарно-санітарної експертизи

10

Охорона праці та безпека життєдіяльності у ветеринарній медицині

11

Індивідуальні завдання

2.1. Характеристика базового підприємства

Мета практики – закріпити теоретичні знання і набути практичних навичок в організації виробництва і економічного аналізу господарської діяльності підприємства.

Під час проходження практики у сільськогосподарському підприємстві студент повинен ознайомитися з його економічними умовами, спеціалізацією господарства (питома вага в структурі товарної продукції основної, додаткових і підсобних галузей) та її розмірами (вартість валової і товарної продукції, основних фондів, чисельність робочої сили, землекористування, поголів’я різних видів тварин).

Ознайомитися з організаційною структурою підприємства: внутрішньогосподарськими підрозділами (відділення, дільниці, ферми і бригади основного виробництва); структурою управління виробництвом.

Визначити забезпеченість господарства робочою силою, основними засобами виробництва і енергетикою (в розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь робочої сили, основних засобів виробництва і енергоресурсів); показники фондо- і енергоозброєності праці (основних засобів виробництва і енергетичних ресурсів в розрахунку на одного робітника в основному виробництві).

Ознайомитися з організацією праці в галузях виробництва (форми трудових колективів, їх професійний склад, розподіл обов'язків між робітниками різних професій, організація, оснащеність і обслуговування робочих місць виконавців), його нормування (технічне обґрунтування норми обслуговування тварин і птиці, раціональні режими праці та відпочинку), оплата праці.

Під час проходження практики на підприємствах ветеринарної медицини (лікарнях , лабораторіях та ін.) студент повинен ознайомитися з організацією праці (форма трудових відносин, професійний склад і розподіл обов’язків між робітниками підприємства, організація, оснащеність і обслуговування робочих місць виконавців), його нормування (технічне обґрунтування норми обслуговування тварин і птиці, раціональні режими праці та відпочинку), оплата праці.

2.2. Організація та економіка ветеринарної справи

Мета практики – закріпити теоретичні знання і набути навичок планування, організації виконання ветеринарних заходів, організаційної структури і керівництва ветеринарною службою в господарстві (районі, місті), економічного аналізу ветеринарних заходів, ветеринарного обліку та звітності.

Під час практики студент повинен ознайомитися із структурою і діяльністю державних органів управління ветеринарною медициною (міські, районні підприємства державної ветеринарної медицини з підпорядкованими їм дільничними лікарнями ветеринарної медицини, дільницями, пунктами сервісного обслуговування, районними державними лабораторіями ветеринарної медицини та ветеринарно-санітарної експертизи на ринках, супермаркетах).

В процесі практики студент детально вивчає протиепізоотичну, лікувально-профілактичну, ветеринарно-санітарну діяльність установи та її працівників. Знайомиться з порядком подання і оформлення проекту рішення головним державним інспектором ветеринарної медицини району (міста) щодо запровадження особливого режиму, карантинно-обмежувальних заходів, карантину тварин на підприємствах або окремих населених пунктах з метою запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних та паразитарних захворювань. Проводить розрахунок потреби робочої сили, матеріальних засобів, техніки для проведення одного з масових ветеринарних заходів (туберкулінізація, дегельмінтизація тощо). Повинен вміти проводити аналіз економічної та терапевтичної ефективності ветеринарних заходів при одній хворобі (інфекційній, інвазійній, незаразній). Облік ветеринарних заходів в установах державної мережі, селянських і фермерських господарств з різною формою власності (журнал сільгосп.облік ф. №1-вет, №2-вет, №3-вет, №10-вет, №33-вет); і складання ветеринарного звіту (наказ №53 від 9 листопада 2000 р.) (форми №1-вет, №1А-вет, №3-вет, №5-вет, №7-вет). Студент повинен брати участь в оформленні ветеринарних документів (ветеринарних довідок, свідоцтв, сертифікатів, актів і протоколів).