Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
37
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Термінологічний словник

Вільна економічна зона — частина території, на якій встановлюється спеціальний правовий режим економічної діяльності, порядок застосування та дії законодавства, пільгові митні, валютні, податкові та інші умови діяльності національних та іноземних суб'єктів.

Іноземна інвестиція - всі види майнових та інтелектуальних

цінностей, що вкладаються іноземними інвесторами в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності з метою отримання прибутку (доходу) або досягнення соціального ефекту.

Іноземний інвестор — іноземні суб'єкти міжнародних економічних відносин, які вкладають власні та запозичені майнові, а також інтелектуальні цінності в об'єкти інвестування.

Концесія — а) договір на надання державою в експлуатацію приватним підприємствам, іноземним інвесторам промислових підприємств або ділянок землі з правом видобутку корисних копалин, будівництва різноманітних споруд тощо; б) саме підприємство, організоване на основі такого договору.

Кредитний рейтинг — показник, що відображає кредитоспроможність держави та окремих компаній, тобто спроможність повертати отримані кредити.

Запитання для перевірки знань

1 Що таке вивіз капіталу?

2 Назвіть основні хвилі вивозу капіталу.

3. Що таке міжнародні інвестиції?

4. Яка роль держави та приватного сектора у вивозі капіталу?

5. Для чого розраховують кредиті рейтинги?

6. Які характерні риси вільних економічних зон?

7. Для чого необхідна уніфікація рахівництва на міжнародному рівні?

Тема 5. Оподаткування в системі міжнародних відносин

5.1 Елементи оподаткування

Будь-який податок може бути розкладений на складові — елементи оподаткування. Серед них виділяють: платника податку, об'єкт оподаткування, одиницю оподаткування, податкову базу, джерело і сплати податку, податкову ставку та квоту.

Платником податку є фізична чи юридична особа, яка сплачує податок фінансовим органам. Об'єкт оподаткування — це дохід, майно або товар, що підлягає оподаткуванню. Одиниця оподаткування — це одиниця вимірювання об'єкта оподаткування.

Податкова база — вартість об'єкта оподаткування в одиницях його вимірювання, до якої застосовуються податкові ставки. Джерело сплати податків — це дохід, з якого платник податку сплачує податок. Податкова ставка — це розмір податку на одиницю об'єкта оподаткування. Податкова квота — це частка податку в доході платника податку.

5.2 Види податків

За формою оподаткування податки поділяються на прямі та непрямі. До прямих податків належать такі, які нараховуються безпосередньо, тобто прямо на доходи (або майно) платників податків. Наприклад, податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, податок на нерухомість тощо.

Непрямі податки — це податки, що нараховуються на вартість товару і є складовими ціни цього товару. До непрямих податків у системі міжнародних економічних відносин належать ввізне, вивізне мито та мито за транзит товару, податок на додану вартість, акцизи.