Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Семинар №4 НЕД

.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
42.52 Кб
Скачать

Для особистих архівів характерно типове і видову різноманіття документів (фото - фоно - відеодокументи; письмові документи, малюнки, креслення, схеми і т.д.)

Організація документів особистого характеру до їх надходження на державне зберігання, як правило, відсутня. Документи зберігаються в розсипи. p align="justify"> Комплектування державних архівів документами особового походження має поетапний характер.

Початок роботи - ініціативний пошук документів, виявлення джерел комплектування державного архіву документами особового походження.

У Правилах організації зберігання, комплектування, обліку та використання документів Архівного фонду Російської Федерації та інших архівних документів у державних і муніципальних архівах, затверджених наказом Міністерства культури масових комунікацій Російської Федерації № 19 від 18 січня 2007 р., визначено критерії, що визначають віднесення громадянина до джерел комплектування архіву:

В· внесок громадянина у розвиток науки, культури та інших галузей діяльності

В· роль громадянина в якості учасника, очевидця видатних подій в житті суспільства

В· родинні, дружні, творчі зв'язки громадянина, місце роботи, займана посада

В· типовість архівних документів для епохи (документи "рядових" громадян)

В· склад і зміст зібраних громадянином архівних документів

За результатами ініціативного пошуку формується список джерел комплектування державного архіву.

При цьому необхідно враховувати, що склад документів особистого архіву можна тільки прогнозувати з певною часткою ймовірності, знаючи характер творчих інтересів власника, його біографії, родинних, дружніх і службових зв'язків.

Подальша робота пов'язана з уточненням списку джерел комплектування. Переговорів і зустрічей для визначення змісту документів особистого архіву. Це етап вивчення особистого архіву. Одночасно з вивченням проводиться роз'яснювальна робота з власником особистого архіву про правові і процесуальних питань передачі документів на державне зберігання, зокрема про порядок прийому та подальшої науково-технічної обробки документів, уточненні умов на яких власник документів готовий передати їх на державне зберігання (доцільно обумовити термін зберігання:

В· постійний,

В· тимчасовий,

В· депозитарний.

Питання збереження або переходу права власності:

В· дарування або придбання.

Особливості використання:

В· обмеження з доступу до документів,

В· обмеження окремим особам або групам осіб).