Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
43.79 Кб
Скачать

4.Протиставлення: текст - дискурс

Теорія дискурсу виникла раніше, ніж «лінгвістика тексту», але саме їй судилося втілити в реальність задуми останньої.

Лінгвістика тексту розвивається в декількох напрямках: структурному, комунікативному та лінгвокультурологічний. Головною проблемою семіотики тесту є визначення того, що таке вигадка і як він функціонує в семіотичному світі людини. Головним же завданням цього напряму є розтин шляхів, якими інтерпретатор «примушує текст співвідноситься зі світом».

Вивчення проблем, пов'язаних зі надфразовою єдностями, складними синтаксичними цілими, призвело до виникнення граматики тексту, що стало одним з потужних джерел розвитку інтегральної теорії дискурсу.

Однією з важливих проблем залишається співвідношення тексту і дискурсу. Деякі дослідники розмежовують ці два поняття по опозиції письмовий текст, усний дискурс. Така відмінність дуже характерно для ряду формальних підходів до дослідження мови й мови.  Різниця між текстом і дискурсом також проводиться за допомогою включення в цю пару категорії «ситуація», де дискурс мислиться в контексті ситуативності, а текст - поза такій ситуації. Облік ситуативності та контексту націлений, таким чином, на експлікацію того, що говориться, і того, що мається на увазі, тобто локуція і іллокуції. Тому, інтерпретація дискурсу - є, власне, прагматичне та прагмалінгвістичні дослідження, де враховуються всі культурно, соціально та психологічно значимі обставини будь-якого спілкування.

У функціональному підході до аналізу дискурсу прийнято протиставляти текст і дискурс по ряду оппозітівних критеріїв: «функціональність - структурність, процес - продукт, динамічність - статичність і актуальність - віртуальність. Відповідно, розрізняються структурний текст як продукт і функціональний дискурс як процес ».

Цікавим видається розмежування тексту та дискурсу, виконане Теуном Ван Дейком: «Дискурс - актуально виголошений текст, а« текст »- це абстрактна граматична структура висловленого. Дискурс - це поняття, що стосується мови, актуального мовної дії, тоді як «текст» - це поняття, що стосується системи мови або формальних лінгвістичних знань, лінгвістичної компетентності ».

Висновки

Отже, аналізуючи все вищесказане, ми можемо зробити наступний висновок: хоча теорія дискурсу вже досить тривалий час опрацьовується і досліджується вченими-лінгвістами, загальновизнаного підходу та універсального визначення поняття “дискурс” ще досі не існує. Воно (поняття) розглядається з точки зору найрізноманітніших аспектів: і як комунікативний процес, і як текст, і як система, і як комунікативна подія. Але, не дивлячись на те, що всі ці підходи базуються на різноманітних рисах та харектеристиках, вони не виключають одне одного .

Структура комунікації містить взаємопов'язані складові, що знаходяться в постійній взаємодії і взаємовпливі: інтровертивності фігуру - текст, екстравертівний фігуру - дискурс. Думки про текст та дискурсі ще досить суперечливі: знання про них ще не склались у чітку систему. Дослідження в області синтаксису, стилістики, психології, вивчення способів передачі інформації призводять до аналізу тексту та дискурсу. 

Не можна змішувати поняття «текст» і «дискурс», оскільки вони лише доповнюють один одного, але не є повністю взаємозамінними.  Текст і дискурс були розглянуті з точки зору усного та письмового використання, а також як явища, що складаються для їх учасників з двох складових: розгорнутої, явною (так званої експлікатівной) і прихованої, мається на увазі (імплікатівной). Текст і дискурс можна розглядати як результат діяльності (для автора) і як матеріал для діяльності (для читача). Цим пояснюються особливості конструювання, функціонування та сприйняття тексту та дискурсу.