Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конфлікт.Види конфлікту.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
81.34 Кб
Скачать

Як визначити основний конфлікт твору?

Будь-яка боротьба йде через щось конкретне. Предметом конфлікту може бути річ, людина, переконання. Наприклад, предметом конфлікту в одній зі сцен «Дона Жуана» Мольєра є сам Дон Жуан. Матюріна і Шарлотта прагнуть дістати його, кожна в своє користування.

 Головне, точно визначити за що борються персонажі. До чого вони прагнуть або чим прагнуть володіти. У кожної зі сторін свої домагання на предмет конфлікту; свої цілі, які будуть реалізовані, якщо цей предмет вдасться дістати.

Предметом конфлікту стає і світогляди героїв п'єси. Тут боротьба йде за зміну і формування принципово іншої особистісної позиції опонента. Герої вступають у сутичку за переконання, за право думати і відчувати так, а не інакше. Борючись за це право, вони намагаються перетягнути на свій бік опонента – змусити його думати і відчувати також.

У п'єсі, як правило, розвиваються кілька конфліктних ліній, які переплітаються між собою і створюють систему взаємозв'язків між персонажами. Буває важко виокремити серед них основний конфлікт. У цьому випадку, потрібно звернутися до фінальної події п'єси. Саме воно визначає остаточну розстановку сил в таборі конфліктуючих. Дивлячись по тому, як розподілилися сили конфліктуючих у фіналі, ми розуміємо хто переможець, а хто переможений.

Отже, можемо визначити, хто конфліктував, і з ким.

Фінал виявляє і предмет конфлікту – залежно від того, хто, що отримав в результаті боротьби, ми розуміємо через що ця боротьба велася.

Основний конфлікт п'єси розвивається протягом всієї історії і виражається через конкретну деталь.

Предмет конфлікту.

Різний конфлікт пов'язаний з тими чи іншими зовнішніми і внутрішніми обставинами, коло яких завжди досить широке, мінливе і не може бути перераховане з вичерпною повнотою. Однак щось є в його структурі основне, що дозволяє в побуті або в журналістських репортажах безпомилково ідентифікувати саме цей конфлікт або віднести його до певної категорії. Впорядковуючи безліч понять, пов'язаних з конфліктом, зазвичай виділяють два з них, які дають можливість більш чітко визначити суть і спрямованість будь-якого конфлікту: це предмет конфлікту та його об'єкт.

Під предметом конфлікту ми розуміємо об'єктивно існуючу або мислиму (уявну) проблему, що служить причиною розбрату між сторонами. Кожна зі сторін зацікавлена у вирішенні цієї проблеми на свою користь.

Предмет конфлікту – це і є те основне протиріччя, через яке і заради розв'язання якого суб'єкти вступають у протиборство. Це може бути проблема влади, володіння тими чи іншими цінностями, проблема першості або сумісності.

Предметом може виступати щось матеріальне (маєток, трон), або дуже часто – жінка, дитина, чоловік, або ж – моральний принцип. Найчастіше, предмет конфлікту помацати неможливо: відновлення справедливості, ціннісні орієнтації, політична перспектива, людська доля.. Але він не вичерпує самої сутності конфлікту – лише слугує індикатором основної суперечності, перетину інтересів персонажів, які не співпадають або навіть є різко протилежними. Наявність предмету конфлікту спричиняє конфліктну ситуацію, але ця ситуація може бути і раніше, і тільки призводить до боротьби у глядача на очах. Боротьба має завершитись в межах п’єси (або потім продовжуватиметься).

6