Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНТРОЛЬНІ ЗАВДАННЯ Інженерна Геодезія; заочник...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
489.71 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Коледж інформаційних технологій та землевпорядкування

Національного авіаційного університету

Інженерна геодезія

Методичні вказівки та контрольні завдання

для студентів – заочників

за напрямом підготовки 6.080101 «Геодезія, картографія та землеустрій».

Розглянуто та погоджено

на засіданні комісії

Протокол № від

Розробив викладач

вищої категорії

Опанасенко Ф. Ф

Київ – 2011

Програма.

Вступ. Інженерна геодезія – наукова дисципліна , її науково – технічні завдання по геодезичному забезпеченню проектування, будівництва і експлуатації будівель і споруд.

Розділ 1. Організація геодезичних робіт на будівництві.

    1. Різновиди і склад геодезичних робіт на будівництві, їх послідовність. Зйомочні і трасувальні роботи в період будівництва, їх призначення. Виконавчі зйомки в процесі будівництва і при завершенні його. Спостереження за деформаціями об’єктів будівництва.

    2. Організація обслуговування геодезичних робіт. Основне завдання геодезичних служб в будівельних організаціях на етапі будівництва.

    3. Проектна документація для виконання геодезичних робіт генеральний план забудови, його зміст. Розмічувальне креслення. План розмітки головних або основних осей будівель і споруд. План фундаментів. Вертикальні розрізи будівель і споруд.

Розділ 2. Геодезичне забезпечення проектно – вишукувальних робіт.

    1. Зміст інженерних вишукувань, їх призначення і різновиди. Періоди інженерних вишукувань: підготовчий, польовий, камеральний. Склад інженерно – геодезичних вишукувань при проектування, будівництві і експлуатації будівель і споруд. Геодезична основа для виконання інженерних – геодезичний вишукувань.

    2. Особливості інженерних – геодезичних вишукувань трас лінійних споруд, камеральне і польове трасування. Визначення положення осі траси на місцевості в плані і по висоті. Основні елементи траси. Технічні умови проектування траси. Топографічні зйомки місць переходу через перешкоди.

Лабораторна робота 1. Складання поздовжнього профілю траси, нанесення проектної лінії і розрахунки, пов’язані з проектуванням.

      1. Методи підготовки даних для перенесення на місцевість проекту будівель і споруд: графічний, аналітичний, графоаналітичний.

Лабораторна робота 2. Визначення координат проектних точок графічним, аналітичним графоаналітичним методом.

Розділ 3. Геодезичні забезпечення перенесення на місцевість проекту будівель і споруд.

  1. Створення геодезичної розмічувальної основи. Геодезична будівельна сітка. Суть сітки, її призначення , точність. Система координат. Складання проекту сітки. Створення геодезичні будівельні сітки на місцевості . Редукування пунктів сітки. Виконавча зйомка закріплених пунктів сітки.

Лабораторна робота 3. Обчислення елементів редукції для 2-х пунктів геодезичної будівельної сітки.

  1. Суть , етапи і точність перенесення проекту. Послідовність розмітки будівель і споруд: основні розмічувальні роботи; детальні будівельні розмічувальні роботи; детальні монтажні розмічувальні робити.

  2. Склад інженерно – геодезичних робіт при перенесенні проекту на місцевість, способи виконання розмічувальних робіт. Побудова на місцевості проектного горизонтального кута із заданою точністю. Побудова на місцевості лінії заданої довжини. Перенесення на місцевість проектної відмітки. Побудова на місцевість лінії і площини з заданим (верх споруди)

  3. Визначення допусків геодезичних розмічувальних робіт при перенесенні кутів, ліній і відміток.

Розділ 4. Принцип перенесення на місцевість осей споруд.

  1. Головні і основні осі будівель і споруд. Тема забудови. Перенесення точок перетину основних осей на місцевість з точок геодезичного обґрунтування. Обноска. Проектування обноски. Види обноски: суцільна і створна. Перенесення осей на обноску.

  2. Способи і точність перенесення осей споруд: полярних координат, прямокутних координат, кутової засічки, лінійної засічки, створної засічки.

Розділ 5. Геодезичне забезпечення будівництва підземної частини будівель і споруд.

  1. Етапи будівництва. Проектування і перенесення котловану на місцевість. Відриття котловану з зачисткою дна. Перенесення відмітки і осей на дно котловану. Нівелювання дна за квадратами. Визначення об’єму витягнутих земляних мас. Точність виконання детальної розмітки (будівельний допуск). Похибки вимірювань при розмічувальних роботах в залежності від характеристики будівель, споруд і конструкцій.

  2. Геодезичні роботи при спорудженні фундаментів. Різновиди фундаментів. Виконавча зйомка збудованих фундаментів. Улаштування підвальної (цокальної) частини будівлі.

Розділ 6. Геодезичне забезпечення будівництва надземної частини будівель.

  1. Побудова розмічувальної основи на початковому горизонті. Точність побудови. Геодезична основа. Методи перенесення осей на початковий горизонт. Контроль перенесення.

  2. Способи перенесення осей на монтажний горизонт: спосіб похилого проектування; спосіб вертикального проектування. Зиніт – прилад. Випадки наскрізного крокового вертикального проектування. Методика проектування. Контроль перенесення базової фігури.

  3. Детальні розмічувальні роботи. Відомості про будівельні конструкції. Згущення геодезичної основи методом створних засічок, побудовою прямих кутів. Монтаж будівельних конструкцій в плані по висоті і по вертикалі. Орієнтирні риски. Установчі шаблони і пристосування. Геодезичний контроль монтажу. Допуски.

  4. Допуски на основні дефекти елементів будівельних конструкцій при їх виготовленні. Система допусків у будівництві.

  5. Висотна установка елементів споруд і технологічного устаткування. Метод геометричного нівелювання коротким променем. Мікронівелювання. Поняття про гідростатичне нівелювання.

  6. Установка і вивірка елементів висотних споруд по вертикалі. Способи проектування похилим променем і бічним нівелюванням. Спосіб висків. Допуски відхилення від вертикалі і по висоті.

  7. Поняття про розмірні ланцюги, їх розрахунки прямим та оберненим способами.

Розділ 7. Геодезичне забезпечення при улаштуванні надземних підкранових шляхів.

    1. Будова і призначення мостових кранів, технічні вимоги до геометрії підкранових шляхів.

    2. Послідовність геодезичного забезпечення при улаштуванні підкранових шляхів: розмітка осей підкранових шляхів на консолях колон; нівелювання опорних поверхней консолей; вивірка планово – висотного положення підкранових балок.

Лабораторна робота: Виконати обчислення елементів рихтовки підкранових рейок.

Розділ 8. Геодезичне забезпечення будівництва тунелів.

    1. Загальні відомості про тунелі, різновиди – гірничі , підводні, міські.

    2. Способи проектування тунелів: геометричний і аналітичним.

    3. Способи спорудження тунелів на забудованих і незабудованих територіях: глибокого і дрібного закладання. Щитовий спосіб.

    4. Основні елементи траси тунелю, габарити і форма поперечних перерізів.

Лабораторна робота: За кутом повороту осі траси тунелю і призначеному радіусу закруглення визначити елементи кругової кривої.

    1. призначення і зміст геодезичних робіт при проектуванні, будівництві і експлуатації тунелів.

    2. Основні принципи побудови планової і висотної геодезичної основи на поверхні землі при будівництві тунелів. Тунельна тріангуляція; основна і підхідна полігонометрія, їх технічні характеристики, методика виконання робіт, прилади. Висотна основа на поверхні землі.

    3. Способи орієнтування підземних виробок при сходженні тунелю через вертикальну шахту: магнітний , гіроскопічний; створу двох висків, спосіб сполученого трикутника.

Лабораторна робота: Виконати розрахунки при орієнтуванні підземної виборки способом сполученого трикутника.

    1. Підземна полігонометрія. Підхідна підземна полігонометрія. Робоча полігонометрія. Основні і головні ходи підземної полігонометрії. Технічні характеристики.

Розділ 9. Геодезичне забезпечення спорудження гідротехнічних споруд.

    1. Типи гідротехнічних споруд, стадії їх проектування. Інженерно – геодезичні роботи на різних стадіях проектування.

    2. Гідротехнічна тріангуляція. Технічна характеристика. Категорії і потужність ГЕС. Розмічувальні, нівелірні і промірні роботи при перекритті русла ріки греблею.

Лабораторна робота: Визначити площу живого перерізу ріки.

Розділ 10. Геодезичне забезпечення спорудження водосховища.

    1. Проектування водосховища і завдання, пов’язані з проектуванням. Встановлення контура вадосховища на карті по заданому НПР. Визначення на місцевості контура водосховища. Визначення площі і об’єму водосховища по топографічній карті полярним планіметром.

Лабораторна робота: Визначення площі і об’єму водосховища.

Розділ 11. Геодезичні роботи при спостереженнях деформацій промислових і гідротехнічних споруд.

    1. Різновиди деформацій. Геодезичні роботи при спостереженнях осідань будівель і промислових споруд. Їх циклічність і точність. Організація робіт. Звітна документація. Складання графіку осідання.

Лабораторна робота: Скласти графік осідання за результатами спостережень осадочних марок.

    1. Геодезичні роботи при спостереженнях горизонтальних зміщень промислових в гідротехнічних споруд. Суть зміщень. Організація і зміст геодезичних робіт. Способи спостережень зміщень: спосіб отвору; спосіб тріангуляції. Розробка програми і плана організації спостережень. Складання графіку горизонтальних зміщень.

    2. Зсуви , їх суть, геодезичні методи спостережень.

    3. Геодезичні роботи при спостереженнях за кренами високих будівель і споруд. Причини виникнення кренів, їх наслідки. Способи визначення крену: спосіб прямокутних координат; спосіб вертикального проектування; спосіб вимірювання горизонтальних кутів. Кренометри, їх застосування.

Лабораторна робота: Визначити величину нестворності за результатами спостережень створу. і скласти графік горизонтальних зміщень.

Примітка.

Додаток 1 . Таблиця проектних даних за варіантами.

Додаток 2. Зразок виконання і оформлення роботи.

Зміст контрольної роботи:

Дати відповіді на 2 теоретичних питання письмово і виконати лабораторну роботу №1

Варіант 1

  1. Різновиди в склад інженерно – геодезичних робіт, їх послідовність.

  2. Орієнтування підземних виробок способом сполученого трикутника.

Варіант 2

  1. Геодезична підготовка. Розмічувальне креслення, його зміст і призначення.

  2. Проектування водасховища. Визначення на місцевості контура водосховища.

Варіант 3

  1. Інженерно – геодезичне вишукування трас лінійних споруд: камеральне і польове трасування.

  2. Визначення крену споруди способом прямокутних координат.

Варіант 4

  1. Створення геодезичної будівельної сітки на місцевості редукування пунктів сітки .

  2. Способи проектування тунелів: геометричний і аналітичний.

Варіант 5

  1. Інженерно – геодезичні роботи при перенесенні проекту на місцевість: перенесення проектної відмітки на місцевість; перенесення відмітки на дно котловану

  2. Геодезичні роботи при спостереженнях осідань будівель і споруд. Звітна документація.

Варіант 7

    1. Геодезичні роботи при будівництві підземної частини будівель і споруд. Етапи будівництва. Визначення об’єму витягнутих земляних мас.

    2. Визначення площі і об’єму водосховища по топографічній карті планіметром.

Варіант 8

  1. Геодезичні роботи при будівництві надземної частини будівель і споруд. Методи перенесення осей на початковий горизонт. Побудова розмічування основи на початковому горизонті.

  2. Основні елементи траси тунелю, габарити і форма поперечних перерізів.

Варіант 9

  1. Способи перенесення осей будівель і споруд на монтажний горизонт: похилого проектування; вертикального проектування. Контроль перенесення базової фігури.

  2. Монтаж будівельних конструкцій в плані, по висоті і по вертикалі. Орієнтирні риски.

Варіант 10

  1. Установка елементів висотних споруд по вертикалі. Способи проектування похилим променем і бічним нівелюванням. Допуски відхилення від вертикалі і по висоті.

  2. Послідовність геодезичного забезпечення при улаштуванні надземних підкранових шляхів.

Додаток 1

Варіанти

Елемен-

ти кривих

Пікетажне

позначення

вершин кута

1-а крива

2-а крива

ІК2+16.50

ІК6+42.00

ІК2+16.50

ІК6+42.00

ІК2+16.50

ІК6+42.00

ІК2+16.50

ІК6+42.00

ІК2+16.50

ІК6+42.00

ІК2+16.50

ІК6+42.00

ІК2+16.50

ІК6+42.00

ІК2+16.50

ІК6+42.00

ІК2+16.50

ІК6+42.00

ІК2+16.50

ІК6+42.00

Кут

повороту:

1-а крива

(право)

2-а крива (ліво)

23 '

22

23 '

22

23 '

22

23 '

23

23 '

22

23 '

22

23 '

22

22 '

23

23 '

22

22 '

23

Радіус

Кривої

1-а крива

2-а крива

200м

250м

200м

250м

200м

250м

200м

250м

200м

250м

200м

250м

200м

250м

200м

250м

200м

250м

200м

250м

Дирекцій

ний кут

1-ої

вставки

62 '

62 '

62 '

62 '

62 '

62 '

62 '

62 '

62 '

62 '

Таблиця проектних даних за варіантами

П 10

ВК2

2-а

крива

ВК1

1-а

крива

П 0