Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іспит зар літ.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
76.44 Кб
Скачать

58. Класицизм художній метод та естетична теорія, характерні для європейського мистецтва XVII -XVIII ст.

Як цілісна система, класицизм почав функціонувати у Франції у XVII ст., в епоху піднесення абсолютизму; теоретичні принципи його виклав Н. Буало (1636—1711) у дидактичній поемі "Мистецтво поетичне". Грунтуючись на принципах філософського раціоналізму, класицизм виховував ідеальне уявлення про розумну і справедливу владу освіченого монарха, тому в художніх творах переважали громадські, героїчні та патріотичні мотиви. В дусі античного естетичного ідеалу утверджувався чіткий поділ жанрів мистецтва на "високі" і "низькі". До перших, де відображалося життя міфологічних персонажів, королів, полководців, належали трагедія, ода, героїчна поема; до других, героями яких виступали селяни, міщани, — комедія, байка, сатира, ідилія. В драматургії не допускалося змішування трагічного і комічного, величного і простого, суворо дотримувався закон "трьох єдностей" — дії, часу, місця. Визначними досягненнями класицизм завдячує творчості драматургів Ж. Расіна і Ж. Б.-Мольєра. Ж. Расін (1639—1699) у п'єсах "Британік", "Мітридат" показав конфлікт між людською гідністю, високим моральним обов'язком та деспотичною владою, егоїстичними пристрастями. Через творчість Ж.-Б. Мольєра (1622—1673), який утвердив жанр "високої комедії", класицизм звернувся до проблем народного життя.

В розвитку класицизму можна визначити три етапи: становлення стилю, зрілість і занепад.

Архітектура першого етапу відзначається переходом від барокко до класицизму, пошуками нових засобів художньої виразності, й новим підходом до ансамблевої забудови. За часів класицизму набуває значення відкритий характер композиції ансамблів площ, вулиць і окремих комплексів.

Основним досягненням другого етапу було створення великих ансамблів, а в архітектурі – застосування декоративного мистецтва для втілення значних художніх задумів.

На третьому етапі поширилося багатоповерхове будівництво, зростали промислові підприємства, учбові заклади. Занепад класицизму виявився також у відході від творчого розуміння й використання форм античності у пануванні канонів і штампів, у прояві електризму.

59. Епоха Просвітництва в європейській культурі.

Епоха європейського Просвітництва займає виняткове місце в історії людської цивілізації завдяки світовому масштабу і довготривалого значенням. Хронологічні рамки даної епохи визначені великим німецьким вченим В. Виндельбандом як століття між Славної революцією в Англії й Великою французькою революцією 1789 р. У послідовній низці історично формувалися суспільних ідей і культурних явищ просвітницька ідеологія йкультура не стояли особняками: їх витоки - у попередніх століттях. 

В умах письменників епохи Просвітництва все частіше виникає думка про єдність людини і його культури. Ще Лейбніц розмірковував про контакти Сходу і Заходу і навіть про можливість створення у віддаленому майбутньому єдиного загальнолюдського мови. Протягом XVIII ст. в Європі в цілому надзвичайно зростає інтерес до життя, звичаям і культурі країн Сходу. Так, у Франції ще наприкінці XVII ст. з'явилося багатотомне видання «Східна бібліотека». На початку XVIII ст. з'являються переклади з арабської, перської та інших східних мов. Особливий успіх має видання «Казок тисячі й однієї ночі», що викликало безліч наслідувань. Багато з цих книг переводяться з французької мови на інші європейські мови, в тому числі і на російську.

Просвітництво означає глибокий переворот не тільки в думках щодо вузького кола ідеологів, але й у свідомості величезної маси людей. Вони, за словами Канта, вийшли «зістану свого неповноліття» і були захоплені потоком нових ідей, що призвело до появи специфічних рис культури епохи Просвітництва. Новий характеркультури усвідомлюється багатьма діячами XVIII ст. Той же видавець «Енциклопедичного журналу» П. Руссо критикує прихильників традиційної концепції, що йде від гуманістів XVI ст., Які не прагнули до широкого поширення знань серед більшості «невтаємничених».