Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktichni_2-3_kurs укр мова.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
62.71 Кб
Скачать

Практичне заняття 3. Специфіка мовлення фахівця. Культура усного виступу

  1. Назвіть найважливіші особливості усного спілкування.

  2. Назвіть форми усного фахового спілкування.

  3. Назвіть найхарактерніші ознаки діалогу?

  4. Які виокремлюють форми монологічного мовлення?

  5. Які найважливіші ознаки монологу?

  6. Назвіть головні ознаки полілогу.

  7. Які функції виконує ділова бесіда?

  8. Яких правил треба дотримуватись, щоб досягти успіху під час бесіди?

  9. Назвіть правила ведення телефонної розмови.

Самостійна робота до практичного заняття №3 Самостійна робота до практичного заняття №3

Вправа 1. Виберіть із дужок один із варіантів слова. Поясніть свій вибір.

Під час бесіди слід контролювати психологічний стан як свій, так (і, й) співрозмовника. Якщо хтось (із, з, зі) учасників спілкування збуджується, то варто дати йому можливість заспокоїтися, (і, й) тільки після цього продовжувати бесіду.

Результат бесіди не завжди може задовольнити обох співрозмовників, бо наслідком обговорення може стати (й, і) «так», (і, й) «ні». Наприкінці бесіди доцільно висловити сподівання на подальше співробітництво, подати себе так, щоб залишити (в, у) співрозмовника добру згадку про себе. Прощаючись, бажано поводитися так, щоб між співрозмовником виникло почуття «ми».

Звичайно, процес перебігу бесіди залежить від індивідуальних особливостей співрозмовників, їх (у, в)міння взаємодіяти відповідно до етичних вимог (ф, і) психологічних механізмів спілкування та відповідної (бажано гуманістичної) установи на результат бесіди (й, і) співрозмовника. Тому для ефективного ведення ділової бесіди важливо розвивати (у, в) собі такі риси: комунікативні (зокрема, віру в себе, ввічливість, життєрадісність, позитивне ставлення до критики, тактовність); робочі (зокрема, старанність, ініціативність, добру пам'ять, адаптивність, правдивість) (3 посібника).

Вправа 2. Утворіть словосполучення від поданих попарно слів. Яку функцію вони виконуватимуть?

Зв'язок - у зв'язку, мета - з метою, протяг - протягом, результат - у результаті, рахунок - за рахунок.

Взірець: синтаксичний зв'язок - у зв'язку з сімейними обставинами.

Вправа 3. Підготуйте публічний виступ (на 5-7 хвилин) на тему вашої професії, використовуючи професійну лексику.

Вправа 4. Прослухайте діалог між ведучим і гостем у будь-якому токшоу і схарактеризуйте: а) місце і час спілкування; б) форму спілкування; в) мету учасників спілкування; г) ініціативу спілкування; ґ) засоби мовленнєвого етикету; д) типи помилок.

Вправа 5. Прочитайте текст, випишіть із тексту прийоми встановлення контакту із співрозмовником. Якими прийомами Ви найчастіше послуговуєтеся.

Є кілька прийомів, які допомагають встановити контакт із співрозмовником і привернути увагу до себе:

прийом «ім'я людини найкраща мелодія для неї»;

прийом «дзеркало ставлення» - щирість, посмішка, виявлена повага тощо;

використання компліментів співрозмовникові на тлі антикомпліменту собі;

прийом «терплячого слухача»;

прийом «інтерес до особистого життя співрозмовника, його проблем, почуттів та переживань» (Г. Чайка).

Вправа 6. Доведіть на конкретних прикладах, що «неправильно вжите слово породжує помилкові судження» ( Г. Спенсер).

Вправа 7. Відредагуйте речення і поясніть характер відхилення від норми.

Щоб успішно здати іспит з математики, треба вірно вирішити всі задачі, що є в збірнику. Вони лагодять між собою, тому ходити до них у гості завжди приємно. Ця аптека працює круглодобово, тому це лікарство можете купити пізніше. На протязі тижня було перевірено стан відвідування студентами лекцій і практичних занять. Його всіляко переконували не втручатися в суперечку, але він настоював на своєму. Мені не раз приходилось бувати в цих краях. Знаєте, простіше всього виключити цих людей зі складу комісії. Цьогорічна олімпіада з математики у всіх відно­шеннях була краща минулорічної. Кожному є чому повчитися. У тексті зустрічаються мовні огріхи. Слідкуйте за своїм мовленням! Вчіться правиль­но формувати запитання. Інтереси виробника і споживача співпадають. Особистий підпис слід завірити в нотаріуса. Документ не повинен супере­чити існуючому законодавству. Новобранцям видали воєнний одяг. На протязі кожного семестру студенти мають скласти два модуля. Згідно до змін відносно оцінювання знань учнів введено 12-ти бальну систему. Цього літа Марія наварила 12 банок вишень в особистому соці. Ювілярові побажали щастя у власному житті. Петро Васильович вірно зауважив про демогра­фічну кризу на Україні. Я вибачаюсь за своє запізнення, другим разом таке не повториться. Яка зараз година? Віткритка із дуже гарним привітанням дійшла до адресанта. Пропозиції та зауваження надсилайте за адресом. Я проживаю по такому адресу: м. Львів, вул. Шевченка, 24/5. Він зробив вигляд, ніби нічого не сталося. Марія доглядала за своєю бабусею тільки для вигляду. Поет-гуморист завжди є на виду у критиків. Сестри-близнючки і виду не подали, що змовилися. Нечемним дітям Св. Миколай у вигляді подарунка дає різку. Навіть у якості замісника головного бухгалтера пан Мар’яненко не мав права підписувати цю угоду. На період відрядження викладача практикант працював як його заступник. Львів не виключення, коли говоримо про нестачу гарячої води у домівках. Це виключно обдарований студент. Я поступив до університету в 2013 році. Василь на екзамені з історії України витягнув 5-й квиток. Щасливий білет кондуктор автобуса видала Юркові. Вперше мій лотерейний квиток був виграшним. Назар все-таки вирішив одружитися на Марійці. Вибачте мене за те, що я пішов швидше. Так як я мав доглядати за хворим братом, то не зміг працювати в поті лиця до вечора. З біллю у серці повідомляємо… Майже в три раза збільшилось виробництво українських автомобілів. Півтори тижні тому 52 відсотка працівників гуртівні погодились із 12 годинним робочим днем. На протязі цілої перерви старшокласники насміхалися над меншими школярами. Американський уряд розгорнув досить потужну військову компанію в Іраку. Новобранцям видали воєнний одяг. Дівчатка вирішили піти до парку на качелі. Ми купимо купейні квитки на любий поїзд до Києва. Постороннім прохід заборонено. Візьміть здачу з двох гривнів. Марійка доказувала, що іменно вона написала статтю до газети.

МОДУЛЬ 2. ПРОФЕСІЙНА ЛЕКСИКА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]