Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
237.57 Кб
Скачать

Тема № 12

АВТОКЕФАЛЬНА ЦЕРКВА - православна церква, яка має цілковиту самостійність у розв'язанні організаційних і культових питань.

ДЕРЖАВНИЙ СУВЕРЕНІТЕТ - виключне право здійснювати верховну владу у певній державі (рідше — на окремій території, над окремою групою осіб) незалежно від будь-кого (відповідно суверенітет частково тлумачиться як «повна незалежність»). Проявляється у властивості державної влади самостійно видавати загальнообов’язкові для всіх членів суспільства правила поведінки, визначаючи і забезпечуючи єдиний правопорядок, права і обов’язки громадян, посадових осіб, державних, партійних, громадських організацій і органів.

ДІАСПОРА - (грек. διασπορά — «розсіяння») — будь-яке представництво етнічних одиниць за межами материнського етнічного регіону, котрі усвідомлюють свою генетичну або духовну з ним єдність.

ДЕМОНОПОЛІЗАЦІЯ - здійснювана державою та її органами політика, спрямована на стримування монополізму (переважання на ринку одноосібного виробника, постачальника, продавця) й одночасно на розвиток конкуренції, шляхом сприяння створенню та існуванню конкуруючих підприємств, фірм, компаній тощо.

ЛІБЕРАЛІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ - перехід до приватної капіталістичної власності та заснованого на ній ринкового механізму саморегулювання як основної підсистеми господарського механізму. Основними напрямами лібералізації економіки є свобода підприємницької діяльності, лібералізація цін, а також лібералізація зовнішньоекономічної діяльності.

МАРГІНАЛЬНІСТЬ - (від лат. margo - край, межа, кордон) — поняття, що широко використовується для позначення суспільного індивіда — людини, що перебуває на краях, межі різних систем — культур, соціальних цінностей, і яка зазнає їх суперечливий вплив. В індивідуальному сенсі — це особа, що має групову приналежність без групової ідентифікації. Поняття традиційно використовується для аналізу граничного положення особистості стосовно до якоїсь соціальної спільноти, що при цьому накладає певний відбиток на її психіку та спосіб життя.

РИНКОВА ЕКОНОМІКА - вид організації економіки, за якого продукт, що виробляється, стає товаром, тобто виробляється з метою продажу на ринку. Довільна система, яка дає можливість покупцям вступати в контакт з продавцями називається ринком. Ринкова економіка дає можливість людям купувати те, чого вони хочуть, а також реалізовувати виготовлені ними товари. При цьому ціни визначаються рівнем попиту на товари та їхньою кількістю.

СОБОРНА ДЕРЖАВА – об’єднання в одне державне утворення всіх етнічно-історичних земель певного народу. Виступає як альтернатива регіональному сепаратизму.

СОЦІАЛЬНА ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ - (від лат. differentia - розрізнення) - процес і стан подрібнення певної соціальної цілісності (суспільства, організації, групи) на складові частини чи елементи (інституції, сегменти, індивіди). Як процес соціальна диференціація означає подрібнення певного соціуму в ході його змін, історичного розвитку, коли шляхом відокремлення, розділення, уособлення тощо утворюються нові соціальні елементи (сфери і різновиди людської діяльності, типи соціальних організацій, цінності, взірці, норми тощо), які набувають певного статусу, виконуючи нові функції та ролі.

СЕПАРАТИЗМ - прагнення окремих груп населення чи організації до відокремлення, відособлення; рух за надання частині держави права автономії чи за її повне відокремлення й створення нової держави.

УНІТАРНА ДЕРЖАВА - (лат. - союз) - форма державного устрою, при якій територія держави не має у своєму складі федеральних одиниць (штатів, земель), а підрозділяється на адміністративно-територіальні одиниці (райони, області).

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО - історичний тип у розвитку людського суспільства, його конкретна якісна характеристика, така система інститутів поза межами державних та комерційних, яка забезпечує самоорганізацію та розвиток населення; це сукупність громадянських і соціальних інституцій і організаційних заходів, які формують базис реально функціонуючого суспільства у противагу і доповнення виконавчих структур держави (незалежно від політичної системи).

ПРАВОВА ДЕРЖАВА - форма організації державної влади, за якої верховенство в усіх сферах життя належить правовому закону. У правовій державі всі державні органи й громадяни однаковою мірою відповідальні перед законом; реалізуються всі права людини; здійснюється розподіл влади на законодавчу, виконавчу, судову. Правова держава є альтернативою авторитаризму і тоталітаризму. Є вищою соціальною цінністю, яка покликана затвердити гуманістичні начала, забезпечити і захистити свободу, честь і гідність людини.