Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
237.57 Кб
Скачать

Тема № 9

БАЗИС - категорія історичного матеріалізму, яка відображає найістотніші риси, зв'язки й упосереднення економічних та ідеологічних відносин людей, закономірності їх виникнення, розвитку і зміни з переходом однієї соціально-економічної формації в іншу. Маркс і Енгельс виходили з того, що головною, вирішальною умовою життя людей є спосіб виробництва. В процесі виробництва матеріальних благ люди вступають між собою в певні відносини, які Маркс назвав виробничими, економічними відносинами і які є формою розвитку продуктивних сил. Сукупність всіх економічних відносин в даному суспільстві і є його базисом. Кожна суспільна формація має свою, лише їй властиву економічну структуру, базис. Виробничі відносини утворюють ніби економічний кістяк суспільства, базис, який є основою всієї будови даної суспільної формації.

НАДБУДОВА - категорія історичного матеріалізму, яка відображає ідеї, теорії, погляди і відповідні їм установи та організації, що породжуються базисом даного суспільства. До надбудови відносяться: політичні й правові ідеї, філософія, мораль, мистецтво, релігія, держава, політичні партії, культосвітні та професійні установи й організації, церква тощо. Надбудова є ідейно-політичною і правовою формою виразу економічного змісту життя суспільства, його потреб. Всі складові частини надбудови мають свої специфічні закономірності розвитку, свою відносну самостійність і разом з тим перебувають у постійному взаємозв'язку, по-різному зв'язані з базисом.

НЕП - нова економічна політика. Економічна політика, яка проводилася в Радянських республікахпочинаючи з 1921 року. Була прийнята весною1921рокуX з'їздомРКП(б), змінивши політику«воєнного комунізму», що проводилася в ходіГромадянської війни. Нова економічна політика мала на меті відновленнянародного господарстваі подальший перехід досоціалізму. Головний зміст НЕП — замінапродрозкладкипродподатком в селі, використання ринку і різних форм власності, залучення іноземногокапіталуу форміконцесій, проведення грошової реформи (1922—1924), в результаті якої рубль став конвертованою валютою. НЕП дозволив швидко відновити господарство, зруйнованеПершою світовоюі Громадянською війнами.

КОМАНДНІ ВИСОТИ – термін, котрий використовується в різноманітних значеннях та смислах (прямому й переносному). Зокрема, з точки зору історії, під час НЕПу радянське керівництво залишило під контролем держави «командні висоти» в економіці, такі, як важка промисловість, банки, транспорт і зовнішня торгівля. Запроваджуючи НЕП, держава зберегла за собою «командні висоти» у важкій промисловості та інших найважливіших галузях, зате дозволила приватну торгівлю й дрібне приватне виробництво із застосуванням найманої робочої сили. Таким чином, термін використовується у значенні вагомих, головних чинників впливу на певні явища та процеси.

КОНЦЕСІЯ - договір про передачу природних багатств, підприємств, інших господарських об'єктів, що належать державі чи місцевим органам влади, в тимчасову експлуатацію іншим державам, іноземним фірмам, приватним особам. Концесії у період НЕПу виступали як форма залучення іноземного капіталу. Передані на правах концесії іноземному капіталові промислові підприємства поклали початок державно-капіталістичному устрою в економіці країни. Проте в умовах СРСР широкого розвитку ця форма не набула.

УНІТАРИЗМ - це державний устрій, що характеризується централізованим керівництвом адміністративно-державними одиницями і відсутністю відособлених (самостійних) державних об’єднань. Унітарна держава — єдине й неподільне державне об’єднання, хоч у межах цієї держави є цілком можливою широка територіальна або національна автономія.

ФЕДЕРАЛІЗМ - державно-правова думка і система, також рух, спрямований на утворення союзних держав — федерацій, які є формою інтеграції близьких географічно, споріднених історично й культурно та зв'язаних іншими інтересами країн в одне ціле при збереженні самоуправління й державного статусу складових частин.

ДОГОВІРНА ФЕДЕРАЦІЯ - союзна федерація, що виникає на основі договору між самостійними політичними або територіальними утвореннями, яка отримує законодавче закріплення в конституції єдиної федеративної держави і за своєю природою є конституційною союзною федерацією. Договірної федерації, без її оформлення конституцією в союзну федерацію, в основі утворення якої лежав договір, не існує у світовій практиці. Договірна федерація без її трансформації шляхом конституційного оформлення в єдину державу - це вже не федерація, а конфедерація з усіма політико-правовими наслідками.

КОРЕНІЗАЦІЯ - політика залучення представників корінного населення радянських республік та автономій до місцевого керівництва та надання офіційного (а інколи — й панівного) статусу їхнім національним мовам. Проводилася у СРСР протягом 1920х років. Політика започаткована XII з'їздом РКП(б) у квітні 1923 року в Москві. Прикладами коренізації стали, зокрема, українізація та білорусизація.

АВТОНОМІЗАЦІЯ - ідея, висунута Сталіним Й.В. в 1922, згідно якої усі радянські республіки повинні увійти до складу РРФСР на правах автономій, що порушило б їх самостійність і рівноправ'я. Для областей з особливим національним складом населення і господарським устроєм пропонувався як засіб вирішення національного питання план обласної автономії, тобто перетворення відповідних територій на автономні одиниці, що мають риси держав або державних утворень у складі єдиної російської унітарної держави.

НАЦІОНАЛ-УХИЛЬНИЦТВО - термін, який був введений И.В. Сталіним для позначення різних проявів прагнення керівних партійних працівників союзних і автономних республік до самостійності в проведенні національної політики.

ПЛАНОВА ЕКОНОМІКА - економічна система, в якій держава або ради керують економікою. Центральний уряд ухвалює всі рішення стосовно виробництва та споживання товарів та послуг. Галузі економіки та промисловості знаходяться під контролем держави, всі рішення стосовно розподілу ресурсів та виробництва також ухвалюються державою. Органи планування вирішують що має бути виготовлено та скеровують підприємства нижчих рівнів на виробництво цієї продукції. Командна економіка є протилежністю ринковій економіці, в якій виробництво, розподіл, ціноутворення та інвестиції ухвалюються власниками засобів виробництва на основі власних інтересів, а не відповідно до всеохоплюючого плану.

КОМАНДНО-АДМІНІСТРАТИВНА СИСТЕМА - спосіб організації суспільних відносин, для якого характерні жорсткий централізм господарського життя на базі державної власності; використання позаекономічних, ідеологічних методів управління; панування партійно-державної бюрократії за відсутності реальної свободи і справжньої демократії.

ІНДУСТРАЛІЗАЦІЯ – комплекс заходів із прискореного розвитку промисловості, які почали застосовуватися ВКП (б) з другої половини 20-х до кінця 30-их років. Проголошена як партійний курс ХІV з’їздом партії. Особливістю радянської індустріалізації був пріоритетний розвиток важкої промисловості.

КАРТКОВА СИСТЕМА - системарозподілу продуктів, товарів та послуг за картками (або талонами), що диференційовано видаються державою різним категоріям населення.

КОЛЕКТИВІЗАЦІЯ – центральна ланка аграрної політики більшовицького режиму у 30-их роках ХХ століття, що полягала у розвитку сільськогосподарського виробництва на державних засадах у формі колгоспів. Офіційно проголошена як політичний курс на листопадовому (1929) пленумі ЦК ВКП (б)

ГОЛОДОМОР - масовий, штучно створений голод. Навмисно зорганізований радянською владою голод 1932—1933 років, що призвів до багатомільйонних людських втрат у сільській місцевості на території Української СРР (землі сучасної України за винятком семи західних областей, Криму і Південної Бессарабії, які тоді не входили до УСРР) та Кубані, переважну більшість населення якої становили українці. Викликаний свідомими і цілеспрямованими заходами вищого керівництва Радянського Союзу і Української СРР на чолі зі Сталіним, розрахованими на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

МТС - в СРСР державне підприємство, що забезпечувало колгоспи сільськогосподарською технікою. Машинно-тракторні станції здійснювали обслуговування і ремонт тракторів, комбайнів та іншої сільськогосподарської техніки й давали її в оренду колгоспам. Перші тракторні загони з'явилися в кінці 1920-х років; в 1929 Радою праці й оборони було прийнято постанову про повсюдне створення МТС. МТС проіснували до 1958-1959, коли сільськогосподарську техніку було передано безпосередньо колгоспам.

ТОТАЛІТАРНИЙ РЕЖИМ - (від лат. totus - весь, цілий) - режим, за якого державна влада здійснюється шляхом: обмеження або порушення основних прав людини, усунення легальних можливостей для вільного виявлення і врахування інтересів усіх груп населення; зосередження неконтрольованої населенням державної влади в руках правлячої верхівки або однієї особи; фактичного одержавлення суспільства, громадських організацій, релігії тощо.

ЕТНОЦИД - різновид етнонаціональної політики (політичної поведінки), спрямованої на знищення конкретного народу (етносу). На відміну від геноциду, який досягає тієї самої мети шляхом фізичного винищення людей, належних до етносу, етноцид може проводитися комплексом заходів, що руйнують системні зв'язки всередині народу, підштовхуючи його представників до переходу в іншу етнічну якість. Головна лінія в політиці етноциду – знищення основних ознак етносу (етнічної території, мови, культури, історичної пам'яті, самосвідомості).

МАСОВІ РЕПРЕСІЇ - масові репресії, що здійснювалися в СРСР в 1930-і - 1950-і роки і звичайно пов'язані з іменем Й.В. Сталіна, фактичного лідера Радянського Союзу в цей період. До цього явища можна віднести чистки в рядах правлячої ВКП (б), розкуркулення, депортації цілих етнічних груп і гоніння за підозрілими особами, всюдисущий контроль за «саботажниками», масові ув'язнення і розстріли «ворогів народу».

ОУН - Організація українських націоналістів — український громадсько-політичний рух, що ставить собі за мету встановлення Української соборної самостійної держави, її збереження та розвиток. Визначивши себе як рух, а не як партія, ОУН засуджувала всі легальні українські партії Галичини як колабораціоністські. Заснована 3 лютого 1929 року, легалізована в Україні у 1993 році. ОУН виникла внаслідок об'єднання Української Військової Організації (УВО) та студентських націоналістичних спілок.

РУМУНІЗАЦІЯ - процес насаджування румунської мови та культури населенню, що належить до іншої етнокультури, з метою асиміляції.

РАДЯНІЗАЦІЯ - насильницьке насаджування на певній території (в даному випадку — у Західній Україні з 17.09.1939 року) норм економічного, суспільно-політичного, культурного життя, що було характерним для тоталітарного Радянського Союзу.

КАРПАТСЬКА УКРАЇНА - (до 1919: Руська Країна, до 1938: Підкарпатська Україна, Підкарпатська Русь, Підкарпатський край)— офіційна назва автономної республіки у складі Чехословаччини в 1938-1939 рр. і Української незалежної держави на Закарпатті в березні 1939р. Назва неофіційно вживалася і до 1938 року для означення території теперішнього Закарпаття.

ПАЦИФІКАЦІЯ - (лат. pacificatio — умиротворення, замирення) — урядова політика, спрямована на замирення (певною мірою, пацифізм, що впроваджується насильницькими методами) злокалізованих етносів (національних меншин). В різних контекстах термін охоплює: акцію, проведену урядом Польщі у другій половині 1930 р. (за наявними даними — акцію було розпочато 16 вересня); політику уряду Польщі у період 1930—1939 рр. (часом включають період до 1943 р., а інколи і період кінця 40-х рр., включно з операцією Вісла); аналогічну політику і у Чехословаччині, Радянському Союзі тощо, що охоплює примусові відселення етносів з місць їх корінного проживання, що є злочином проти людства і осуджується сучасним міжнародним законодавством (конвенціями).

УНДО - Українське національно-демократичне об'єднання — найбільша українська політична партія в Галичині й у Польщі, постала 11 липня 1925 з об'єднання двох крил Української Трудової Партії, Української Партії Народної Роботи і волинської національної групи Української Парламентарної Репрезентації: фактично продовженням Національно-Демократичної Партії з подібною програмою. Першим головою УНДО був Дмитро Левицький, генеральним секретарем Володимир Целевич.

КПЗУ - Комуністична партія Західної України (КПЗУ) — створена в лютому 1919 року на установчому з'їзді у Станіславі. Ідеологія КПЗУ 1920-х рр. була близькою до націонал-комунізму — течії в комуністичному русі, що намагалася поєднати національні інтереси з комуністичними ідеями. Єдиним шляхом до національного і соціального визволення західно­українські комуністи вважали соціалістичну революцію в Польщі, яку спільно мали здійснити робітники і селяни всіх національностей. КПЗУ висувала гасло з'єднання всіх українських земель в єдиній соціалістичній державі — УСРР. Наприкінці 1928 КПЗУ-більшість оголосила про саморозпуск, її лідери заявили про визнання своїх «помилок» і виїхали в УСРР. Незабаром усі вони стали жертвами сталінських репресій.

ТАТАРБУНАРСЬКЕ ПОВСТАННЯ - збройний селянський виступ у Південній Бессарабії проти румунської окупації, за встановлення радянської влади (16—22 вересня 1924). Причинами його були невдоволення селян аграрною реформою 1921, голод через посуху 1924 та антиукраїнська політика уряду. Охопило села Аккерманського, Ізмаїльського, Кагульського та Бендерського повітів. Загальна кількість учасників сягала 6 тис. осіб. Повстанням керував пробільшовицький "Південревком". Після триденних жорстоких боїв повстання було придушене. Кількасот повстанців загинуло, близько 500 було заарештовано, значна частина відійшла на територію радянської України.

ПОЛОНІЗАЦІЯ - процес насаджування польської мови та культури населенню, що належить до іншої етнокультури, з метою асиміляції.