Скачиваний:
37
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
655.87 Кб
Скачать
  1. Державна податкова адміністрація україни

  2. НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

Кафедра фінансів

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з навчальної та методичної роботи

________________ Касьяненко М.М.

«_____» ______________ 2009р

Методична розробка

для організації самостійної та індивідуальної роботи студентів

з курсу «Фінансові стратегії управління економічним розвитком»

для підготовки магістрів

за напрямом ”Економіка і підприємництво”

спеціальності 8.050104 ”Фінанси”

за програмами «Корпоративні фінанси»,

Управління державними фінансами” та

«Фінансова аналітика та прогнозування

бізнес-процесів»

денної та заочної форми навчання

статус дисципліни: вибіркова

  1. Ірпінь 2009

Методична розробка до проведення самостійної та індивідуальної роботи складена на основі робочої навчальної програми з курсу ”Фінансові стратегії управління економічним розвитком” затвердженої у 2008 році.

Автори: Л.О.Сунцова, к.е.н., доцент

О.І.Строчик, ст. викладач кафедри

податків та оподаткування

Рецензент: Я.В.Белінська, к.е.н, доцент кафедри фінансів

Національного університету ДПС України

      1. Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри фінансів

Протокол №___ від “___” ______20__ р.

      1. Завідувач кафедри_______Л.Л.Тарангул, д.е.н., професор

Розглянуто і схвалено на засіданні вченої ради факультету фінансів та банківської справи

Протокол № ____ від “___”_____20__ р.

            1. Голова вченої ради факультету :___________В.П.Унинець- Ходаківська к.е.н,

            2. доцент, декан факультету

            1. Завідувач навчально-методичного відділу ____________ О.О.Бойко

Реєстраційний № ___________

Зміст

стор.

1.Вступ……. .......................................................................................................... 4

2.Опис навчальної дисципліни............................................................................ .. 8

3.Структура навчальної дисципліни.................................................................... 10

4. План самостійної та індивідуальної роботи за змістовими

модулями………………………………………………………………………...…12

5. Методичні рекомендації до вивчення окремих теоретичних питань……………………………………………………………………………. 17

6. Розрахункові завдання для самостійної та індивідуальної роботи....……..46

7. Питання для самоперевірки.……....................................................................... 54

- перелік питань до залікового кредиту 1............................................................ 55

- перелік питань до залікового кредиту 2………………..………….……......... 56

8. Тести для самоконтролю.…………………………………….………….……...57

9. Тематика наукових рефератів ………………………………………………….59

10. План-графік самостійної роботи .......................................................................60

11. План-графік індивідуальної роботи студентів………………………….……63

12. Рекомендована література ......................................... ...................................... 66

ВСТУП

Відмінною рисою кінця ХХ - початку ХХІ століть виступають процеси прогресуючої глобалізації, які поступово стирають регіональні і національні межі, формуючи єдиний інтегрований простір, що характеризується наявністю коевалюційних ефектів. За цих умов розвиток складних соціально-економічних систем залежить не стільки від їх внутрішніх реальних і потенційних можливостей, стільки від впливів і флуктацій ринкового оточення, що динамічно змінюється. Саме тому є надзвичайно важливим прогнозувати розвиток та знати стратегії його впровадження у дійсність. Студенти-магістри часом не розуміють ключових понять стратегії економічного розвитку та фінансового зростання, які потрібно застосовувати при виконанні вказаних видів робіт. В цьому контексті слід відмітити, що пошук та апробація стратегій розвитку як підприємства так і держави — це головний шлях набуття, примноження і оновлення знань щодо компетентного управлянні як державою у цілому, так і підприємством зокрема. Тому головна мета вивчення дисципліни «Фінансові стратегії управління економічним розвитком» - це набуття студентами навичок по відбору, апробації та тестуванні стратегій розвитку фінансових систем.

Завдання дисципліни - дати студентам спеціальні знання та вміння самостійно орієнтуватися в фінансових процесах, навчитися виявляти та узагальнювати факти, робити висновки, обґрунтовувати рекомендації, виявляти закономірності у фінансовій науці та вміти тестувати та обирати стратегії економічного розвитку.

Враховуючи специфіку підготовки якісних магістрів спеціальності «Фінанси» дана дисципліна орієнтована на вирішення наступних задач:

  • дати цільне уявлення про стратегію розвитку як систему знань;

  • розглянути в загальних рисах методологію тестування та оптимального відбору стратегії розвитку;

  • викласти суть загальнонаукових і конкретно-наукових методів і принципів дослідження фінансових відносин, явищ і процесів;

  • дати уявлення про інформаційну базу стратегій фінансового розвитку;

• дати орієнтири впровадження результатів відбору стратегій фінансового розвитку в практику.

Робота над кожною темою має супроводжуватись практичними заняттями, підготовка студентів до участі у наукових конференціях, симпозіумах та круглих столах.

Студент має знати предмет та сутність фінансової стратегії, її функції, методи вибору стратегій в тих чи інших умовах, основи методології побудови фінансових стратегій. Вивченню дисципліни передує набуття студентами знань з філософії, економічної теорії, економіки підприємства, , фінансів, фінансів підприємств, фінансів суб’єктів господарювання, основ менеджменту і маркетингу та ін.

Матеріали курсу вивчаються на лекціях, семінарських і практичних заняттях та самостійно за допомогою рекомендованої літератури.

Вивчення лекційного матеріалу з курсу передбачає проведення студентом самостійної роботи. З урахуванням роздавального матеріалу вона полягає в підготовці доповідей на семінарські заняття (в основі ксерокс наукової статті та автореферату дисертації). Далі, відповідно до обраної теми магістерської роботи за прийнятим стандартом скласти на картках стратегію розвитку за даними умовами.

Виконана самостійна робота, також робота на семінарських і практичних занять оцінюються та враховуються як складові модульної системи при підведенні підсумку.

Написання творчої роботи, наскрізної по усьому матеріалу курсу, допомагає поглибити знання та набути практичних навиків застосування теоретичних знань.

Контроль знань здійснюється за тестами, контрольними роботами, та усним і письмовим опитуванням.

Самостійна робота магістра – значна частина навчальної роботи студента з дисципліни, яка виконується згідно розробленого графіку.

Форми самостійної роботи:

- опрацювання питань, винесених на самостійне вивчення (підготовка власних конспектів).

- підготовка до проміжних контролів;

Під час самостійної роботи з дисципліни магістр повинен користуватися як конспектом, так і навчальними посібниками, монографіями, науковими статтями, статистичними матеріалами тощо.

Окремо оцінюється визначеною кількістю балів опрацювання та захист питань, винесених на самостійне вивчення (підготовка конспекту, графічних схем, творчих завдань, тощо). Самостійна робота виконується згідно з розробленим графіком.

За несвоєчасне виконання завдань студентом кількість запланованих балів може бути зменшена.

Індивідуальна робота під керівництвом викладача

Проводиться індивідуальна робота згідно встановленого „графіка проведенні індивідуальної роботи”. Підсумковим результатом індивідуальної роботи - є написання і захист наукового реферату. Метою підготовки наукового реферату є набуття навичок самостійної роботи з літературними джерелами, систематизації опрацьованого матеріалу з обраної теми, визначення проблеми та формування висновків і пропозицій. Його підготовка показує наскільки глибокі і фундаментальні знання набуті в ході навчання. А також реферат характеризує набуте вміння самостійно досліджувати окремі питання, підбирати літературні джерела, розкривати зміст питання, досліджувати статистичну базу як фундаментальне обґрунтування наукової думки та робити логічні висновки. Написання реферату показує як магістр вміє працювати з законодавчими та нормативними матеріалами, аналізувати їх вплив на соціально-економічні процеси, що відбуваються в державі, передбачати наслідки цього впливу, проводити наукове обгрунтування основ побудови податкової політики держави та вміти аргументувати свою точку зору, підводити під неї економічну базу. В підготовленому рефераті мають відображатись і враховуватись податкові концепції видатних економістів світу, доцільність залучення світового досвіду. Тему рефератів для магістрів визначає викладач в індивідуальному порядку. Обсяг наукового реферату – 25-30 сторінок машинописного тексту. Обов’язкове посилання на літературні джерела, наявність статистичних та аналітичних таблиць. Реферати на перевірку здаються у визначений викладачем день. Методична допомога студенту з питань підготовки реферату надається викладачем на консультаціях.Захист рефератів відбувається у визначений викладачем день.