Скачиваний:
35
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
8.09 Mб
Скачать

TETRA

PAK

СФЕРА ДІЯЛЬНОСТІ

Tetra Pak — шведська компанія, що є найбільшим у світі постачальником картонного пакування для рідких продуктів. Також компанія випускає пакувальне та харчове обладнання. Компанія володіє 48 фабриками з виготовлення пакувальних матеріалів та 12 фабриками зі складання пакувального устаткування. Tetra Pak реалізує свою продукцію у більш ніж 165 країнах світу.

Попри те, що у побуті використовується назва «Тетра Пак» для позначення картонної упаковки, такої марки у шведської компанії немає — продукція випускаєтся під брендами Tetra Classic, Tetra Wedge, Tetra Rex, Tetra Top и Tetra Brik. Компанія навіть запустила кампанію під назвою «Tetra Pak is a company, not a package» («Tetra Pak — це компанія, а не упаковка»), щоб позбавитися від цього стереотипу.

В Україні компанію було засновано у 1989 році. У вересні 1992 р. було відкрито нову фабрику. У 1993 році Tetra Pak заснувала компанію для ведення комерційних і маркетингових операцій та відділ технічного сервісу. А у червні 2003 року було введено в дію нову лінію поліграфічного друку.

Україна стала першою країною, на ринку якої з серпня 2000 р. з'явилися пакети Tetra Fino Aseptic. Сьогодні вже чотири провідних виробника розливають молоко в цій упаковці.

МЕТА ТА МІСІЯ

МЕТА

Зробити продукти харчування безпечними та доступними в усіх куточках світу через визначення цілей, які допомагають постійно і всебічно розвивати компанію, покращувати сировинні джерела, вдосконалювати виробництво та транспортну систему.

При цьому орієнтуватися на довгострокову перспективу, досліджувати життєвий цикл продукції, постійно покращувати її екологічні характеристики у відкритому діалозі з партнерами.

МІСІЯ

Працювати для Замовників і разом з ними, надаючи якнайкращі рішення в галузі технології та упаковки продуктів харчування.

Щоб забезпечувати такі рішення скрізь і завжди – бути прихильником новаторства, розуміти запити споживачів і співпрацювати з постачальниками.

Як відповідальна компанія-лідер – гармонійно поєднувати рентабельне зростання, стійкий екологічний розвиток і корпоративну соціальну відповідальність.

ДЕВІЗ

TETRA PAK ДБАЄ ПРО КОРИСНЕ

Це не просто девіз – це те, чим компанія Tetra Pak керується у всіх галузях її діяльності. Tetra Pak прагне зробити продукти харчування безпечними і доступними повсюдно. Це прагнення виходить далеко за межі простого збереження вмісту упаковок. Tetra Pak підтримує замовників, бере на себе зобов'язання по скороченню шкідливої дії на навколишнє середовище та працює над створенням кращого майбутнього для власних співробітників, партнерів і для всього суспільства в цілому.

TETRA PAK ДБАЄ ПРО КОРИСНЕ

Девіз «ДБАЄ ПРО КОРИСНЕ» відображає відношення Tetra Pak до постачальників, замовників, дистриб'юторів, співробітників, споживачів і суспільства в цілому. Упаковка зберігає харчові продукти – а компанія Tetra Pak робить все можливе для збереження навколишнього середовища. Наприклад, як основний компонент упаковки ми використовується деревне волокно – поновлюваний природний ресурс.

Постачальники:

Постачальниками є високотехнологічні компанії із стійким фінансовим положенням, які прагнуть до новаторства у виробництві. Впевненість у надійності постачальників гарантує Tetra Pak високу якість власної продукції.

Співробітники:

Tetra Pak– сімейна компанія із сталою системою корпоративних цінностей.

Компанія сприяє зміцненню професіоналізму і корпоративної культури в цілому та надає співробітникам широкі можливості для розвитку.

Замовники:

Експертиза Tetra Pak в харчових галузях по праву заслуговує визнання замовників.

Пропонуючи широкий спектр інноваційних рішень, Tetra Pak сприяє розвитку довгострокової і взаємовигідної співпраці.

Торгові мережі:

Високоефективні системи доставки продукції Tetra Pak сприяють прибутковості роздрібних мереж.

Tetra Pak надійно зберігає упаковані продукти на полицях магазинів та допомагає торговим мережам виводити на ринок власні торгові марки.

Споживачі:

Tetra Pak прагне зробити продукти харчування безпечними і доступними повсюдно.

Виробництво і упаковка продуктів за технологією Tetra Pak зберігає їх харчову цінність та натуральний смак.

Суспільство:

Tetra Pak ініціювала програму «Шкільне молоко» більш ніж в 35 країнах; допомагає в здійсненні глобальних проектів по наданню допомоги при стихійних лихах, а також програм підтримки дітей з економічно слаборозвинених регіонів світу; картон в основі упаковок виробляється з сировини, що отримується із екологічно чистих лісів; Tetra Pak бере активну участь в створенні і застосуванні технологій переробки відходів; всі фабрики Tetra Pak сертифіковані за міжнародними екологічними стандартами, а всі маркетингові компанії мають власні природоохоронні цілі і програми.

КОРПОРАТИВНІ ЦІННОСТІ

У основі діяльності будь-якої компанії лежить певна система цінностей. На ній грунтується організація праці і стиль поведінки співробітників. Система цінностей з моменту заснування була в основі корпоративного духу Tetra Pak. Прийнята система цінностей дозволяє компанії дотримуватися єдиної культури бізнесу при взаємодії з партнерами по всьому світу.

Корпоративні цінності Tetra Pak – це:

Орієнтованість на замовника та Довгострокова перспектива

Якість та Новаторство

Свобода та Відповідальність

Партнерство та Робота в задоволення

Орієнтованість на замовника та Довгострокова перспектива:

Tetra Pak робить все для розвитку і забезпечення конкурентоспроможності замовників

Tetra Pak прагне до лідерства, дивиться далеко вперед і не втрачає можливості вчитися та розвиватися.

Якість та Новаторство:

Tetra Pak не йде на компроміс у питаннях якості.

Tetra Pak невпинно працює над поліпшенням і індивідуалізацією своїх рішень, над важливими інноваціями.

Свобода та Відповідальність:

Tetra Pak вільна в прояві ініціативи і рішучих діях на користь замовників.

Tetra Pak бере на себе відповідальність за свої дії, прагне поліпшувати життя товариств, з якими співпрацює.

Партнерство і Робота в задоволення:

Tetra Pak поважає і довіряє своїм партнерам, разом з ними досягає блискучих результатів. Tetra Pak отримує задоволення від спільної роботи та пишається спільними досягненнями.

ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ

Більше 50 років тому засновник компанії Рубен Раусинг приступив до роботи з втілення передової ідеї, яка повинна була змінити всю систему доставки продуктів харчування. Він бажав створити практичну та економічну упаковку для молока та вершків, які у той час продавалися переважно в скляних пляшках або на розлив.

Захоплений даною ідеєю, Рубен Раусинг заснував компанію Tetra Pak в шведському місті Лунд. У 1952 р. замовникові був поставлений перший пакувальний автомат Tetra Pak , а в 1961

р. компанія випустила на ринок революційну упаковку: перший в світі асептичний картонний пакет, що дозволяє зберігати молоко і інші швидкопсувні рідкі продукти понад шість місяців без охолоджування і додавання консервантів. Завдяки поєднанню в пакувальному матеріалі алюмінієвої фольги, поліетилену і картону, а також спеціальній обробці продукту, асептична технологія дозволила гарантувати відсутність шкідливих бактерій в продукті і упаковці. Технологи Міжнародного інституту харчових технологій назвали асептичну технологію найважливішим науковим винаходом в галузі харчової промисловості у 20-му столітті.

ОСНОВНІ ЕТАПИ ІСНУВАННЯ

Компанія була заснована в 1929 році в Швеції двома шведськими підприємцями Еріком Акерлундом і Рубеном Раузингом і одержала назву «Akerlund & Rausing» (А&К).

Вже в 1933 році Рубен Раузинг викупив у свого компаньйона його частку підприємства і став одноосібним власником компанії. Незабаром молода компанія стала відігравати помітну роль у шведській пакувальній промисловості, в основному завдяки впровадженню нових, нестандартних технологій.

1943 рік був ознаменований початком розробки упаковок для молока, які вимагають мінімум матеріалу і забезпечують максимум вимог санітарії. Після довгих експериментів по пошуку нових типів упаковок для молочних продуктів був розроблений принцип, на якому ґрунтується тетраедична картонна упаковка. Результатом став винахід у 1944 році знаменитого картонного пакета у формі тетраедра, а також метод неперервного розливу продукту. Далі події розвивалися в наступній хронології:

1944—1951 — продовження розробок, впровадження нових технологій нанесення шарів пластику на папір, запечатування нижче рівня рідини;

1950 — компанія одержала свою сучасну назву «Tetra Pak»;

1953 — як пластикове покриття для пакувального матеріалу на паперовій основі впроваджується поліетилен;

1956 — починається розробка асептичної системи упакування;

1961 — представлена перша машина для асептичного упакування молока;

1963 — почато виробництво упаковки типу «Тетра Брик»;

1965 — широкій публіці представлений новий тип упаковки «Тетра Рекс» у вигляді прямокутного пакета з «гребінцем» зверху;

1989 — у Швеції і Великобританії почалася реалізація перших упаковок «Тетра Топ» із квадратним верхом.

У 1991 році «Tetra Pak» розширила спектр устаткування, що поставляється, за рахунок машин по переробці рідких продуктів харчування, устаткування по виробництву сиру, а також почала надавати послуги по проектуванню виробничих ліній.

У 1993 році в результаті злиття двох компаній «Tetra Pak» і «Alfa Laval» був утворений концерн «Tetra Laval»

За останні 50 років компанія Tetra Pak розробила асептичну упаковку різного розміру і форми, з різними системами відкриття і закривання. Упаковка і технологічне устаткування Tetra Pak застосовуються по всьому світу для різноманітних продуктів харчування, таких як молоко, фруктові соки, вода, дитяче харчування, томатні соуси, пюре, супи, пудинги, морозиво, сири та вина. Сьогодні це єдина транснаціональна компанія у світі, здатна запропонувати всеосяжні рішення по постачанню і проектуванню систем переробки, упакуванню і доставки рідких продуктів харчування.

СОРОКОВІ РОКИ ХХ СТОЛІТТЯ

Світ вітає появу перших довгограючих грамплатівок, бікіні, реактивних літаків, вертольотів. Створюється воднева бомба. Закінчується друга світова війна.

«Робити те, що ще ніхто ніколи не робив, непросто» – Рубен Раусинг.

1943 – Народження зірки.

Рубен Раусинг починає розробку упаковки молока, що вимагає мінімальної кількості матеріалу та забезпечує максимальну захищеність продукту. Так народилася ідея картонної упаковки Tetra Classic у формі тетраедра.

П’ЯТДЕСЯТІ РОКИ ХХ СТОЛІТТЯ

Хай живе рок-н-ролл! Бунти, Елвіс, мильні опери, холодна війна, запуск першого супутника. Виробництво Тетра Пак досягає 1 мільярда упаковок на рік.

1951 – Все почалося у Лунді, Швеція.

Рубен Раусинг і Ерік Валленберг засновують в місті Лунд компанію AB Tetra Pak як дочірню фірму підприємства Окерлунд і Раусинг. 18 травня нова система упаковки представлена пресі і привертає велику увагу. Рік потому на молокозавод у в Лунді доставлений перший автомат Tetra Pak, що виготовляє картонні упаковки у формі тетраедра.

1953 – Боротьба проти молочних пляшок.

Tetra Pak починає боротьбу проти скляних пляшок, почавши застосовувати поліетилен як додатковий захисний шар в картонній упаковці.

1954 – Німеччина стає першим ринком експорту.

Автомат Tetra Pak вперше відправляється на експорт до Німеччини, на гамбургський молокозавод Альстер Мільхверк.

1956 – Продовження досліджень і розробок.

Компанія переїздить на нинішній завод у Лунді і починає розробку системи асептичної упаковки.

1958 – Рік Tetra Classic.

Зрозширенням модельного ряду Tetra Classic – з'явився автомат T-150 для упаковки молочних і негазованих напоїв об'ємом 200 мл.

1959 – Мільярд упаковок, 8 країн.

Об'єм виробництва досягає 1 мільярда картонних упаковок в рік. Упаковки отримують лицензію у восьми країнах. Ось-ось з'явиться упаковка Tetra Brik.