Скачиваний:
35
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
8.09 Mб
Скачать

ШІСТДЕСЯТІ РОКИ ХХ

СТОЛІТТЯ

Бум народжуваності в післявоєнні роки і рух хіппі. Висадка людини на Місяці, зведення Берлінської стіни.

Перше пастеризоване молоко.

1960 – Завод пакувальних матеріалів Мексиці.

Tetra Pak поширює свою діяльність на Центральну Америку і відкриває завод пакувального матеріалу в Мехіко.

1961 – Ні бактеріям в молоці!

Представлений перший асептичний пакувальний автомат для пастеризованого молока. У тому ж році компанія Tetra Pak розширює свою сферу діяльності на Схід. Перші пакувальні автомати були продані в Радянський Союз.

1962 – Шлях на Захід. Початок продажів Tetra Classic в США.

1963 – Поява упаковки Tetra Brik.

1964 – Далі - шлях на Середній Схід.

Tetra Pak виходить на ринок Середнього Сходу, встановивши автомат Tetra Classic Aseptic в Лівані.

1965 – Світ зустрічає упаковку Tetra Rex.

Продаєтся компанія Окерлунд і Раусинг. Вивільнені засоби спрямовується на розвиток AB Tetra Pak. Вперше представлена Tetra Rex - упаковка з гребінцем.

1969 – Перші автомати Tetra Brik Aseptic

Випущена перша серія автоматів Tetra Brik Aseptic. Представлені автомати Tetra Classic Aseptic для упаковки об'ємом 1 л і два нові автомати Tetra Rex.

СІМДЕСЯТІ РОКИ ХХ СТОЛІТТЯ

Світ шаленіє від диско! На екрани виходить «Хрещений батько». Нафтова криза ставить автомобілі на прикіл.

Тетра Пак продає 20 мільярдів упаковок.

1971 – Десять мільярдів упаковок на рік.

Відкривши завод в Японії, Tetra Pak продовжує просування на Далекий Схід. Річний об'єм виробництва упаковок Tetra Pak перевищує 10 млрд. одиниць.

1972 – від Китаю до Африки.

Tetra Pak дебютує в КНР на міжнародному торговому ярмарку в Пекіні і відкриває учбовий центр в Найробі, Кенія.

1974 – Молоко в південній півкулі.

Tetra Pak відкриває завод пакувального матеріалу в Австралії.

1975 – Соціальна програма в Ірані.

Підписаний крупний контракт з Іраном в рамках широкої соціальної програми по підвищенню частки білка в структурі харчування населення.

1976 – Упаковка Tetra King.

Умагазини Лунда поступають перші продукти в упаковці Tetra King.

1977 – 20 мільярдів упаковок.

Річний об'єм виробництва упаковок досягає 20 мільярдів. Пакувальна система Tetra Brik вперше представлена в Сполучених Штатах.

1978 – Tetra King в Германії.

До Гамбурга (Німеччина) доставлений перший автомат Tetra King для розливу сливок в упаковки об'ємом 250 мл. Tetra Pak приходить до Південної Америки і відкриває завод пакувального матеріалу в р. Монтемор, Бразилія.

1979 – Чай для Китаю.

Tetra Pak поставляє перший автомат Tetra Brik Aseptic в КНР. Серед упаковуваних продуктів – хрізантемовий чай та сік цукрового очерету.

ВІСІМДЕСЯТІ РОКИ ХХ

СТОЛІТТЯ

Загальний річний об'єм виробництва Tetra Pak перевищує 30 мільярдів упаковок. Помирає засновник Tetra Pak Рубен Раусинг.

1981 – Вино в упаковці Tetra Brik Aseptic.

Система Tetra Brik Aseptic схвалена Управлінням по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США. Перше вино в упаковці Tetra Brik Aseptic з'являється в Аргентині.

1983 – Кінець епохи.

10 серпня йде з життя Рубен Раусинг, засновник Tetra Pak.

1985 – Зоряна година асептики.

Компанія виробляє більше 37 млрд. упаковок в рік, асептичні упаковки складають 65% об'єму виробництва. Tetra Pak злавається з компанією Альфа- лаваль Лоджістік АБ і пропонує замовникам нові системи доставки молочних та харчових продуктів.

1986 – Все більше вина в картоні.

На ринках дванадцяти країн випущено більше ніж 400 млн. картонних упаковок Tetra Brik Aseptic для вина. Tetra Pak укріплює своє положення на ринку США, придбавши Ліквіпак (Liquipack) – компанію, що виробляє автомати для картонних упаковок з гребінцем.

1987 – Зміцнення позицій на Далекому Сході.

УПекіні (Китай) відкривається завод з виробництва пакувального матеріалу Tetra Pak продуктивністю 1 млрд. упаковок на рік. Нові заводи також відкриваються на Тайвані і Фіджі.

1988 – Відкриваються нові заводи.

Tetra Pak підписує угоди з Радянським Союзом про будівництво заводу по виробництву пакувального матеріалу в Києві. Такі ж угоди підписуються з Індією і Туреччиною.

1989 – Вироблено 50 млрд. упаковок.

УШвеції та Великобританії продаються перші упаковки Tetra Top. У Іспанії з'являється нова упаковка Tetra Brik Slim об'ємом 750 мл. Загальний річний об'єм виробництва перевищує 50 млрд. упаковок.

ДЕВ’ЯНОСТІ РОКИ ХХ СТОЛІТТЯ

Возз'єднується Німеччина. З'являються мобільні телефони та Інтернет. Гине принцеса Діана. Тетра Пак та компанія Альфа Лаваль пропонують комплексні рішення – «від корови до прилавка».

1991 – Від корови до прилавка.

Тетра Пак купує компанію Альфа Лаваль, що є одним з найбільших постачальників устаткування і цілих заводів для харчових галузей, переробної промисловості і сільського господарства. Створюється промислова група Тетра Пак Альфа Лаваль.

1992 – Tetra Rex - ближче до ринку США.

Тетра Пак переносить науково-дослідні роботи, пов'язані з пакувальними автоматами Tetra Rex, в США, щоб бути ближче до головних споживачів цього виду упаковки.

1993 – Рубіж 60 млрд. упаковок пройдений.

Тепер загальний річний об'єм виробництва упаковок Tetra Pak перевищує 60 млрд.

1994 – Молоко в «квадраті».

Розпочато виробництво Tetra Brik Square – вузької і економічної упаковки для пастеризованих молочних продуктів. Запущена нова технологія обробки під високим тиском (HPP) для збереження аромату і структури харчових продуктів, а також збільшення терміну їх зберігання.

1995 – Скажіть «сииир»!

Тетра Пак купує Тебель (Tebel MKT), що дає можливість розширити сферу діяльності, включивши в неї виробництво сира.

1996 – Вісім граней смаку.

Початий випуск восьмигранної порційної упаковки Tetra Prisma. Розмір і форма роблять її привабливою для споживачів будь-якого віку. А відривний язичок PullTab дозволяє як переливати вміст в стакан, так і пити прямо з упаковки.

1998 – Нова зручна кришка.

У Японії представлений новий пакет Tetra Top – Tetra Top Mini GrandTab 250 мл. Це вузький пакет із закругленими кутами і великим отвором, через який зручно і переливати вміст, і пити.

НОВЕ ТИСЯЧОЛІТТЯ

Жахливий терористичний акт в США. «Світовий комп'ютерний збій 2000» не стався. Найбільш актуальна прблема – забруднення навколишнього середовища.

2002 – Китай: більше 7 млрд. упаковок.

Споживання упаковок в Китаї зросло більш ніж на 2,3 млрд. штук протягом одного року. Тепер це найбільший ринок, на який щорічно поставляється більше 7,5 млрд. упаковок. Перші упаковки Tetra Fino Aseptic об'ємом 200 і 250 мл з соломинкою.

2003 – Витончені відчуття.

Tetra Pak починає виробництво сенсорної соломинки (Sensory Straw). Ця забавина, що дарує нове задоволення від пиття, ідеально підходить для дитячих напоїв, таких як ароматизоване молоко, соки або негазовані напої. З'являється нова система упаковки Tetra Recart – перша в світі автоклавна система обробки і упаковки харчових продуктів для тривалого зберігання, традиційно запакованих в жерстяні і скляні банки або пакети.

2005 – Більше фруктів!

Запущене виробництво устаткування Tetra Therm Aseptic Sensa для нової технології змішування і пастеризації напоїв на фруктовій основі. Tetra Pak представляє новий стандарт рулонного пакувального матеріалу для пастеризованих та ультрапастеризованих продуктів – міцніший і на 20% більш тонкий ніж звичайний. Для його виготовлення потрібно менше полімерів.

2006 – Акцент на рентабельність.

Пакувальний автомат Tetra Pak A1, що виробляє 9 200 упаковок в годину – найекономічніший. Молочний пастеризатор Tetra Therm Lacta - модульна установка для рідких молочних продуктів - забезпечує зниження загального споживання енергії до 12%. Tetra Pak представляє упаковку Tetra Gemina Aseptic - першу в світі рулонна упаковку із загостреним верхом, що відповідає всім асептичним вимогам розфасовки соків і напоїв на молочній основі.

2007 – Привіт, Tetra Gemina!

Перші постачання упаковок Tetra Gemina Aseptic до Іспанії. Tetra Pak упевнено просувається до своєї мети скоротити до 2010 року викиди CO2 на 10% в абсолютному виразі. Ці цілі позначені в корпоративному Звіті по екології та соціальних питаннях. Tetra Pak інвестує 100 млн. євро в будівництво ультрасучасного заводу по виробництву пакувального матеріалу в Росії (р. Лобня, Московська область).

МАРКЕТИНГОВІ ПРОГРАМИ

У основі сучасних маркетингових програм корпоративної соціальної відповідальності Tetra Pak лежить робота на наступних напрямах: “Програма УПТ-молоко”,

“Програма ПроСок”, “Дитяче харчування”, “Шкільне молоко”, “Охорона природи”.

СТРАТЕГІЯ ДІЯЛЬНОСТІ

«Робити

«Робити

«Робити

те, в чому

більше з

більше,

ми кращі!»

меншими

дешевше,

 

затратами!»

швидше!»

Концентрація

Акцент на

Підвищення

ресурсів на

інноваціях, що

операційної

асептичній

знижують

ефективності.

технології.

витрати

 

 

замовників.

 

СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ

ДЛЯ TETRA PAK УВАГА ДО ДОВКІЛЛЯ ОЗНАЧАЄ БОРОТЬБУ ІЗ ВПЛИВОМ

НА ЕКОЛОГІЮ ВСІХ ЛАНОК

ВИРОБНИЧОГО

ЛАНЦЮЖКА, ІННОВАЦІЇ ТА СТВОРЕННЯ БІЛЬШ ЕКОЛОГІЧНО СТІЙКИХ ПРОДУКТІВ.

Tetra Pak розуміє екологію як найважливішу основу сучасного сталого та відповідального ведення бізнесу, що спонукає вдосконалювати сировинну базу, технологічне обладнання, системи упаковки та виробництво пакувального матеріалу, логістику постачань замовникам, активно сприяти розвитку збору та переробки виробничих і споживчих відходів упаковки.

Однією з наших цілей є постійне вдосконалення обладнання, виробничих процесів та способів транспортування. Tetra Pak гармонійно поєднує рентабельне зростання, сталий екологічний розвиток і корпоративну соціальну відповідальність. Зменшення впливу на довкілля шляхом скорочення викидів СО2 в атмосферу, раціональне використання ресурсів, а також сировини з відновлюваних джерел, переробка упаковки – заходи, які дозволяють Tetra Pak будувати сталий бізнес.

Згідно зі стратегією 2020, компанія прагне використовувати у виробництві тільки сировину, сертифіковану FSC™. Відповідно до стратегії, Tetra Pak планує залишити обсяги викидів вуглекислого газу на рівні 2010 року, незважаючи на постійне зростання виробництва.

До 2020 року продажі Tetra Pak повинні зрости на 60%, але викиди «парникових» газів залишаться на поточному рівні.

Також серед планів є подвоєння обсягів переробки упаковки компанії Tetra Pak.

КЛЮЧОВІ ПОКАЗНИКИ

Інтереси Tetra Pak по всьому світу представляють 40 компаній, що є підрозділами Tetra Pak International SA. Компанія працює більш ніж в 170 країнах. Оскільки відносна вартість кінцевої продукції Tetra Pak невелика, країни, що розвиваються, з самого початку стали важливим ринком для компанії.

Направивши майже 200 млн. євро на створення нових пакувальних заводів в Росії у 2007 році та Китаї у 2008, в 2011 Tetra Pak анонсувала будівництво аналогічних підприємств в Індії та Пакистані, щоб задовольнити зростаючий попит. Нові заводи на Індійському півострові також зможуть забезпечити продукцією ринки Близького Сходу. За даними газети Financial Times, збільшення споживання молока на ринках, що розвиваються, особливо торкнулося ультрапастеризованого молока, яке легше піддається транспортуванню; це сприятливо позначається на бізнесі Tetra Pak, дві третини продажів якої припадає на асептичну упаковку. Найбільш популярний продукт компанії Tetra Pak - упаковка Tetra Brik Aseptic, бестселер з 1970-х років. У травні 2011 року Tetra Pak почала виробляти першу асептичну картонну пляшку для молока під назвою Tetra Evero Aseptic. У звіті Tetra Laval за 2010/2011 фінансовий рік повідомляється, що особливо бурхливий ріст діяльності Tetra Pak відбувався на ринках Китаю, Південно-Східної Азії, Східної Європи, а також Центральної та Південної Америки. Підвищення доходів населення на цих ринках сприяє більшому споживанню багатих білками продуктів, зокрема – молочних; керівництво Tetra Pak оголосило про збільшення інвестицій у ринки, що розвиваються, на 10% – до більш ніж 200 млн. євро.

ФАКТИ ТА ЦИФРИ

Дані на січень 2012 року:

Пакувальних автоматів в роботі: 8701 шт.

Поставлено пакувальних автоматів замовникам: 520 шт.

Технологічних установок: 66003 шт.

Поставлено технологічних установок замовникам: 2250 шт.

Одиниць устаткування: 16810 шт.

Поставлено одиниць устаткування замовникам: 1,659

Заводів по збірці пакувальних автоматів: 9 шт.

Підприємств по виробництву пакувального матеріалу і кришок: 42 шт.

Географія ведення бізнесу: більше 170 країн.

Маркетингових компаній: 39 шт.

Представництв: 79 шт.

Співробітників: 22896 чол.

Центрів технічного обслуговування: 41 шт.

Центрів технічного навчання: 15 шт.

Науково-дослідних центрів: 11 шт.

Продукції, поставленої в упаковці компанії Tetra Pak: 75,68 млрд. літрів

Кількість упаковок компанії Tetra Pak: 167 млрд. шт.

Виручка компанії: 10,36 млрд. євро.