Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
259.07 Кб
Скачать

7.Контроль за справлянням майнових та місцевих податків, зборів та неподаткових платежів

Контроль за справлянням майнових податків входить до обов’язків відділу оподаткування фізичних осіб.

До майнових податків, які справляються в Україні, та які тільки передбачається ввести, належать: податок на майно підприємств, податок на нерухоме майно громадян, податок із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів. Із цих трьох податків стягується, поки що, лише останній.

Податок з власників транспортних засобів сплачується громадянами, які мають власні транспортні засоби, один раз перед технічним оглядом за кожний рік , але не пізніше першого півріччя року, в якому проводиться технічний огляд, підприємствами 1 щороку, але не пізніше першого півріччя. Сплата податку проводиться перед реєстрацією, перереєстрацією або щорічним технічним оглядом транспортних засобів.

Ставки податку встановлюються в частинах мінімальної зарплати залежно від виду транспортного засобу та його вантажопідйомності. Для обчислення податку необхідно ставку помножити на показники потужності двигуна, які виражаютьсч у кінських силах / в кіловатах потужності.

Контроль за сплатою податку з власників транспортних засобів здійснює як податкова інспекція, так і державна автомобільна інспекція. Зокрема, технічний огляд автомобілів, які проводять автомобільні інспекції, не здійснюється без пред’явлення розрахункових документів про сплату податків з власників транспортних засобів. ДПІ має можливість проконтролювати сплату цього податку тільки з юридичних осіб, при чому контроль може здійснюватись у 2 етапи: камеральна перевірка та документальна перевірка. Камеральна перевірка проводиться в ДПІ , куди платники мають подавати, разом з іншими формами звітності, і розрахунок податку з власників транспортних засобів. У цьому розрахунку платник наводить такі дані: марки автомобілів, що перебувають на балансі підприємства, та їх кількість, потужність двигунів, на основі яких і обчислюється сума податку, належна до сплати в бюджет. Документальна перевірка правильності сплати цього податку проводиться податковим інспектором безпосередньо на підприємстві разом із перевіркою правильності та своєчасності сплати інших податків. Для перевірки використовуються книги, картки та технічні паспорти відповідних транспортних засобів.

Контроль за сплатою податку з фізичних осіб здійснюється лише ДАІ під час технічного огляду автомобілів, що перебувають у приватній власності, а тому у відповідних платників з’являється можливість ухилення від сплати цього податку, якщо вони своєчасно не здійснюють тенічного огляду свого автомобіля.

Місцеві податки та збори 1досить різнопланове явище в податковій системі. Як правило, вони не відіграють суттєвої ролі у формуванні як консолідованого, так і місцевих бюджетів, а виступають доповненням до загальнодержавних податків.

Місцеві податки і збори встановлюються Радами народних депутатів. Органи місцевого самоврядування самостійно встановлюють строк сплати податків і зборів відповідно до переліку і в межах встановлених граничних розмірів ставок. Вони можуть вводити податкові ставки, відміняти окремі податки і збори або звільняти від їх сплати певні категорії платників і надавати відстрочки при сплаті податків. Ці збори і податки перераховуються у місцеві бюджети. Відповідальність за правильність обчислення і своєчасність сплати покладається на платників. Контроль за сплатою здійснюють Державні податкові інспекції.

Місцеві податки і збори включають: комунальний податок ; податок з реклами ; збір за паркування автотранспорту ; ринковий збір; збір за право використання місцевої символіки ; збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі ; збір з власників собак ; курортний збір ; збір за видачу ордера на квартиру ; збір за проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей ; податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів.

Проведення перевірок проводиться на основі Декрету КМУ від 20.05.93 р. №56-93 “Про місцеві податки і збори”,

Під час перевірки правильності нарахування та своєчасності сплати податку з реклами підприємствами, основним видом діяльності який є надання послуг з реклами, податковими інспекторами-ревізорами розглядаються наступні документи: статут підприємства, бухгалтерські звіти та реєстри, договори та акти виконаних робіт, платіжні доручення та виписки банку.

Дозвіл на використання місцевої символіки (герба міста або іншого населеного пункту, назви чи зображення архітектурних, історичних пам`яток) видається відповідними органами місцевого самоврядування.

Платники збору подають в податкову інспекцію розрахунок сум збору за право використання місцевої символіки щоквартально, не пізніше 15 числа місяця наступного за звітним кварталом і сплачують збір до 20 числа наступного місяця за звітним кварталом.

При перевірці даного збору інспектору податкової адміністрації пред`являються документи: статут підприємства, накази по підприємству, звітні бухгалтерські документи, звіти з праці, виписки банку з платіжними документами.

Збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі - це плата за оформлення та видачу дозволів на торгівлю у спеціально відведених для цього місцях.

Граничний розмір збору за видачу дозволу не повинен перевищувати 20 мінімальних зарплат для суб'єктів, що постійно здійснюють торгівлю у спеціально відведених місцях, і однієї мінімальної зарплати в день за одноразову торгівлю. Збір справляється уповноваженими організаціями яким надано таке право. Практичною базою є дані по перевірці місцевого ринку.

Збір за видачу ордеру на квартиру сплачується за послуги, пов'язані з видачею документа, що дає право на заселення квартири через установи банків до одержання ордера і перераховується до бюджету місцевого самоврядування.

Документом про сплату збору є квитанція, видана установою банку.

Збір за видачу ордера на заселення квартири сплачується фізичними особами до видачі їм районною адміністрацією ордера на рахунок відповідності районного бюджету. Органи по обліку і розподілу житлової площі видають громадянам ордер при пред'явлені квитанції про сплату збору.

Платниками збору на проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей є юридичні особи і громадяни, які мають дозвіл на проведення аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей. Об`єкт цього збору вартість заявлених до місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу товарів або сума, на яку випускається лотерея.

Інші обов'язкові платежі та неподаткові доходи визначаються законами України про державний бюджет на відповідні роки, Указами Президента України і постановами Кабінету Міністрів України, включаються до -Класифікації доходів і видатків державного та місцевих бюджетів і справляються на підставі відповідних положень.

До інших обов'язкових платежів належать:

- надходження коштів за штрафами і санкціями;

- кредиторська і депонентська заборгованість, за якими минув строк позовної давності. Суми кредиторської заборгованості між підприємствами недержавної форми власності, щодо яких строк позовної давності минув, підлягають віднесенню на результати фінансово-господарської діяльності у наступному місяці після закінчення строку позовної давності.

У всіх інших випадках суми кредиторської заборгованості, а також суми депонентської заборгованості, за якими строк позовної давності минув, підлягають перерахуванню підприємствами та установами до відповідного бюджету не пізніше 10-го числа наступного місяця після закінчення строку позовної давності. За несвоєчасне перерахування до бюджету справляється пеня у розмірі 0,3% від цих сум за кожний прострочений день; плата за послуги, що надаються, і збори, що справляються органами Державної автомобільної інспекції, дозвільної системи Міністерства внутрішніх справ України, Державної інспекції по нагляду за технічним станом машин, обладнання тощо. Плата за послуги, що надаються Державними автомобільними інспекціями за проведення державного технічного огляду, реєстрацію і перереєстрацію автотранспортних засобів, приймання екзаменів з правил дорожнього руху здій­снюється відповідно до тарифів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Управління внутрішніх справ 80% від сум коштів, що надійшли на їхні рахунки за послуги, що надаються державними автомобільними інспекціями 10-го числа місяця, наступного за звітним, перераховують до державного бюджету.

Підприємства, установи і організації незалежно від форм власності та громадяни вносять плату за послуги, що надаються органами Державної інспекції з нагляду за технічним станом машин, у розмірах, що визначаються Кабінетом Міністрів України. Кошти від зазначених зборів зараховують до відповідних місцевих бюджетів. Плата за послуги служби дозвільної системи Міністерства внутрішніх справ України здійснюється згідно з Єдиним тарифом, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Управління внутрішніх справ 70 % від сум коштів, що надійшли на їхні рахунки за надані послуги, 10-го числа місяця, наступного за звітним, перераховують до державного бюджету; надходження від підприємців частки вартості нестандартної продукції, виготовленої з дозволу на тимчасове відхилення від вимог відповідних стандартів щодо якості про­дукції, виданого Держстандартом України. Суб'єкти підприємницької діяльності, які одержали у Держстандарті України дозвіл на випуск продукції з відхиленням від вимог відповідних стандартів щодо якості, відраховують 10% вартості реалізованої такої продукції (без урахування податку на добавлену вартість та акцизного збору) до державного бюджету України протягом усього періоду реалізації продукції, випущеної за зазначеним дозволом; плата за видавання експортних, імпортних ліцензій та за здійснення реєстрації зовнішньоекономічних договорів, ліцензій на здійснення деяких видів діяльності. Плату за послуги з реєстрації зовнішньоекономічних договорів суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності України вносять у розмірах, які визначає Міністерство зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України.

Соседние файлы в папке fc51