Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
259.07 Кб
Скачать
      1. Додатки

              1. ВСТУП

Податкова система в кожній країні є однією з стержневих основ економічної системи. Вона забезпечує фінансову базу держави і виступає головним знаряддям реалізації її економічної доктрини.

Із проголошенням незалежності Україна стала на шлях самостійного розвитку з метою побудови ефективної соціально орієнтованої ринкової економіки. Це був період становлення податкової системи, в основу якої було покладено класичну схему податків, характерну для країн з розвинутою ринковою економікою. Застосування такої класичної системи в умовах перехідного періоду України призвело до виникнення низки суттєвих проблем: збільшується кількість збиткових підприємств, зростає безробіття, ускладнюється соціально-економічна ситуація.

Економіка України знаходиться на надзвичайно відповідному етапі становлення ринкових відносин. Цей етап визначається своєрідністю і не існує подібних аналогів. Жодна країна у світі не здійснювала подібних перетворень переходу від адміністративної системи до вільних ринкових відносин.

Через податкову систему реалізуються основні пропорції економічного розвитку, формування яких є однією з основних функцій держави в умовах ринку.

Податки, що являють собою обов’язкові платежі юридичних і фізичних осіб до державного бюджету є однією з найважливіших фінансових категорій. Досвід США, Франції, Німеччини свідчить про те, що податкова система являється вагомим інструментом державного регулювання соціальних і економічних процесів, інвестиційної стратегії зовнішньоекономічної діяльності.

В усьому світі оподаткування служить одним з регуляторів підприємницької діяльності.

Перехід України до ринкової економіки суттєво змінює побудову податкової системи.

Тому вивчення податкової системи являється важливим елементом підготовки молодого спеціаліста.

Практичні і теоретичні основи податкової системи вивчаються в момент проходження економічної практики, яка проходить на базі державної податкової інспекції.

Метою практики є загальне ознайомлення із структурою державної податкової інспекції, вивчення обліку платників податків (юридичних і фізичних осіб); ознайомлення з організацією обліку податків, зборів та інших обов’язкових платежів, перевіркою правильності нарахування та сплати прямих та непрямих податків з юридичних осіб, сплати податків з фізичних осіб, сплати податків по валютних операціях, порядком проведення документальних перевірок, роботою відділу комп’ютеризації та податкової міліції.

Практика дозволяє ознайомитись з основними змінами, що відбулися в податковому законодавстві, з принципами роботи податкової інспекції, визначитися в подальшій спеціалізації та зрозуміти основні проблеми і питання, які виникають з роботою законодавчої системи України в податковій сфері.

1. Загальне ознайомлення із структурою дпі у Бершадському районі Вінницкої області

Базою проходження практики єДПІ у Бершадському районі Вінницької області.ДПІ у Бершадському районі становить низову ланку податкових органів. Вона підпорядкована Вінницькій обласній ДПА і свою практичну діяльність здійснює в тісній взаємодії з державною районною адміністрацією, та районною радою народних депутатів. Видатки на утримання ДПІ у Бершадському районі визначаються Державною податковою адміністрацією (ДПА) по області і фінансуються з обласного бюджету. ДПІ у Бершадському районі є юридичною особою, має самостійний кошторис видатків, розрахунковий рахунок і печатку із зображенням державного герба України та своїм найменуванням. Завданням ДПІ у Бершадському районі є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою та своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов’язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством.

У своїй діяльності ДПІ у Бершадському районі керується Конституцією України, законами України, та іншими нормативно-правовими актами органів державної влади, а також рішеннями органів місцевого самоврядування з питань оподаткування, виданими у межах їх повноважень. Свою діяльність ДПІ координує з фінансовими органами, органами Державного казначейства України, органамиСлужби безпеки України, органами внутрішніх справ України, органами прокуратури, статистики, а також державною митною та контрольно-ревізійною службами, іншими контролюючими органами, установами банків.

Підконтрольним ДПІ у Бершадському районі є Чечельницький район в Вінницькій області. Організаційну структуру ДПІ подано в додатках (дод.1).

ДПІ у Бершадському районі складається з ряду функціональних підрозділів, які в тісному взаємозв’язку співпрацюють між собою, забезпечуючи виконання функцій, покладених на податкову службу України.

Для ДПІ характерна організаційна структура, що являє собою склад та підпорядкованість взаємопов’язаних ланок управління; функціональна структура, яка відображає розподіл управлінських функцій між керівництвом та окремими підрозділами; соціальна структура, що характеризує трудовий колектив за соціальними показниками (стать, вік, професія і кваліфікація, національність, освіта та інше); штатна структура тощо.

Начальника Бершадської ДПІ призначено за поданням голови обласної ДПА. Посадові особи в ДПІ приймаються за узгодженням начальника ДПІ. Кожні п’ять років проводиться атестація посадових осіб. За поданням обласної ДПА направляються на перекваліфікацію відповідні посадові особи, тих відділів які вказуються ДПА.

Загалом робота ДПІ відповідає нормам встановленим чинним законодавством. Всі посадові особи відповідають кваліфікаційним вимогам державних службовців органів державної податкової служби.

Бершадська ДПІ виконує наступні функції:

  • здійснює контроль за додержанням законодавства про податки і платежі;

  • контролює своєчасність подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов’язаних з обчисленням податків і платежів, а також перевіряють вірогідність цих документів щодо правильності визначення об’єктів оподаткування та обчислення податкових платежів; забезпечує повний облік платників податків, платежів, а також своєчасність їх надходження;

  • перевіряє законність валютних операцій, дотримання порядку розрахунків із споживачами з використанням контрольно-касових апаратів, товарно-касових книг, лімітів готівки в касах та її використання для розрахунків за товари, роботи та послуги;

  • забезпечує застосування та своєчасне стягнення сум фінансових санкцій, передбачених Законом “Про порядок погашення зобов’язань платників перед бюджетами та державними цільовими фондами” та іншими законодавчими актами України за порушення законодавства про податки, а також стягнення адміністративних штрафів за ці порушення, допущені службовими особами підприємств, установ, організацій та громадянами;

  • проводить всебічні перевірки фактів приховування та заниження сум податків і платежів;

  • аналізує причини та оцінює дані про факти порушення законодавства про оподаткування;

  • в межах своєї компетенції під час здійснення контрольних функцій з’ясовує неправомірність дій підприємств, установ, організацій та громадян, що можуть свідчити про злочинну діяльність або створювати умови для такої діяльності, та передає наявну інформацію з цих питань відповідним спеціальним органам з боротьби з організованою злочинністю;

  • подають відповідним фінансовим органам звіти про надходження до бюджетів податків та платежів;

  • подають правоохоронним органам матеріали про факти порушень, за які передбачено кримінальну відповідальність, а також подають до судів та арбітражних судів позови до підприємств, організацій, установ та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами;

  • розглядає заяви, пропозиції з питань оподаткування і скарги на дії службових осіб державних податкових адміністрацій та ін.

Відділи оподаткування юридичних та фізичних осіб встановлюють постійні двосторонні зв'язки з питань податкового законодавства з юридичними та фізичними особами.

Відділ податкового аудиту та валютного контролю під час проведення документальних перевірок субєктів підприємницької діяльності у сфері ЗЕД активно співпрацює з контролюючими органами інших держав.

Відділ стягнення податкового боргу та правового забезпечення, здійснюючи правове забезпечення, тісно співпрацює з іншими підрозділами ДПІ і розробляє заходи на забезпечення правового застосування законодавства в апараті податкової інспекції.

Відділ автоматизації процесів оподаткування, обліку та звітності, підсумовуючи інформацію отриману з інших відділів, аналізує її і робить висновки про роботу ДПІ.

Відділ бухгалтерського обліку та господарської роботи виконує допоміжні функції.

Всі підрозділи тісно взаємодіють між собою.

Службові особи ДПІ забезпечують дотримання комерційної та службової таємниці згідно вимог чинного законодавства.

Соседние файлы в папке fc51