Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
259.07 Кб
Скачать

5. Контроль за справлянням податку з доходів громадян

Перевіркою правильності нарахування та сплати податків з фізичних осіб в ДПІ у Бершадському районі займається відділ оподаткування фізичних осіб, який діє відповідно до чинного законодавства, положення про відділ та посадових інструкцій .

Прибутковий податок з громадян справляється відповідно до Закону України “Про оподаткування доходів громадян” за ставкою 13%.

Платниками прибуткового податку є громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства як ті, що мають, так і ті, що не мають постійного місця проживання в Україні.

Об`єктом оподаткування у громадян які мають постійне місце проживання в Україні є сукупний оподатковуваний доход за календарний рік (що складається з місячних сукупних оподатковуваних доходів) одержаний з різних джерел, як на території України, так і за її межами.

Об`єктом оподаткування у громадян, які не мають постійного місця проживання в Україні є доход, одержаний з джерел в Україні.

При визначені сукупного оподатковуваного доходу враховуються доходи, одержані як в натуральній формі, так і в грошовій (національній або іноземній валюті).

Нарахування, утримання і перерахування до бюджету прибуткового податку здійснюється підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та фізичними особами-суб’єктами підприємницької діяльності, які нараховують і виплачують доходи найманим працівникам у день виплати доходу.

Нарахування і перерахування здійснюється підприємствами щомісячно, а також за підсумками року до 1.02 наступного за звітним роком і до 15.02 подається в ДПІ.

При закінченні календарного року громадянин зобов’язаний подати до ДПІ декларацію про суму сукупного доходу, одержаного як за основним, так і не за основним місцем роботи, за формою №1. Вона є основним документом, що використовується для перевірки правильності сплати прибуткового податку (дод. ).

Пеерахунок прибуткового податку з громадян відповідно до закону [2181] проводитемиться підприємствами та організаціями до 1 березня, а подання цих відомостей – до 1 квітня. Громадяни в свою чергу подають річні декларації (якщо вони повинні їх подавати) до 1 квітня року, наступного за звітним. Форму №2 (дод. ) ті, хто виплачує доход, повинні надсилати до ДПІ протягом 20 календарних днів після закінчення місяця, в якому відбулася така виплата.

Громадяни-підприємці подаватимуть віднині квартальні декларації протягом 40 днів починаючи з останнього дня звітного кварталу, а річні декларації – до 1 ківтня наступного року. Якщо громадяни-підприємці отримують інші доходи, то вони подають декларації щомісячно до 20 числа місяця, наступного за звітним.

У разі, коли платник вчасно не подає декларацію про свої доходи, йому надсилається повідомлення .

Суб’єкти підприємницікої діяльності – фізичні особи подають до ДПІ довідку про суми виплачених доходів і утриманих з них податків фізичних осіб), такі ж довідки подають і юридичні особи щоквартально до 15 числа місяця, наступного за звітним періодом (кварталом). За не своєчасне подання звітності ф.№8ДР до 10.05.01р. застосовуєть штраф у розмірі 10 н.м. доходів громадян. При порушенні такого порядку ДПІ проводить відповідну перевірку, результати якої відображаються в акті.

Соседние файлы в папке fc51