Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
259.07 Кб
Скачать

2. Облік платників податків

Облік платників податків є однією з основних функцій державних податкових органів, яка створює передумови для здійснення контролю за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю перерахування податків і зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів.

Робота по обліку платників податків у ДПІ у Бершадському районі здійснюється працівниками відділу автоматизації процесів оподаткування, обліку та звітності, зокрема групою обліку платників податків відповідно до структури, яка затверджена ДПА у Вінницькій області.

Для забезпечення повноти обліку платників податків посадовими особами ДПІ, станом на перше число місяця кожного кварталу, проводяться звірки журналів обліку платників податків і зборів (обов’язкових платежів) та реєстру юридичних осіб, журналів обліку платників податків і зборів (обов’язкових платежів) та реєстру фізичних осіб з даними відповідних органів державної реєстрації та органів статистики з обов’язковим складанням актів звірок.

Крім того, ДПІ координує свою діяльність з питань обліку платників податків з фінансовими органами, органами Державного казначейства України, митною та контрольно-ревізійною службами, іншими контролюючими органами, установами банків тощо.

З метою більш повного обліку податків проводиться щоквартальна звірка даних щодо реєстрації підприємницької діяльності в органах статистики, установах банку, міськвиконкомі. Ведеться коригування рахунків згідно даних, поданих фінансово-кредитними установами.

Щоквартально проводиться аналіз звітності, складаються списки по групах суб’єктів, які зупинили свою діяльність або працюють збитково. Такі списки постійно передаються до групи документальних перевірок для включення їх до планів перевірок.

Облікова справа платника податків формується із переліку документів, які подаються юридичною, фізичною особою – суб’єктом підприємницької діяльності до ДПІ при взятті його на податковий облік.

До таких документів входить:

  • заява за встановленою формою (дод. );

  • нотаріально завірена копія статуту,установчого договору або положення;

  • копія свідоцтва про держреєстрацію;

  • копія довідки про включення до ЄДРПОУ;

  • копія паспорта (для фізосіб).

Працівниками відділу автоматизації процесів оподаткування, обліку та звітності формується реєстраційна частина облікової справи, звітну ж частину формують відділи оподаткування юридичних та фізичних осіб.

Облікова справа зберігається в ДПІ до ліквідації юридичної особи, або до припинення здійснення підприємницької діяльності певною фізичною особою.

На 2006р. планують всебічну роботу щодо повноти обліку платників податків та виявлення порушень податкової дисципліни, по ліквідації заборгованості по бюджету, вивченню причин втрат бюджету.

3.Контроль за справлянням непрямих податків

Прийомом звітності та перевіркою правильності та повноти нарахувань податку на додану вартість в ДПІ займається відділ оподаткування юридичних осіб,зокрема,група непрямих податків.

У своїй практичній роботі відділ керується Конституцією і Законами України, Постановами Президента України, декретами та розпорядженнями Державної податкової адміністрації України, ДПА у Вінницькій області та положенням про відділ (дод. ).

Основним завданням відділу є здійснення контролю за дотриманням господарчими суб’єктами – юридичними особами законодавчих та інших нормативних актів з питань оподаткування ПДВ, правильності обчислення, повноти та своєчасності сплати податку до бюджету.

Відділ забезпечує повний облік платників податків по ПДВ, організує подання платниками декларацій по ПДВ та інших документів, пов’язаних з обчисленням непрямих податків.

Функції відділу:

- вивчення та аналіз питань своєчасності та повноти надходжень до бюджету непрямих податків;

- камеральні перевірки податкових декларацій, розрахунків та інших зборів-документів, пов’язаних з обчисленням ПДВ;

- накладання фінансових санкцій за порушення строків надання звітності по непрямим податкам та притягнення до адміністративної відповідальності осіб, винних у порушенні податкового законодавства;

- проведення тематичних перевірок юридичних осіб з питань повноти і своєчасності перерахувань належних сум ПДВ до Державного бюджету;

- забезпечує своєчасне і в повному обсязі подання до ДПА області звітної документації;

- розгляд листів, запитань та скарг платників податків з питань застосування податкового законодавства.

Відділ проводить реєстрацію платників ПДВ згідно поданих заяв (дод. ) та приймає звітну документацію субєктів підприємництва – деклараії з ПДВ (дод. ).

Заповнення декларації з податку на додану вартість проводиться відповідно до Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість . Декларація складається із вступної частини та чотирьох розділів, з них платником заповнюються перші три розділи та всупна частина, четвертий розділ заповнюється працівниками відділення ДПІ лише на оригіналі декларації, який залишається у відділенні.

Подання декларації здійснюється в строки, передбачені для сплати податку, тобто не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним періодом.

У випадку якщо 20-те число місяця збігається з вихідним (святковим) днем, то останнім днем своєчасного подання звітності вважався перший робочий день після вихідного (святкового) дня.

З 01.04.2001р. набрав чинності п.4.1 ст.4 Закону України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами цільовими фондами”, який встановлює слідуюче: “4.1. Податкова декларація 4.1.1. Платник податків самочстійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає у податковій декларації, крім випадків, передбачених підпунктом “г” підпункту 4.2.2 пункту 4.2, а також пунктом 4.3 цієї статті (тобто, у разі коли за наслідками перевірки виявляється факт завищення суми бюджетного відшкодування, заявленого у податковій декларації, сума такого завищення вважається сумою податкового зобов’язання, прихованою від оподаткування; якщо внаслідок такого завищення отримано бюджетне відшкодування, платник податку визнається таким, що ухиляється від оподаткування, і до нього зазстосовуються санкції відповідно до законодавства). 4.1.2. Податкові декларації приймаються контролюючим органом без попередньої перевірки зазначених у них показників. 4.1.3. ... Встановлення форм або методів обов’язкової податкової звітності, які передбачають подання зведеної інформації щодо окремих доходів, витрат, пільг, інших елементів податкових баз, що були раніше відображені у податкових деклараціях або розрахунках з окремих податків, зборів (обов’язкових платежів), не дозволяється, якщо інше не встановлене законами з питань оподаткування. 4.1.4. Податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює: а) календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків), - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днам звітного (податкового) місяця; б) календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя)”.

Крім того п.5.3 ст.5 закону втановлює слідуюче: “ 5.3. Строки погашення податкового зобов’язання. 5.3.1. Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації ( тобто протягом тридцяти календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця для “місячників” та протягом п’ятдесяти календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу для “квартальників”)…”.

Подання декларацій по ПДВ здійснюється до ДПІ у такому порядку:

- декларація подається до відділу автоматизації процесів оподаткування, обліку та звітності ДПІ у Полонському районі для реєстрації. До декларації вносяться дані податкового обліку платниками окремо за кожен звітний період без наростаючого підсумку;

- для отримання бюджетного відшкодування платником подається до ДПІ розрахунок бюджетного відшкодування за формою, визначеною в додатку №1 до податкової декларації (дод. );

- декларація, яка не відповідає вимогам не реєструється і є на обліку для перевірки.

Працівники приймають декларації після їх реєстрації в контрольних журналах відділу автоматизації процесів оподаткування, обліку та звітності. В подальшому перевіряється арифметичні підрахунки, звертається увага на заповнення усіх реквізитів.

При перевірці декларації перевіряється правильність заповнення всіх додатків,. Перевіряється також правильність заповнення всіх додатків, які необхідно було подати платнику разом з цією декларацією, та відповідність суми податку, заявленої платником у декларації, поданим розрахункам.

Якщо під час такої перевірки виявлено помилки у визначенні платником суми податку, то за результатами перевірки складається довідка про перевірку, та виписується розпорядження про нарахування податку (коли розмір податку, вказаний платником у декларації менший за розмір, що випливає з поданих платником розрахунків).

У разі виявлення завищеної суми податку, платник запрошується до ДПІ з відповідними документами податкового оприбуткування таких видів виробів у бухгалтерському обліку.

Соседние файлы в папке fc51