Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
259.07 Кб
Скачать

4 . Контроль за справлянням податку на прибуток підприємств

Перевіркою правильності нарахування та сплати прямих податків з юридичних осіб в ДПІ займається відділ оподаткування юридичних осіб, який діє на підставі положення про відділ (дод. ). У відділі працює чотии посадові особи, які виконують свої обов’язки відповідно до посадової інструкції.

В своїй практичній роботі відділ керується Конституцією України, постановами ВРУ, указами КМУ, ДПАУ, ДПА у Вінницькій області.

Для виконання задач покладених на відділ, він має виконувати такі основні функції:

- вивчення і аналіз своєчасності та повноти надходжень до бюджету податку на прибуток підприємств, банків, інших фінансових установ та страхових організацій, справляння плати за торгові патенти;

- розгляд листів, запитів господарюючих суб’єктів платників податку на прибуток та плати за торгові патенти з питань застосування податкового законодавства;

- надання методичної і практичної допомоги платникам податку на прибуток та плати за торговий патент;

- проведення навчально-роз’яснювальної роботи працівниками відділу стосовно форм і методів організації роботи справляння податків.

Основним завданням відділу оподаткування доходів підприємств є здійснення контролю за дотриманням господарюючими суб’єктами законодавчих та інших нормативних актів з питань оподаткування прибутку.

Основним законом, які встановлюють порядок нарахування та строки сплати податку на прибуток, є Закон України “Про оподаткування прибутку підприємств” .

Згідно з п.16.15 ст.16 даного закону, порядок ведення і складання податкових звітів, декларацій про прибуток підприємств та розрахунків податку встановлюєьться центральним податковим органом.

На виконання цієї норми та відповідно до ст.8 Закону України “Про державну податкову службу України” затверджено Порядок складання декларації про прибуток підприємства. Декларація про прибуток підприємств складається платниками податку за формою, що додається (дод. ).

У декларації наводяться всі передбачені в ній показники. У випадках незаповнення того чи іншого рядка через відсутність операції, цей рядок перекркслюється. Декларація заповнюється чорнилом, пастою кулькових ручок, за допомогою друкарських машинок, принтерів, засобів механізації та інших засобів, які забезпечують збереження цих записів протягом установленого терміну зберігання звітності.

У декларації не повинно бути ніяких підчисток, помарок, непомітних виправлень. Виправлення помилок у декларації проводиться з дотриманням Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку.

Декларація заповнюється в тисячах гривень з єдиним десятковим знаком.

Оригінал декларації подається платником до Державної податкової інспекції. Подання ксерокопії не допускається.

Дані наведені в декларації, повинні підтверджуватись первинними докуменгтами, даними бухгалтерського обліку та відповідати податковому обліку (звітності). Достовірність даних підтверджується підписами керівника підприємства і головного бухгалтера, а при відсутності на підприємстві бухгалтерської служби - спеціаліста, який веде облік, та засвідчується печаткою.

Згідно з Указом Президента України від 3 червня 1998 року №727/98 з 1січня 1999 року запроваджена спрощена система оподаткування обліку та звітності, яка надає можливість суб'єктам підприємницької діяльності - юридичним особам поряд з чинною системою оподаткування самостійно обирати спосіб оподаткування за єдиним податком. При цьому такий податок обирається один раз і залишається незмінним протягом звітного року. Суб'єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок, ставки якого встановлюються місцевими Радами залежно від виду діяльності та місця здійснення і не можуть становити менше ніж 20 гривень та більше ніж 200 гривень за календарний місяць, не сплачує 13 видів податків та зборів. Такими суб’єктами господарювання до ДПІ подається розрахунок єдиного податку: спеціальної форми для платників 10% єдиного податку та 6% (дод. ).

Усі подані документи після попередньої перевірки посадовими особами відділу оподаткування юридичних осіб заносяться до загальної інформаційної бази за допомогою програми “TAX”.

Соседние файлы в папке fc51