Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційне право / мет_сем_сам___П 2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
269.82 Кб
Скачать

Тема 2.2 Діяльність юридичної служби у забезпеченні дотримання законодавства про працю

Семінарське заняття – 2 години:

План

  1. Роль юридичної служби у забезпеченні трудової дисципліни та дотриманні трудового законодавства.

  2. Участь юридичної служби у нормотворчій роботі.

  3. Трудові спори та участь в них юридичної служби.

  4. Розгляд практичних завдань.

Самостійна робота – 17/18 годин

План

  1. Особливості дисциплінарної та матеріальної відповідальності працівників податкової служби.

  2. Опрацювання практичних завдань.

Індивідуально - консультативна робота – 7/5 годин

План

  1. Особливості оформлення наказів і записів у трудовій книжці.

  2. Участь юридичної служби в перегляді рішень господарських судів щодо порушень трудової дисципліни.

Практичні завдання

Виконуються практичні завдання щодо оформлення наказів і записів у трудових книжках, складання позовних заяв з приводу незаконного звільнення з роботи, незаконного дисциплінарного стягнення, про відшкодування шкоди, заподіяної працівником.

Завдання 1

Опрацюйте завдання, визначте, який документ необхідно скласти і складіть його.

У жовтні 2010р. керівник юридичного відділу ДПІ Харківського району міста Києва узагальнив матеріали стосовно приватного підприємства «Ліга КВН» (ПП «Ліга КВН»), доповів начальнику ДПІ про наступне:

ПП «Ліга КВН» зареєстровано в адміністрації харківського району м. Києва 12 липня 2010 р., ідентифікаційний код – 301541480, р/р 260061117 у 4-й київській філії АППБ «Аваль», МФО 322978, адреса: м.Київ-02019, Харківське шосе, 160.

З моменту реєстрації ПП «Ліга КВН» не подала жодного разу до ДПІ Харківського району податкові декларації, документи бухгалтерської звітності. Зокрема не подані декларації на ПДВ, чим порушено вимоги пп.7.7.2 ст. 7.7 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97р. № 168/97; не подані декларації про прибуток підприємств, чим порушено вимоги п 16.4 ст. 16 Закону України «Про внесення змін до Закону України « Про оподаткування прибутку підприємства» від 22.05.97р. № 283/97 – ВР.

Зазначене ПП не подало звіт до фонду зайнятості, чим порушує вимоги п.6.2. Наказу Міністерства праці та соціальної політики «порядку справляння збору на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття» від 03.10.97 р., а також звіт по соціальному страхуванню, чим порушено вимоги п.5.8 «Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів фонду соціального страхування в Україні», затвердженого постановою Правління Фонду № 44 від 28.12.94р.

Крім того начальником ДПІ було сказано, що ПП «Ліга КВН» письмово була попереджена про необхідність своєчасного подання декларації та звітів бухгалтерського обліку, але відповіді до ДПІ не надійшло.

Керівник юридичного відділу нагадав також начальнику ДПІ про вимоги Закону України «Про підприємство» № 698 – ХІІ від 07.02.91 відповідно до ст.8 якого рішенням господарського суду державна реєстрація може бути скасована, якщо до податкового органу протягом року не подаються податкові декларації та документи бухгалтерської звітності.

За результатами розгляду матеріалів начальник ДПІ прийняв рішення звернутися до господарського суду м. Києва з позовною заявою про скасування державної реєстрації.

Завдання:

  1. Складіть позовну заяву із посиланням на відповідні законодавчі акти.

  2. У позовній заяві чітко сформулюйте, які Ви питання хочете вирішити у господарському суді.

  3. Визначте, які документи необхідно додати до заяви.

Нормативні та літературні джерела: [1,2,3,4,5,11,12,13,14,15,16 ]

ЗМ 3 (ТЕМИ 3.1-3.2)

Тема № 3.1 Державна реєстрація нормативно-правових актів

Семінарське заняття – 2 години:

План

  1. Правові засади реєстрації нормативно-правових актів.

  2. Процедура підготовки та візування нормативно-правових актів.

  3. Державна реєстрація нормативно-правових актів.

  4. Єдиний державний реєстр та його структура.

Самостійна робота – 17/17 годин

План

  1. Сутність контрольно-наглядової функції Міністерства юстиції України в питаннях дотримання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів.

  2. Умови і порядок користування Реєстром.

Індивідуально - консультативна робота – 7/6 годин

План

  1. Сутність прав і обов’язків суб’єктів правовідносин у сфері державної реєстрації нормативно-правових актів.

  2. Сутність процедури підтримання нормативно-правових актів у контрольному стані.

Нормативні та літературні джерела:[3,4,17,18,19,20,21,22]

Тема № 3.2 Правове регулювання порядку розгляду скарг та

захист інтересів суб’єктів господарювання

Семінарське заняття – 2 години

План

  1. Правове регулювання розгляду скарг у податкових і контрольно-ревізійних органах і участь у цій роботі юридичної служби.

  2. Права та обов’язки особи, яка подала скаргу, а також посадової особи, що її розглядає.

  3. Рішення, що приймаються за результатами розгляду скарг.

  4. Закінчення процедури адміністративного оскарження.

Самостійна робота – 16/17 годин

План

  1. Сутність партнерських відносин між платниками податків і податківцями.

  2. Завдання інформаційно-довідкового департаменту державної податкової служби.

  3. Виконання практичного завдання

Готуючись до опрацювання питань, що визначені планом семінарського заняття, потрібно з'ясувати поняття та значення перевірки рішень, ухвал, постанов, визначивши об'єкти перегляду на підставі поданого лекційного матеріалу та інших джерел права, поданих у переліку літератури до теми.

Вивчаючи вищезазначені питання семінарського заняття, потрібно звернутись до судової практики, а саме Роз'яснення Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу" від 28.03.2002 № 04-5/366. Слід знати, якщо рішення місцевого господарського суду оскаржено в апеляційному порядку декількома особами, апеляційний господарський суд приймає до провадження апеляційну скаргу, подану першою, а інші приєднує до справи.

Вивчаючи питання щодо підстав для скасування або зміни рішення господарського суду, потрібно керуватися Господарським процесуальним кодексом з постатейними матеріалами, що дасть змогу більш детальніше з'ясувати підстави.

За наслідками розгляду апеляційної скарги (подання) апеляційний господарський суд виносить постанову.

Порядок подання касаційної скарги (подання) суттєво відрізняється від порядку подання апеляційної скарги (подання). Касаційна інстанція використовує процесуальні права суду першої інстанції виключно для перевірки юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення у рішенні або постанові господарського суду. Розділ XII ГПК України чітко визначає суть перегляду у касаційному порядку, вказує на підстави для

оскарження до Верховного суду України постанов Вищого господарського суду України.

Вивчаючи питання щодо перегляду рішень, ухвал, постанов господарського суду за нововиявленими обставинами слід відмежувати нововиявлені обставини від нових доказів. Абрамов Н.А. в посібнику "Хозяйственное процессуальное право Украины" дає перелік таких обставин навіть у проекті нового Господарського процесуального кодексу України.

Слід зауважити, що дана стадія господарського процесу істотно відрізняється від перевірки рішення, ухвали, постанови в апеляційному чи касаційному провадженні. Характерним для перегляду рішень, ухвал, постанов за нововиявленими обставинами є те, що питання про незаконність чи необґрунтованість судового акту виникає у зв'язку з виявленням обставин, які господарський суд не міг врахувати при розгляді справи, оскільки вони не були і не могли бути відомі ані особам, що брали участь у справі, ані господарському суду.

Індивідуально - консультативна робота – 7/6 годин

План

  1. Особливості адміністративної відповідальності за порушення податкового законодавства.

  2. Сутність податкового компромісу.

Практичне завдання

План

  1. Студенти оформляють варіанти письмових скарг та письмової відповіді у формі рішення органу за результатами розгляду скарги.

Вихідні дані до практичного завдання

  1. Після опрацювання питань, що розглядалися на лекції та семінарському занятті студенти ще раз опрацьовують питання стосовно ведення претензійної і позовної роботи, та участь юридичної служби у вирішенні спорів у господарському суді.

  2. Напередодні проведення практичного заняття студенти отримують від викладача завдання, вивчають його і готують варіант рішення по ньому. Але для цього вони повинні опрацювати наступні законодавчі акти:

  • Закон України «Про державну податкову службу в Україні» 1994р. (зокрема п.17);

  • Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97р. № 168/97 (зокрема п.7.7.2, ст.7.7)

  • Закон України «Про внесення змін в Закон України «Про оподаткування прибутку підприємства» від 22.05.97р (п.16.4, ст. 16)

  • Інструкції «Про порядок справляння збору на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття» Наказ Міністерства праці та соціальної політики № 4 від 03.10.97р. (п.6.2)

  • «Інструкція про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування України» затверджена постановою Правління Фонду № 44 від 28.12.94 (п.5.8)

  • Господарсько – процесуальний кодекс

  1. Після опрацювання законодавчого матеріалу слід скласти позовну заяву. Заява повинна містити чіткі реквізити як позивача, так і відповідача, а також того суду, куди вона буде направлена.

У позовній заяві слід чітко, аргументовано і обґрунтовано, з посиланням на конкретні норми, викласти суть проблеми, в чому полягають порушення і сформулювати, які конкретно питання повинен вирішити господарський суд.

4. Необхідно також визначити, які конкретно аргументи слід додати до позовної заяви для вирішення спору в суді.

  1. Обґрунтувати зміст апеляційної скарги (подання) відповідно до ст. 94 ГПКУ.

  2. Складання проекту апеляційної скарги (подання).

Для написання проекту апеляційної скарги студент повинен знати право апеляційного оскарження. Так, відповідно до Указу Президента України від 11.07.2001 № 511/2001 "Про утворення апеляційних господарських судів та затвердження мережі господарських судів України" потрібно визначити територію знаходження відповідного апеляційного господарського суду.

Строк подання апеляційної скарги або апеляційного подання прокурора встановлений ст. 93 ГПК України і він відновлюється тільки за поважних причин пропуску. Студент повинен знати, що клопотання про відновлення строку подання апеляційної скарги розглядається колегією суддів без повідомлення осіб, що беруть участь у справі. Але суд має право винести ухвалу про відмову у відновленні пропущеного строку, яку сторони або прокурор мають право оскаржити у касаційному порядку.

Проект апеляційної скарги пишуть студенти на підставі винесеного ними проекту рішення суду першої інстанції та поданих зразків процесуальних документів. Форма і зміст чітко визначена у ст. 94 ГПК України.

Нормативні та літературні джерела:[3,4,17,18,19,20,21,22]

Список рекомендованої літератури

  1. Ярошенко Ф.О., Бушуєв С.Д. Правова робота в органах ДПС. Навчальний посібник – Ірпінь - Видавництво НАДПСУ.-2004р.

  2. Ярошенко Ф.О., Бушуєв С.Д. і інші. – Організація правової роботи в органах ДПС України: Теорія, методологія, практика. Монографія - Ірпінь.- Видавництво НАДПСУ.- 2004р.

  3. Ланюк І.І., Самілик І.М., Каприця В.Т. – Організація правового забезпечення діяльності органів ДПС. Навчальний посібник – Ірпінь - Видавництво НАДПСУ.- 2002.

  4. Загальне положення про юридичну службу міністерства, іншого центрального органу державної виконавчої влади, державного підприємства, установи, організації.//Постанова Кабінету Міністрів України від 27 серпня 1995р. -№690.

  5. Горевий В.І. Організація юридичної служби на підприємстві. Навчальний посібник. – Суми: ВТД ’’Університетська книга’’.- 2007. – 301 с.

  6. Про затвердження Стратегічного плану розвитку державної служби України на період до 2013 року. Вісник податкової служби України. №23.- 2003.-С.6

  7. Модернізація державної податкової служби України: оцінка експертів Наглядової ради. Вісник податкової служби України - №7.-2005.-С.19.

  8. Про державну податкову службу в Україні// Закон від 05.02.98. ІІ Відомості Верховної ради України. – 1998. – №29. – С.190.

  9. Мета щорічної оцінки персоналу. Вісник податкової служби України.- №5.- 2004.- С.19.

  10. Про порядок погашення зобов’язання платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами: Закон України від 21.12.2000 №2181-ІІІ, з наступними змінами і доповненнями. Урядовий кур’єр.- 2000.- №33.

  11. Цивільний кодекс України. К.: Велес .– 2005

  12. Господарський кодекс України. К.: Велес. – 2005

  13. Щербина В.С. Господарське право. Підручник. К; Хрінком Інтер, 2006.

  14. Господарський процесуальний кодекс України. Київ. :Велес. – 2005.

  15. Кодекс України про працю. Київ. : Велес .– 2006.

  16. Кодекс Законів про працю України з постатейними матеріалами. Бюлетень законодавства і юридичної практики України: у 2-х ч. – К.: Юрінком Інтер.- 2004.

  17. Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади.// Указ Президента України від 03.10.1992р. із змінами і доп.

  18. Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади. //Постанова Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992р. із змінами і доп.

  19. Про Єдиний державний реєстр нормативних актів.// Указ Президента України від 27 червня 1996р. із змінами і доп.

  20. Порядок ведення Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів та користування ними//Постанова Кабінету Міністрів України від 23.04.01. № 376.

  21. Порядок подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації//Наказ Мін’юсту України від 12.04.05р. №34/5

  22. Порядок проведення органами юстиції перевірок стану додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів// Наказ Мін’юсту України від 01.02.05р. №13/5.

  23. Про звернення громадян: Закон України від 12.10.96р. із змінами і доп.

  24. Кодекс України про адміністративні правопорушення. К.: - Велес. - 2005.

  25. Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва//Указ Президента України від 03.07.1998. №727/98. Голос України - 08.07.98р.- №128.

  26. Про заходи щодо забезпечення підтримки та подальшого розвитку підприємницької діяльності.//Указ Президента України від 15.07.2000р. -№906.-2000.

  27. Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами ДПС// Наказ ДПА України від 30.05.03р. -№260.

  28. Порядок проведення службового розслідування стосовно державних службовців//Постанова Кабінету Міністрів України від 13 червня 2000р. -№950.

  29. Про утворення інформаційо-довідкового департаменту державної податкової служби//Постанова Кабінету Міністрів України від 15.08.07р.- №1049.

Соседние файлы в папке Інвестиційне право