Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційне право / метод для стац __П.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
299.01 Кб
Скачать

47

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ

Кафедра господарсько-правових дисциплін

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з навчальної та методичної роботи

._______________ М.М Касьяненко

«___» _______ 2011 р.

методичні рекомендації

до проведення семінарських та індивідуальних занять,

організації самостійної роботи студентів,

виконання практичних завдань з курсу

«Інвестиційне право»

для підготовки фахівців освітньо – кваліфікаційного рівня бакалавр,

«Спеціаліст» та «Магістр» галузь знань 0304 «Право»,

спеціальність 7.03040101 «Правознавство»,

спеціальність 8.03040101 «Правознавство»,

денної форми навчання

статус дисципліни: вибіркова

Ірпінь 2011

методичні рекомендації до проведення самостійної роботи студентів, виконання практичних завдань з курсу «Інвестиційне право» складена на основі робочої навчальної програми, затвердженої у 2011 році.

Автори: Мацелик.М.О, к.ю.н., доцент кафедри господарсько-правових дисциплін

Мариношенко.В.П., ст. викладач кафедри господарсько-правових дисциплін

Рецензент Гаврилишин А.П., к.ю.н.

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри господарсько-правових дисциплін протокол №___ від «___»___________20_ р.

Завідувач кафедри ____________________Т.О. Мацелик, к.ю.н., доцент

Розглянуто і схвалено на засіданні вченої ради юридичного факультету, протокол № ____ від «____» _______2010р.

Голова вченої ради юридичного факультету____________М.О. Мацелик,

к.ю.н., доцент

Завідувач навчально-методичного відділу_______________О.О.Бойко

РЕЦЕНЗІЯ

на методичні вказівки до проведення семінарських та індивідуальних занять, організації самостійної роботи студентів, з курсу «Інвестиційне право» для підготовки фахівців освітньо - кваліфікаційного рівня «Спеціаліст» та «Магістр» за галуззю знань 0304 «Право», спеціальність 7.03040101 «Правознавство», спеціалізація «Господарсько-правова діяльність», спеціальність 8.03040101 «Правознавство» та магістерською програмою «Управління господарсько-правовою діяльністю» заочної форми навчання Національного університету державної податкової служби України

Методичні вказівки до проведення самостійної роботи студентів з «Інвестиційне право» є придатною для проведення всіх видів занять: семінарів, практичних, самостійних.

Плани семінарських занять, самостійна та індивідуальна робота студентів розроблені таким чином, щоб студенти мали змогу добре вивчити та застосувати на практиці діючі закони та інші нормативно-правові акти, які регулюють правову роботу в державних органах та суб'єктах господарювання.

В цілому Методичні вказівки до проведення самостійної роботи студентів є завершеним методичним забезпеченням курсу «Інвестиційне право»

На виявлені недоліки автору вказано під час рецензування.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Курс «Інвестиційне право» визначений як нормативна дисципліна для вивчення студентами 5 курсу юридичного факультету, які навчаються за галузю знань 0601 „Право” спеціальностей 7.03040101 і 8.03040101 „Правознавство”.

Мета курсу: передбачає всебічне оволодіння як теоретичними положеннями та практичними навичками, також нормативне - правовими актами, що складають інвестиційне законодавство, а також інші галузі законодавства, але стосується інвестиційних відносин.

Завдання курсу:

  • з’ясувати історичні та правові передумови створення, формування та розвитку інвестиційних відносин та визначити її роль і місце на сучасному етапі розвитку;

- довести до студентів процес встановлення цивілізованого, сприятливого інвестиційного клімату, стабільності економіки та правової охорони суб'єктів, які вкладають інвестиції в господарську діяльність.

  • сутність інвестицій, інвестиційної діяльності їх види та форми, а також розібратись з напрямками їх вдосконалення ;

  • засвоїти особливості внутрішнього інвестування, іноземного інвестування, інноваційного, спільного інвестування, та інвестування у спеціальних вільних економічних зонах.

  • ознайомлення з різними документами, що супроводжують інвестиційну діяльність;

- сформувати у студентів практичні навички використання нормативних актів у складанні документів щодо отримання інвестицій та інше.

Програма розрахована на 216/162 годин: із них 8/6 годин лекційних, 4 годин семінарських (практичних) занять, а також 152/ 204 годин самостійної роботи.

Вивчення курсу закінчується іспитом.

ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ за зміСтОВИМи МОДУЛЯМИ

Тема 1.1 Загальні поняття та предмет інвестиційного права

Семінар – 2/2 години

План

  1. Місце інвестиційного права в системі права України.

  2. Предмет та функції, принципи та система інвестиційного права.

  3. Поняття та класифікація інвестицій.

  4. Види і форми інвестиційної діяльності.

  5. Поняття та методи правового регулювання інвестиційних правовідносин.

Норми інвестиційного права закріплені в законодавстві різної галузевої належності (конституційному, адміністративному, фінансовому, цивільному, кримінальному та ін.). Таким чином, можна зробити висновок щодо того, що інвестиційне право має комплексний, міжгалузевий характер.

Друга ж група науковців притримується протилежної точки зору

Окремі дослідники, наприклад, Вінник О.М., визначають інвестиційне право як підгалузь господарського права.

Таким чином, погляди провідних науковців щодо місця інвестиційного права в системі права України різняться. Дане питання є предметом окремого наукового дослідження.

Предметом інвестиційного права є суспільні відносини, що виникають між державою (державами), державними органами, фізичними та юридичними особами у процесі інвестиційної діяльності, тобто відносини з приводу дій громадян, юридичних осіб і держави щодо реалізації інвестицій.

Метод інвестиційного права ~ це сукупність засобів впливу на суб'єктів інвестиційної діяльності (інвесторів та учасників інвестиційної діяльності), які характеризуються юридичними фактами, з якими пов'язуються виникнення інвестиційних правовідносин, правовим статусом їх суб'єктів та розподілом прав і обов'язків між ними, видами санкцій за порушення правових норм та порядком їх застосування..

Системою інвестиційного права є структура, що складається із норм інвестиційного права, розміщених у певній послідовності.

Норми інвестиційного права можна поділити на загальні та особливі (спеціальні).

Загальні норми становлять загальну частину інвестиційного права, до якої входять положення про предмет і метод інвестиційного права, його джерела, суб'єкти та об'єкти, інвестиції, їх форми, про інвестиційну діяльність, її види та порядок реалізації.

До особливої (спеціальної) частини інвестиційного права можна віднести положення про особливості здійснення інвестування громадянами, юридичними особами, державою, іноземними інвесторами, державне управління інвестиційною діяльністю, особливості інвестиційної діяльності у різних галузях економіки, у виробничій і невиробничій сфері, правове регулювання інвестиційної діяльності в спеціальних (вільних) економічних зонах, гарантії прав суб'єктів інвестиційної діяльності та захист інвестицій, міжнародне-правове регулювання інвести­ційної діяльності.

Класифікації інвестицій можливі за різними критеріями, в залежності від тих ознак, які покладено в основу порівняння.

Відповідно до Закону України від 18 вересня 1991 р. «Про інвестиційну діяльність» інвестиціями є всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток (доход) або досягається соціальний ефект.

До таких цінностей відносяться:

кошти, цільові банківські вклади, паї, акції та інші цінні папери;

рухоме та нерухоме майно (будинки, споруди, устаткування та інші матеріальні цінності);

майнові права, що випливають з авторського права, досвід та інші інтелектуальні цінності;

сукупність технічних, технологічних, комерційних та інших знань, оформлених у вигляді технічної документації, навичок та виробничого досвіду, необхідних для організації того чи іншого виду виробництва, але не запатентованих («ноу-хау»);

права користування землею, водою, ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права тощо.

Залежно від суб'єктів інвестиційної діяльності, джерел інвестування та форм власності розрізняють такі її (цієї діяльності) види:

інвестиційна діяльність, що здійснюється громадянами, підприємствами, господарськими об'єднаннями, спілками та товариствами, іншими юридичними особами, заснованими на приватній або колективній формі власності;

інвестиційна діяльність, що здійснюється органами влади та управління України, Автономної Республіки Крим за рахунок коштів бюджетів, позабюджетних фондів і позичкових коштів, а також державними підприємствами, об'єднаннями і установами за рахунок власних і позичкових коштів;

інвестиційна діяльність, що здійснюється органами місцевого самоврядування та їх виконкомами за рахунок бюджетних і позабюджетних коштів, а також комунальними підпри­ємствами, об'єднаннями та установами за рахунок власних і позичкових коштів;

іноземне інвестування, що здійснюється іноземними громадянами, юридичними особами та державами;

спільне інвестування, що здійснюється громадянами та юридичними особами України, іноземних держав.

Самостійна робота – 12/10 години

План

1.Характеристика та система інвестиційного законодавства.

2.Охарактеризувати Закон України «Про інвестиційну діяльність».

3. Дати загальну характеристику Закону України «Про режим іноземного інвестування».

4. Міжнародні договори як джерело інвестиційного права України.

Закон України «Про інвестиційну діяльність» на сьогодні має досить багато змін у порівнянні з його первинним варіантом. Він визначає загальні правові, економічні та соціальні умови інвестиційної діяльності на території України та спрямований на забезпечення рівного захисту прав, інтересів і майна суб'єктів інвестиційної діяльності незалежно від форм власності, а також на ефективне інвестування народного господарства України, розвитку міжнародного економічного співробітництва та інтеграції.

Цей закон закріпив такі визначальні моменти інвестиційної діяльності в Україні як поняття «інвестиції», «інвестиційна діяльність », « інноваційна діяльність ».

У законі визначені об'єкти та суб'єкти інвестиційної діяльності.

При цьому закріплено, що «відносини, які виникають при здійсненні інвестиційної діяльності в Україні, регулюються цим законом, іншими законодавчими актами України».

Закон України «Про режим іноземного інвестування» визначив особливості режиму іноземного інвестування на території України, виходячи з мети, принципів і положень законодавства України. Закон визначає особливості правового режиму іноземного інвестування, в т. ч. дає визначення основним термінам - іноземні інвестиції, іноземні інвестори, підприємство з іноземними інвестиціями.

При визначенні правового середовища інвестиційної діяльності в Україні не потрібно забувати також про те, що крім внутрішнього українського законодавства існує група міжнародних договорів (угод) України з окремими державами про заохочення та взаємний захист інвестицій, що є одним із джерел правового регулювання інвестиційної діяльності в Україні.

Значну роль у регулюванні інвестиційної діяльності відіграє господарське право. Його норми, що стосуються регламентації інвестиційної діяльності в Господарському кодексі України та у ряді цивільно, господарсько-правових законів України: , «Про господарські товариства» та ін.

Ключові слова: інвестиційне право, предмет інвестиційного права, метод інвестиційного права, принципи, функції інвестиційного права, інвестиційне законодавство, характеристика та система інвестиційного законодавства, міжнародні джерела інвестиційного права, види і форми інвестиційної діяльності, правовий зміст інвестиційної діяльності.

Індивідуальна робота – 2 години

1.Проблеми вдосконалення інвестиційного законодавства.

Макроекономічна стабілізація, підвищення ділової активності у першу чергу відновлюють мотивацію до розвитку та інвестування. Ці фактори обумовили пожвавлення інвестиційної діяльності в країні.

Стрижнем стратегії зростання державою визначена політика, яка забезпечуватиме ефективне використання ресурсів економіки, накопичення капіталу і спрямування його на продуктивне нагромадження. Цим завданням підпорядковуються основні важелі фінансової, регуляторної, промислової, аграрної і, безумовно, інвестиційно-інноваційної політики.

В Україні власне законодавство про інвестиційну діяльність з'явилося після прийняття 24 серпня 1991 р. Акту проголошення незалежності України.

Нормативні та літературні джерела: [1,2,3,4,5,6,7]

Соседние файлы в папке Інвестиційне право