Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційне право / мет_сем_сам___П 2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
269.82 Кб
Скачать

Тема 10. Міжнародно-правове регулювання інвестиційної діяльності

Самостійна робота год

1. Охарактеризувати міжнародно-правове регулювання інвестиційної діяльності.

  1. Проаналізувати двосторонні угоди, спрямовані на захист Іноземних інвестицій.

  2. Основні положення Вашингтонської конвенції «Про порядок розв’язання інвестиційних спорів між державами та іноземними особами» від 1965 р.

Крім багатосторонніх договорів і конвенцій та регіональних угод, важливе значення для регулювання інвестицій мають двосторонні договори.

Основними видами двосторонніх угод у сфері іноземного інвестування є договори про усунення подвійного оподатковуван­ня та про захист Іноземних капіталовкладень. Україна уклала більше 40 двосторонніх договорів про усунення подвійного оподатковування. Угоди про сприяння і взаємний захист інвестицій Україна уклала з Великобританією, Казахстаном, Киргизстаном, КНР, Литвою, Монголією, Польщею, Узбекистаном, ФРН, Єгиптом, Данією, США, Вірменією, В'єтнамом, Ізраїлем, Фран­цією, Чехією та іншими країнами (майже 70), які знаходяться на різних стадіях процесу їх укладення (проект, підписання, ра­тифікація). У ст. 7 Закону України «Про міжнародні договори України» вказано, що такі угоди після підписання підлягають обов'язковій ратифікації Верховною Радою України, тому ряд із них ще не вступили в силу.

Порядок вирішення спорів здійснюється на основі Вашингтонської конвенції про порядок вирішення інвестиційних спорів між державами та Іноземними особами. Вашингтонська Конвенція про порядок розв'язання інвестиційних спорів між державами і іноземними особами підписана 18.03.65 р., а вступила в силу 14.10.66 р. Вашингтонська конвенція була підписана від імені України 03.04.98 р. і ратифікована Верховною Радою України 16.03.2000р. Метою названої Конвенції є створення спеціального міжнародно-правового інституту з вирішення інвестиційних спорів між державами і приватними особами інших держав.

Ключові слова Вашингтонська конвенція, Сеульська конвенція, . перспективи міжнародно-правового регулювання інвестиційної діяльності, Двосторонні угоди, спрямовані на захист іноземних інвестицій ,міжнародно-правового регулювання інвестиційної діяльності.

Рекомендована література [3; 11; 12]

Практичні завдання

Студенти виконують завдання щодо складання власних варіантів угоди про співробітництво, договору купівлі-продажу, договору - поставки,претензій і позовних заяв у зв’язку з вирішенням спорів у господарських судах.

Вихідні дані до практичного завдання

1). У травні 2008 року керівництво юридичного факультету НУДПСУ прийняло делегацію юридичного факультету Державного університету міста Ополе республіки Польща. У ході ділової зустрічі сторони домовились налагодити співробітництво в питаннях спільного проведення наукових конференцій, написання наукових праць, обміну науковою продукцією, викладання спеціальних курсів для студентів, організації проходження практики студентами, взаємним обміном досвідом навчально-методичної роботи, діяльності юридичної клініки тощо.

Завдання. Виходячи з домовленостей сторін, студенти складають свій варіант угоди про співробітництво та організацію взаємовідносин.

2). Приватна будівельна організація „ Нікус ” домовилась про оптову закупку приблизно 100 тис. цегли, 200 фундаментних блоків та 50 панелей в комбінаті „Прогрес”, який є виробником даної продукції і який погодився виробити і продати у вказаних обсягах продукцію через 6 місяців. Вказана домовленість була оформлена попереднім договором.

Через 6 місяців комерційний директор комбінату „Прогрес” повідомив будівельній організації „Нікус” про те, що відповідно до попередніх домовленостей комбінат виготовив замовлену продукцію і запропонував проект договору купівлі-продажу оптової партії товару.

Після оформлення договору купівлі-продажу сторони домовились про щорічну поставку аналогічного обсягу продукції будівельній організації, враховуючи те, що комбінат „Прогрес” має власне автотранспортне підприємство, підйомні крани тощо.

Завдання.

Студенти складають наступні документи, виходячи із викладених умов:

а) протокол узгодження розбіжностей за договором;

б) супровідний лист до договору і безпосередньо проект попереднього договору;

в) договір купівлі-продажу оптової партії будівельних матеріалів;

г) договір поставки товарів.

Методичні рекомендації з питань підготовки до практичного заняття. Необхідною умовою виконання практичних завдань студентами є наступні:

  • виконання установок викладача, які даються напередодні проведення практичного заняття;

  • опрацювання відповідних матеріалів під час самостійної роботи, які отримуються студентами у викладача.

Крім опрацювання рекомендованих літературних джерел, особливо навчального посібника В.І. Горевого „ Організація юридичної служби на підприємстві ”, обов’язково опрацьовуються Розділ 2 Цивільного кодексу „Загальні положення про договір ” і розділ 3 „ Окремі види зобов’язань”, а також відповідно главу 20 Господарського кодексу „ Господарські договори”.

Необхідно пам’ятати, що юрисконсульт підприємства здійснює організаційну роботу в договірних відносинах, взаємодіючи при цьому з відповідними службами і керівниками відділів постачання, збуту, фінансів, економіки підприємства, комерційним директором тощо. Юрисконсульт відповідає за те, щоб договори мали необхідні реквізити, передбачені законодавством, бере безпосередню участь у визначенні умов договорів, особисто оформляє переддоговірні спори, складає протоколи розбіжностей, заяви до господарського суду.

Соседние файлы в папке Інвестиційне право