Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційне право / РНП Инвест право 2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
368.64 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

Кафедра господарсько-правових дисциплін

Затверджено

на засіданні Вченої ради університету

протокол № __ від «__» ______ 2012р.

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

курсу "Інвестиційне право"

для підготовки спеціалістів та магістрів

галузі знань 0304 «Право» спеціальності

7.03040101, 8.03040101 «Правознавство»,

денної та заочної форми навчання

статус дисципліни нормативна

Ірпінь 2011

Робоча навчальна програма курсу “Інвестиційне право” складена на основі освітньо-професійної програми затвердженої в 2010 р.

Автор Мацелик М.О к.ю.н доцент, доцент кафедри господарсько-правових дисциплін В.П.Мариношенко, ст. викладач кафедри господарсько-правових дисциплін

Рецензент: Г.Г. Забарний, кандидат юридичних наук, доцент професор кафедри цивільно-правових дисциплін

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри господарсько-правових дисциплін, протокол №___ від «___»___________201_ р.

Зав. кафедрою Т.О. Мацелик

Погоджено на засіданні вченої ради юридичного факультету, протокол №____від «____»__________201_ р.

Голова вченої ради

юридичного факультету М.О. Мацелик

Декан заочного факультету В.В. Бриштіна

Завідувач

навчально-методичним відділом О.О. Бойко-Слобожан

Реєстраційний №____

Рецензія

на робочу навчальну програму з курсу "Інвестиційне право"

для підготовки спеціалістів та магістрів

галузі знань 0304 «Право»

спеціальностей 7.03040101 , 8.03040101 «Правознавство»

денної та заочної форми навчання

статус дисципліни нормативна

Робоча навчальна програма з курсу "Інвестиційне право" підготовленої к.ю.н доцент, доцент кафедри господарсько-правових дисциплін Мацелик М.О., старшим викладачем кафедри господарсько-правових дисциплін Мариношенко В,П. розроблена у відповідності до вимог керівних документів Міністерства освіти і науки України і є придатною для проведення всіх видів занять: лекцій, семінарів, самостійної та індивідуально - консультативної роботи.

Робоча навчальна програма курсу розкриває основні питання, які розглядаються по кожній темі, дає перелік необхідної літератури. Робоча навчальна програма конкретизує питання, які виносяться на лекції, семінари, самостійну та індивідуально-консультативну роботу студентів, курсантів та містить мету, завдання курсу, форми і методи контролю, методику оцінювання знань студентів за кредитно-модульною системою, завдання поточного і підсумкового контролю, перелік тем рефератів, контрольні роботи, перелік контрольних питань з курсу тощо.

Плани семінарських занять, самостійна і індивідуальна робота студентів розроблені таким чином, щоб студенти мали змогу добре вивчити та застосовувати на практиці діючі закони та інші нормативні акти, які регулюють " Інвестиційне право "

В цілому робоча навчальна програма є завершеним методичним забезпеченням курсу " Інвестиційне право "

На виявлені недоліки авторам вказано під час рецензування.

Кандидат юридичних наук,

професор кафедри

цивільно-правових дисциплін Г.Г.Забарний

ЗМІСТ

Пояснювальна записка

5

Опис навчальної дисципліни

9

Структура навчальної дисципліни

10

Зміст дисципліни по темах

15

Методи оцінювання та розподіл балів за кредитно-модульною

системою

27

Форми та засоби поточного і підсумкового контролю

26

Методика оцінювання студентів за підсумковим іспитом

28

Питання для модульного контролю з курсу «Інвестиційне право»

30

Питання для складання іспиту з курсу «Інвестиційне право»

36

Список рекомендованих джерел

39

І. Пояснювальна записка.

Кардинальні зміни в економічному житті України, насамперед впровадження, правове закріплення рівності всіх форм власності, зумовили необхідність перегляду принципів та методів вирішення спорів між підприємствами, організаціями та іншими суб'єктами господарювання.

Відповідно Закону України "Про інвестиційну діяльність" та введенням в дію Господарського та Господарсько-процесуального кодексу України виникла необхідність глибокого вивчення правового регулювання інвестицій як в юридичних, так і в інших навчальних закладах, що здійснюють підготовку спеціалістів та магістрів для фінансових, податкових органів та інших форм господарювання, зумовлюється важливим значенням, яке відіграють інвестиції в умовах реформування економіки та створення ринкових відносин. У період їх становлення та розвитку гостро стоїть потреба у висококваліфікованих спеціалістах, а по-друге, необхідно ліквідувати прогалини в знаннях фахівців із господарського та інвестиційного права, які в майбутньому будуть працювати в умовах ринкової економіки із суб’єктами господарювання різних форм власності та в органах ДПС України.

Однією з необхідних умов організації навчального процесу за кредитно-модульною системою є наявність робочої навчальної програми з кожної дисципліни, виконаної за модульно-рейтинговими засадами і доведеної до відома викладачів та студентів.

Кредитно-модульна система оцінювання (КМСО) є невід'ємною складовою робочої навчальної програми і передбачає визначення якості виконаної студентом усіх видів аудиторної та самостійної навчальної роботи та рівня набутих ним знань та вмінь шляхом оцінювання в балах результатів цієї роботи під час поточного, модульного та семестрового контролю, з наступним переведенням оцінки в балах у оцінки за традиційною національною шкалою та шкалою ЕСТS.

ІІ. Мета і завдання дисципліни її місце в навчальному процесі

Вивчення курсу «Інвестиційне право» передбачає всебічне оволодіння як теоретичними положеннями, також нормативне - правовими актами, що складають інвестиційне законодавство, а також інші галузі законодавства, але стосується інвестиційних відносин. Коло питань, що розглядає дисципліна, сформоване таким чином, щоб надати студентам уявлення про зміст, структуру і систему інвестиційного права як підгалузі господарського права.

У сучасних економічних умовах, які характеризуються за провадження ринкових відносин з одночасним зберіганням державою їх соціальної орієнтації, значна увага приділяється розвитку інвестиційної діяльності та вдосконаленню ефективністю їх правового регулювання. Це зумовлено тим, що структурна перебудова та вдосконалення всіх форм господарювання залежить від обсягів інвестицій, їх якості ефективності інвестиційного процесу та інвестиційного клімату в державі. Але виникає проблема в створені ефективного інвестиційного ринку та правового механізму його функціонування. Проблема правового регулювання інвестиційних відносин зумовила виникнення і розвиток інвестиційного законодавства і становлення інвестиційного права як підгалуззю права та навчальної дисципліни, що викладається у спеціалістів та магістрів юридичного напряму.

Тому метою курсу інвестиційного права є:

  • вивчення законодавчої бази, що регулює відносини у сфері інвестиційної та інноваційної діяльності;

  • напрацювання навиків використання нормативних актів у складанні договорів, щодо інвестування суб'єкта господарювання;

  • формування системи знань, необхідних для захисту прав інвестора у повсякденних відносинах з суб'єктом господарювання;

  • вивчення державного регулювання інвестиційних потоків, державне інвестування окремих галузей.

Інвестиційне право у сучасному українському суспільстві створює не тільки підгалузь господарського права а й науку.

Інвестиційне право поєднує в собі декілька напрямів - робота з укладанням договорів щодо інвестиційної діяльності, пред'явлення претензій при неповерненні відсотків згідно інвестиційної угоди та інше.

Для нормального існування інвестиційного клімату необхідні наступні умови:

  • розвинене законодавство;

  • кваліфікована підготовка фахівців;

  • відпрацьовані ефективні технології інвестиційної діяльності;

  • розроблені інститути спільного інвестування.

Професійні знання з інвестиційного права та вміння аналізувати інвестиційне законодавство необхідні насамперед майбутнім фахівцям - юристам і серед них - тим, хто пов'язує свою професійну діяльність із правовим забезпеченням господарської (підприємницької) діяльності, адже від їхніх знань та умінь залежатиме успішна діяльність суб'єктів господарювання. А тому сьогодні інвестиційне право є однією з наймолодших і найбільш перспективних підгалузей права.

Завданням інвестиційного права є встановлення цивілізованого, сприятливого клімату для інвестиційної діяльності, стабільність економіки та правова охорона суб'єктів, які вкладають інвестиції в господарську діяльність.

Робоча навчальна програма розрахована на 162 години, з них 18/12 лекцій, 18/12 семінарів (практичні), 17/19 години індивідуально-консультативної робота з викладачем та решта - самостійна робота студента.

Завданням вивчення дисципліни є:

  • з’ясувати історичні та правові передумови створення, формування та розвитку інвестиційних відносин та визначити її роль і місце на сучасному етапі розвитку;

- довести до студентів процес встановлення цивілізованого, сприятливого інвестиційного клімату, стабільності економіки та правової охорони суб'єктів, які вкладають інвестиції в господарську діяльність.

  • сутність інвестицій, інвестиційної діяльності їх види та форми, а також розібратись з напрямками їх вдосконалення ;

  • засвоїти особливості внутрішнього інвестування, іноземного інвестування, інноваційного, спільного інвестування, та інвестування у спеціальних вільних економічних зонах.

  • ознайомлення з різними документами, що супроводжують інвестиційну діяльність;

- сформувати у студентів практичні навички використання нормативних актів у складанні документів щодо отримання інвестицій та інше.

Знання та вміння, отримані під час вивчення даної навчальної дисципліни необхідні для професійної та практичної підготовки фахівця в галузі юриспруденції.

Соседние файлы в папке Інвестиційне право