Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційне право / мет_сем_сам___П 2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
269.82 Кб
Скачать

Тема 1. Загальні поняття та предмет інвестиційного права

Самостійна робота 25 години

План

1.Характеристика та система інвестиційного законодавства.

2.Охарактеризувати Закон України «Про інвестиційну діяльність».

3. Дати загальну характеристику Закону України «Про режим іноземного інвестування».

4. Міжнародні договори як джерело інвестиційного права України.

Закон України «Про інвестиційну діяльність» на сьогодні має досить багато змін у порівнянні з його первинним варіантом. Він визначає загальні правові, економічні та соціальні умови ін­вестиційної діяльності на території України та спрямований на забезпечення рівного захисту прав, інтересів і майна суб'єктів інвестиційної діяльності незалежно від форм власності, а також на ефективне інвестування народного господарства України, роз­витку міжнародного економічного співробітництва та інтеграції.

Цей закон закріпив такі визначальні моменти інвестиційної діяльності в Україні як поняття «інвестиції», «інвестиційна діяльність », « інноваційна діяльність ».

У законі визначені об'єкти та суб'єкти інвестиційної діяль­ності.

При цьому закріплено, що «відносини, які виникають при здійсненні інвестиційної діяльності в Україні, регулюються цим законом, іншими законодавчими актами України».

Закон України «Про режим іноземного інвестування» визначив особливості режиму іноземного інвестування на території України, виходячи з мети, принципів і положень законодавства України. Закон визначає особливості правового режиму іноземного інвестування, в т. ч. дає визначення основним термінам - іноземні інвестиції, іноземні інвестори, підприємство з іноземними інвестиціями.

При визначенні правового середовища інвестиційної діяльності в Україні не потрібно забувати також про те, що крім внутрішнього українського законодавства існує група міжнародних договорів (угод) України з окремими державами про заохочення та взаємний захист інвестицій, що є одним із джерел правового регулювання інвестиційної діяльності в Україні.

Значну роль у регулюванні інвестиційної діяльності відіграє господарське право. Його норми, що стосуються регламентації інвестиційної діяльності в Господарському кодексі України та у ряді цивільно, господарсько-правових законів України: , «Про господарські товариства» та ін.

Ключові слова: інвестиційне право, предмет інвестиційного права, метод інвестиційного права, принципи, функції інвестиційного права, інвестиційне законодавство, храктеристика та система інвестиційного законодавства, міжнародні джерела інвестиційного права, види і форми інвестиційної діяльності, правовий зміст інвестиційної діяльності.

Нормативні та літературні джерела: [1,2,3,4,5,6,7]

Тема 2. Суб'єкти та об'єкти інвестиційної діяльності

Самостійна робота – 20 години

  1. Обмеження для державних органів та їх посадових осіб щодо втручання в діяльність суб’єктів інвестиційної діяльності.

Втручання державних органів та посадових осіб у реалізацію договірних відносин між суб'єктами інвестиційної діяльності поверх своєї компетенції не допускається. У зв'язку з даним положенням слід звернути увагу на Главу 2 Господарського кодексу України, яка визначає основні напрями та форми участі держави і місцевого самоврядування у сфері господарювання.

Закріплюється, що рішення органів державної влади та органів місцевого самоврядування з фінансових питань, що виникають у процесі формування та контролю виконання бюджетів усіх рівнів, а також з адміністративних та інших відносин уп­равління, крім організаційно-господарських, в яких орган державної влади або орган місцевого самоврядування є суб'єктом, наділеним господарською компетенцією, приймаються від імені цього органу і в межах його владних повноважень.

Господарська ж компетенція органів державної влади та органів місцевого самоврядування реалізується від імені відповідної державної чи комунальної установи. Безпосередня участь держави, органів державної влади та органів місцевого самоврядування у господарській діяльності може здійснюватися лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України.

Ключові слова суб'єкти інвестиційної діяльності, .об'єкти інвестиційної діяльності права, обов'язки та відповідальність суб єктів інвестиційної діяльності.

Рекомендована література [1;3;7]

Соседние файлы в папке Інвестиційне право