Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційне право / мет_сем_сам___П 2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
269.82 Кб
Скачать

Тема 6. Правове регулювання інвестиційної діяльності в спеціальних (вільних) економічнихзонах.

Самостійна робота – 14 години

1. Спеціальний режим інвестування в окремих галузях народного господарства.

2. Зовнішьоторговельні та комплексні виробничі зони

3. Територія пріоритетного розвитку

4. Науково - технічні та офшорні зони

5.Перспективи розвитку спеціальних(вільних) економічних зон.

Рекомендована література [1;3;8]

Тема 7. Спільне інвестування в Україні

Самостійна робота-11 годин

1.Історичні аспекти створення та діяльності інститутів спільного інвестування в Україні.

2.Характеристика Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)».

До прийняття Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» №2299-111 від 15 березня 2001 року діюче українське законодавство не містило прямого визначення спільного інвестування. Основним правовим документом, який визначав ознаки такої діяльності було «Положення про інвестиційні фонди та інвести­ційні компанії», затверджене Указом Президента України від 19 лютого 1994 р. №55/94 (далі у цьому підрозділі - Положення). Положення визначало поняття інвестиційних фондів та інвестиційних компаній, правові та організаційні засади їх створення та діяльності, здійснення державного контролю, а також заходи щодо захисту інтересів їх учасників.

Законодавство у сфері спільного інвестування носить комплексний, міжгалузевий характер, адже норми права, що регулюють відносини в названій галузі, закріплені в законодавстві різної галузевої належності (конституційному, адміністративному, фінансовому, цивільному, кримінальному та ін.).

З прийняття Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» №2299-III від 15 березня 2001 року дана сфера суспільних відносин набула стабільної законодавчої регламентації.

Закон визначив правові та організаційні основи створення, діяльності та відповідальності суб'єктів спільного інвестування, особливості управління їх активами, встановлює вимоги до складу, структури та зберігання активів, особливості розміщення та обігу цінних паперів інститутів спільного інвестування, порядок та обсяг розкриття інформації інститутами спільного інвестування з метою залучення та ефективного розміщення фінансових ресурсів інвесторів. Зазначається, що відносини у сфері спільного інвестування регулюються законами України та іншими нормативно-правовими актами з питань функціонування фондового ринку та з питань діяльності акціонерних товариств у частині, що не суперечить нормам зазначеного закону, а також цим законом та прийнятими відповідно до нього іншими нормативно-пра­вовими актами.

Визначається, що інститут спільного інвестування (далі -ІСІ) - корпоративний інвестиційний фонд або пайовий інвестиційний фонд, який провадить діяльність, пов'язану з об'єднанням (залученням) грошових коштів інвесторів з метою отримання прибутку від вкладення їх у цінні папери ін­ших емітентів, корпоративні права та нерухомість.

Законом закріплено, що ІСІ залежно від порядку здійснення його діяльності може бути відкритого, інтервального та закритого типу.

Ключові слова інститут спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди), організаційно-правові форми здійснення спільного інвестування.

Рекомендована література [1;3;4;7]

Соседние файлы в папке Інвестиційне право