Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по фінан / тема 11 Платіжні системи.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
173.57 Кб
Скачать

Слайд 26

3. Правове регулювання ринку фінансових послуг в Україні.

Роль ринку фінансових послуг у фінансово-економічній ситуації, яка склалася в Україні надзвичайно важлива. Ринок фінансових послуг дає необмежені можливості для інвестицій і тому постійно перебуває в центрі уваги Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів та інших владних структур. В Україні ринок фінансових послуг лише формується, на ньому ще не встановилися традиції та правила роботи, саме ця причина, в першу чергу обумовлює необхідність приведення в дію системи ефективного регулювання ринку фінансових послуг з боку державних структур.

Відмітимо, функціонування будь-якого ринку в сучасних умовах неможливо собі уявити без законодавчої бази регулювання та впливу держави. Саме держава визначає і контролює правові основи ринкових відносин, насамперед права власності, установлює базові правила відносин учасників ринку.

Розглядаючи ринки фінансових послуг та державне регулю­вання на цих ринках як предмет регулювання нормами фінан­сового права, необхідно розуміти багатоаспектність, комплексність відносин, що виникають на таких ринках між їх суб’єктами.

Слід визнати, що публічний характер фінансової діяльності поширюється не лише на бюджетні або податкові відносини, на відносини стосовно здійснення публічних видатків або управління чи обслуговування державного боргу, не тільки на відносини щодо формування публічних фондів коштів (як бюджетних, так і позабюджетних) тощо. Фінансову діяльність провадять і на національних та міжнародних ринках фінансових послуг. Значною мірою це пов’язано і з публічною фінансовою діяльністю, внаслідок чого на цілу групу правовідносин, що виникають на ринках фінансових послуг, чинять свій регулятивний, охоронний або інший вплив норми фінансового права. Разом із тим слід розуміти, що далеко не всі дії на ринках фінансових послуг підпадають під фінансово-правове регулювання. Більшість із них є предметом цивільно-правового або господарсько-правового регулювання. І тому, розглядаючи ту чи ту діяльність на ринку фінансових послуг як предмет правового регулювання, необхідно чітко відмежовувати її предмет, і лише після цього застосовувати правові засоби, притаманні певній галузі права.

Під ринками фінансових послуг розуміють сферу діяльності учасників ринків фінансових послуг із метою надання та споживання певних фінансових послуг. До ринків фінансових послуг належать професійні послуги на ринках банківських, страхових, інвестиційних послуг, операцій із цінними паперами та інших видах ринків, що забезпечують обіг фінансових активів.

Загалом під фінансовою послугою чинне законодавство розуміє операцію з фінансовими активами, яку здійснюють в ін­тересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб. У випадках, передбачених законодавством, фінансові послуги падають за рахунок коштів, залучених від інших осіб з метою отримання прибутку або збереження реальної вартості фінансових активів.

Слайд 27

В Україні, відповідно до статей 1 та 4 З У «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» від 12.07.2001 р. № 2664-ІІІ (зі змінами), до фінансових послуг та операцій з фінансовими активами належать: випуск платіжних документів, платіжних карток, дорожніх чеків та/або їх обслуговування, кліринг, інші форми забезпечення розрахунків; довірче управління фінансовими активами; діяльність з обміну валют; залучення фінансових активів із зобов'язанням щодо їх подальшого повернення; фінансовий лізинг; надання коштів у позику (й на умовах фінансового кредиту); надання гарантій та поручительств; переказ грошей; послуги у сфері страхування й накопичувального пенсійного страхування; торгівля цінними паперами; факторинг. До фінансових послуг можна зараховувати також інші операції, що відповідають визначеним вище кри­теріям.

Соседние файлы в папке Лекции по фінан