Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по фінан / тема 11 Платіжні системи.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
173.57 Кб
Скачать

Слайд 1

СЛАЙД 2

План лекційного заняття:

1.Загальна характеристика платіжних систем.

2. Переказ грошей.

3.Правове регулювання ринку фінансових послуг в Україні.

4. Основні засади страхування.

СЛАЙД 3

§ 1. Поняття платіжних інструментів

Правове регулювання обігу коштів залежить від форми, в якій він здійснюється. Особливі режими їх обігу визначаються готівковою чи безготівковою формою. Перша із них обумовлює обіг коштів у формі грошових знаків (банкнот та монет), які емітуються згідно із законо­давством України та мають позначену на них номінальну вартість. Єдиним законним платіжним засобом в Україні є гривня як грошова одиниця України, яка приймається усіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України для про­ведення переказів та розрахунків. Безготівковий обіг коштів здійсню­ється у формі записів на рахунках у банках (ст. З Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні») (далі - Закон)).

Слайд 4

Банки мають право відкривати рахунки як резидентам, так і не­резидентам України. Умови відкриття рахунків передбачаються в до­говорі, що укладається між банком та його клієнтом - власником рахунку. Згідно зі ст. 7 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» клієнти банку можуть відкрити такі види рахунків:

а) вкладний (депозитний) рахунок - рахунок, який відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання коштів, що пере­даються клієнтом банку в управління на встановлений строк та під визначений процент (дохід);

б) поточний рахунок - рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання коштів і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору;

в) кореспондентський рахунок - рахунок, що відкривається одним банком іншому банку для здійснення міжбанківських переказів.

Слайд 5

Під платіжним інструментом розуміється засіб певної форми на паперовому, електронному чи іншому носії інформації, який викорис­товується для ініціювання переказів (п. 1.31 ст. 1 Закону).

Слайд 6

Платіжні інструменти включають таке.

1. Документи на переказ (ст. 16 Закону). Цей різновид платіжних інструментів містить: а) розрахункові документи; б) документи на переказ готівки; в) міжбанківські розрахункові документи; г) клірин­гові вимоги; ґ) інші документи, що використовуються в платіжних системах для ініціювання переказу. Форми цих документів, їх обов'язкові реквізити встановлюються нормативно-правовими актами Нацбанку України. Учасник платіжної системи підчас приймання електронних документів на переказ повинен здійснити перевірку елек­тронного підпису та цілісності, достовірності, авторства документа на переказ.

Електронний документ на переказ має однакову юридичну силу з паперовим документом за умови наявності електронного підпису як його обов'язкового реквізиту. Електронний документ на переказ при­ймається до виконання лише у разі засвідчення його електронним підписом. Відповідальність за достовірність інформації, що міститься в реквізитах електронного документа, несе особа, яка підтвердила цей документ електронним цифровим підписом, в іншому разі - банк або інша установа - учасник платіжної системи.

Стаття 19 Закону України «Про платіжні системи та переказ ко­штів в Україні» закріплює порядок та строки зберігання електронних документів, їх архіви. Строки зберігання та знищення таких доку­ментів не можуть бути меншими за строки, встановлені для паперо­вих документів. Електронні документи мають зберігатися на носіях інформації, форма яких дозволяє перевірити цілісність, достовірність та авторство. В окремих випадках (в разі неможливості зберігання електронних документів протягом необхідного часу) мають бути за­стосовані заходи дублювання або періодичного копіювання таких документів.

Соседние файлы в папке Лекции по фінан