Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по фінан / тема 11 Платіжні системи.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
173.57 Кб
Скачать

Слайд 7

2. Електронні платіжні засоби (ст. 14 Закону). Можуть існувати в будь-якій формі, на будь-якому носії, що дає змогу зберегти інфор­мацію, на підставі якої можливо зробити електронний переказ. Емісія електронних платіжних засобів передбачає проведення операцій з ви­пуску електронних платіжних засобів певної платіжної системи в ме­жах України та може здійснюватися виключно банками, які уклали договір з відповідною платіжною організацією платіжної системи та одержали її дозвіл на виконання цих операцій. При цьому під електрон­ним платіжним засобом розуміється платіжний інструмент, який надає його держателю можливість за допомогою платіжного пристрою одержати інформацію про належні держателю кошти та ініціювати їх переказ.

Слайд 8

Як платіжний пристрій можуть виступати банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслугову­вання і т.д. Головною вимогою до такого пристрою є надання можли­вості користувачеві здійснити операцію з ініціювання переказу коштів та виконати інші операції згідно з його функціональними можливос­тями. Найбільш поширеними різновидами платіжних пристроїв є бан­ківські автомати та платіжні термінали. Банківський автомат являє собою програмно-технічний комплекс, який надає можливість держа­телю електронного платіжного засобу здійснити самообслуговування за операціями одержання коштів готівкою, внесення їх для зарахуван­ня на відповідні рахунки, одержання інформації щодо стану рахунків та виконання інших операцій згідно з його функціональними можли­востями. Платіжний термінал є електронним пристроєм, який призна­чений для ініціювання переказу з рахунку (видавання готівки, одер­жання довідкової інформації, друкування документа за операцією) із застосуванням електронного платіжного засобу.

Електронний платіжний засіб має містити обов'язкові реквізити для можливості ідентифікації платіжної системи та емітента. Корис­тувачами електронного платіжного засобу можуть бути як юридичні, так і фізичні особи, які укладають договір з банком щодо порядку та умов його використання.

Слайд 9

Використання електронних платіжних за­собів передбачає діяльність щодо технологічного, інформаційного обслуговування суб'єктів господарювання та виконання розрахунків з ними за операції, які здійснені з використанням електронних пла­тіжних засобів, - еквайринг. Еквайринг у межах України здійснюєть­ся виключно юридичними особами-резидентами, що уклали відпо­відний договір з платіжною організацією. В цих умовах за операція­ми між резидентами і нерезидентами на території України переказ між сквайрами і суб'єктами господарювання здійснюється виключно у гривнях відповідно до умов договору. Діяльність еквайра або емі­тента реалізується також у формі моніторингу, що є різновидом спе­ціального контролю. Цей метод контролю передбачає аналіз операцій, які здійснюються із застосуванням електронних платіжних засобів з метою виявлення помилкових або неналежних переказів та запо­бігання цьому.

Слайд 10

Обслуговування обігу електронних платіжних засобів передбачає застосування таких методів:

а) кліринг. Кліринговий механізм забезпечує збирання, сортування, реконсиляцію та проведення взаємозаліку зустрічних вимог учасників платіжної системи, обчислення за кожним із них сумарного сальдо за визначений проміжок часу між загальними обсягами вимог та зобов'язань. Кліринговими установами виступають юридичні особи, які за результатами таких дій формують клірингові вимоги та надають інформаційні послуги. Клірингова вимога являє собою документ на переказ за результатами клірингу, на підставі якого шляхом списання або зарахування коштів на рахунки учасників платіжної системи про­водяться взаєморозрахунки між ними;

б) маршрутизація. Застосування цього методу передбачає обмін даними між учасниками платіжної системи при виконанні операцій (у тому числі щодо переказу грошей).

Особливий режим випуску та використання закріплено за електрон­ними грошима (ст. 15 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні»), які визначаються як одиниці вартості, що зберіга­ються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу інши­ми особами, ніж особа, що їх випускає, і є грошовим зобов'язанням такої особи, що виконується в готівковій або безготівковій формі. Випуск електронних грошей здійснюється лише банком, який бере на себе зобов'язання з їх погашення та надає користувачам або комерцій­ним агентам в обмін на готівкові або безготівкові кошти. На вимогу користувача банк, який випустив електронні гроші, зобов'язаний їх погашати. Банк має право здійснювати випуск електронних грошей, номінованих лише в гривні та на суму, яка не перевищує суму одержа­них ним грошових коштів.

Соседние файлы в папке Лекции по фінан