Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по фінан / ВАЛ.РЕГ..doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
196.1 Кб
Скачать

Слайд 1

ТЕМА 14 «Правові засади валютного регулювання та

валютного контролю»

СЛАЙД 2

План лекційного заняття:

  1. Поняття і зміст валютного регулювання.

  2. Правовий режим валютних операцій.

  3. Валютний контроль. Здійснення валютного контролю.

Є речі набагато важливіші, ніж гроші,

та без грошей ці речі не купиш.

( Проспер Меріме, французький письменник)

СЛАЙД 3

  1. Поняття і зміст валютного регулювання

Валютний ринок належить до однієї з найважливіших складових грошового ринку держави і тому потребує проведення державного регулювання. За роки незалежності України та формування її валютного ринку було розроблено законодавчу та нормативно-правову базу, створено інституційні форми організації валютних відносин, створена національна валютна система тощо. Водночас динамізм валютних відносин, їх інтернаціоналізація потребують постійного вдосконалення чинного законодавства, приведення його у відповідність із сучасними економічними реаліями, що впливає на підтримання стабільності національної грошової одиниці України та підвищення авторитету країни на міжнародному ринку.

Валюта ( від італ. valuta, лат. valeo – коштую) – 1) грошова одиниця країни, що становить основу її грошової системи та бере участь у міжнародному економічному обміні й міжнародних зв’язках, які супроводжуються грошовими розрахунками; 2) грошові знаки іноземних держав, кредитні кошти обігу та платежу, виражені в іноземних грошових одиницях.

Слайд 4

Закон України „Про зовнішньоекономічну діяльність” містить визначення таких понять, як „валюта України”, „іноземна валюта”, „банківські метали ( монетарні )”.

Валюта України - грошові знаки (банкноти, казначейські білети, монети та інші форми), що перебувають у обігу та є за­конним платіжним засобом на території України, платіжні документи й інші цінні папери (акції, обліга­ції, купони до них, бони, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати, ощадні книжки, інші фінансові та банківські документи), виражені у валюті України. А відповідно до ст. 99 Конституції України національною валютою – грошовою одиницею України є гривня.

Слайд 5

Іноземна валюта - іноземні грошові знаки (банкноти, казначейські білети, монети тощо), що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, а також вилучені з обігу чи такі, що ви­лучаються з нього, але підлягають обмінові на грошові зна­ки, які перебувають в обігу; кошти у грошових одиницях іно­земних держав і міжнародних розрахункових (клірингових) одиницях, що перебувають на рахунках або вносяться до банківських та інших кредитно-фінансових установ за ме­жами України;

Слайд 6

банківські метали ( монетарні )- це золото, срібло, платина, метали пла­тинової групи, доведені (афіновані) до найвищих проб відповідно до світових стандартів, у зливках і порошках, які мають сертифі­кат якості, а також монети, вироблені з дорогоцінних металів.

Слайд 7

Усе це у своїй сукупності охоплюється поняттям "валютні цінності".

Валютні цінності складаються з:

- валюти України;

- іноземної валюти;

- банківських металів.

В Україні валютне регулювання базується на Конституції Украї­ни та Законі України «Про Національний банк України» ( 20.05.99 р.), Декреті Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19 лютого 1993 р. ост. зміни 16.01.2003 р., Митному кодексі України, За­коні України "Про зовнішньоекономічну діяльність", а також нор­мативних актах Національного банку України, що визначають правові засади організації валютного регулювання й контролю.

Україна як незалежна держа­ва ще у серпні 1992 року ратифікувала Угоду про Міжнародний валютний фонд, взявши на себе, таким чином, певні зобов’язання щодо організації власної національної валютної системи, передбачені статтею IX Статуту МВФ, заявила про прагнення забезпечити конвертованість національної валюти. 24 вересня 1996 р. Україна заявила про прийняття зобов'язань за статтею VIII Статуту МВФ, що свідчило про офіційне міжнародне визнання гривні конвертованою за поточними операціями.

Соседние файлы в папке Лекции по фінан