Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по фінан / т. 7 Неподаткові надходження.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
105.98 Кб
Скачать

Слайд 38

Неподаткові платежі в системі державних доходів Великобританії віднесено до складу інших доходів, які включають: операційний надлишок Центробанку Англії; дохід Державної скарбниці від продажу монет; дохід від лотерейної діяльності; дивіденди (в розрізі найбільших державних компаній та іншими); відсотки за позиками (позики до місцевих фондів та інші позики); інші надходження (платежі за реєстрацію земель, штрафи та пені, роялті від компанії Марафон Петролеум, надходження Комісії з регулювання зв’язку та інше).

Характерною є тенденція до стійкого скорочення неподаткових надходжень: з 4,89 % від сукупних бюджетних надходжень у 1999 році до 4,0 % у 2006 році. Це обумовлено завершенням приватизаційних процесів та структурних реформ в секторі загальнодержавного управління (зокрема, запровадження таких ринкових механізмів, як державно-приватне партнерство та ін.

Слайд 39

Узагальнюючи особливості механізму мобілізації неподаткових надходжень до бюджету доцільно акцентувати увагу на тому, що основною функцією цих надходжень є збалансування бюджету, заповнення недоотриманої частини доходів за рахунок податків. Функція балансування за відсутності податкових надходжень цього виду доходів обумовлена неможливістю держави нагромадити необхідний обсяг надходжень у зв’язку з обмеженими розмірами об’єктів оподаткування.

Зважаючи на значну частину неподаткових надходжень у доходах бюджету України, їхня роль в забезпеченні перерозподільчих процесів є суттєвою і в найближчій перспективі особливо не знижуватиметься. Тому, важливим завданням фінансового апарату держави є пошук шляхів удосконалення механізму мобілізації цих надходжень, ефективного використання його складових у процесі наповнення бюджетів. Одночасно доцільно формувати нові підходи до розробки ринкової моделі податкового механізму, який в перспективі забезпечить суттєве зростання обсягів податкових надходжень з одночасним зменшенням неподаткових.

19

Соседние файлы в папке Лекции по фінан