Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по фінан / т. 7 Неподаткові надходження.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
105.98 Кб
Скачать

Слайд 34

п. 15 ст. 2 Бюджетного кодексу України визначає, що власні надходження бюджетних установ- кошти, отримані в установленому порядку бюджетними установами як плата за надання послуг, виконання робіт, гранти, дарунки та благодійні внески, а також кошти від реалізації продукції чи майна та іншої діяльності.

Власні надходження бюджетних установ отримуються додатково до коштів загального фонду бюджету та включаються до спеціального фонду.

Надходження коштів від реалізації конфіскованого митними органами майна регулюється Митним кодексом України, Порядком обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України та ін.

Портові збори (корабельний, канальний, маяковий, причальний, якірний, адміністративний та санітарний) справляються у морських портах із суден зазначених груп в Положенні про портові збори, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України «Про портові збори» і плавучих споруд, що плавають під Державним прапором України та іноземним прапором.

Сплата портових зборів здійснюється відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 р. № 15 "Про систему валютного регулювання і валютного контролю".

Збір за користування радіочастотним ресурсом регулюється розділом ХV Податкового кодексу України.

Слайд 35

5. Зарубіжний досвід та його використання у сфері регулювання неподаткових надходжень до бюджетів

У доходах зведених бюджетів розвинутих країн частка неподаткових надходжень є значно меншою, ніж в Україні, а частка податкових надходжень більшою. Така їх структура є наслідком тривалої революції оподаткування, в процесі якої знайшли підтвердження переваги податків як найбільш надійного джерела доходів держави. Підтвердженням нестабільності та ненадійності неподаткових надходжень є коливання рівня виконання прогнозних розрахунків неподаткових надходжень до зведеного бюджету, а також, як правило нижчий рівень їх виконання порівняно з прогнозними показниками податкових надходжень.

З розвитком ринкової інфраструктури зростають доходи від підприємницької діяльності та власності у неподаткових надходженнях місцевих бюджетів і у більшості постсоціалістичних країн. Обсяг цього виду неподаткових надходжень становить понад 40 % у Польщі, Чехії та Словенії, до 20 % – у Болгарії, Словаччині, Угорщині та близько 10 % – у Латвії та Румунії. Що стосується України, то вона має один з найнижчих показників цього джерела неподаткових надходжень серед європейських країн.

Слайд 36

У порівнянні з іншими країнами частка неподаткових надходжень досить висока у Японії. Сюди входять доходи від орендної плати, продажу земельних ділянок та іншої нерухомості, пені, штрафи, доходи від лотерей, позики і т. п.

Слайд 37

Відповідно до класифікації доходів федерального бюджету США, до складу неподаткових доходів відносять: міжбюджетні доходи; поточні платежі; інші надходження; доходи від продажу алкогольних напоїв; доходи від надання комунальних послуг. Перші три групи надходжень відносять до доходів загального фонду бюджету.

Протягом останніх 50-ти років структура доходів федерального бюджету в США кардинально змінилася. Якщо в 1960-ті роки частка неподаткових надходжень в структурі доходів перевищувала 30 % (доходи від продажу алкогольних та тютюнових виробів, збір за забруднення навколишнього середовища, паливні збори), то в 2008 році даний показник був меншим 5 %. Це пояснюється тим, що високі ставки акцизів на алкоголь та тютюн виконали поставлене урядом завдання - зменшити коло відповідних споживачів. Зниження надходжень від збору за паливо обумовлено верхньою межею попиту на паливо на фоні зростання платоспроможного попиту та розширення споживання.

Одним з найбільших прибуткових видів неподаткових доходів є доходи від лотереї. Так, надходження від проведення лотерей в 2002 році перевищили 42 мільярди доларів США (13 мільярдів чистого прибутку).

Казино та гральні автомати в 2002 році (дата останнього спостереження) принесли власникам більше 40 мільярдів доларів прибутку після вирахування податків і залишаються головними конкурентами лотерей.

В США діє система 5 правил для збалансування бюджету і кожен штат обирає кількість правил для виконання. Крім того, на законодавчому рівні закріплюють ліміт витрат і доходів.

У складі доходів від житлово-комунальних послуг відображають виручку монополій за водопостачання, електроенергетики, постачання газу та транспортних послуг. Серед них – рентна плата за послуги транзиту, дозвіл на видобуток вуглеводнів.

Соседние файлы в папке Лекции по фінан