Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-51 (Восстановлен).docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
499.18 Кб
Скачать

фізична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом

Право фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності

Право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Обмеження права фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності встановлюються Конституцією України та законом. Так, підприємницька діяльність депутатів, посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування (ст. 42 Конституції України), президента України (ст. 103 Конституції України) обмежується законом.

ВАЖЛИВО! 1. Підприємницька діяльність – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

2. До підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин.

Умови здійснення права на підприємницьку діяльність

1. Фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації як підприємця без статусу юридичної особи в порядку, встановленому законом. При цьому, державна реєстрація фізичних осіб-підприємців – засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

2. Якщо особа розпочала підприємницьку діяльність без державної реєстрації, уклавши відповідні договори, вона не має права оспорювати ці договори на тій підставі, що вона не є підприємцем. При цьому дія такої норми поширюється лише на саму фізичну особу, інші, управомочені особи, не позбавляються права подавати позови з таких підстав. Суд вирішуючи спір може застосувати до цих договорів правила про зобов'язання, які пов'язані з підприємницькою діяльністю.

безпосередньо як підприємець або через приватне підприємство, що ним створюється

Порядок здійснення права на підприємницьку діяльність

із залученням або без залучення найманої праці

самостійно або спільно з іншими особами

Особливості здійснення права на підприємницьку діяльність

Громадянин здійснює управління заснованим ним приватним підприємством безпосередньо або через керівника, який наймається за контрактом. У разі здійснення підприємницької діяльності спільно з іншими громадянами або юридичними особами громадянин має права та обов'язки відповідно засновника та/або учасника господарського товариства, члена кооперативу тощо, або права і обов'язки, визначені укладеним за його участі договором про спільну діяльність без створення юридичної особи.

Громадянин-підприємець здійснює свою діяльність на засадах свободи підприємництва та відповідно до принципів підприємницької діяльності, передбачених ст. 44 ГК України

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]