Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
F_nansovy_obl_k_1.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
133.32 Кб
Скачать

2.Облік довгострокових та поточних фінансових інвестицій

Аналітичний облік фінансових інвестицій ведуть за їх видами та об’єктами інвестування.

Синтетичний облік довгострокових фінансових інвестицій ведуть на рахунку 14 “Довгострокові фінансові інвестиції”, а короткострокових – на рахунку 35 “Поточні фінансові інвестиції”. Це активні рахунки, за Д-м яких відображають вартість придбання (надходження) фінансових інвестицій, за К-м – їх вибуття (списання), зменшення вартості.

Види фінансових інвестицій

Статті балансу

Рахунки Плану рахунків

Довгострокові

040 "Довгострокові фінансові інвестиції, які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств"

141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі"

045 "Інші довгострокові фінансові інвестиції"

142 "Інші інвестиції пов'язаним сторонам"

143 "Інвестиції непов'язаним сторонам"

Синтетичний облік фінансових інвестицій ведеться в Журналі 4 (за кредитом рахунків 10, 11, 12, 13, 14, 15, 18, 19, 35). Аналітичний облік фінансових інвестицій ведеться у Відомості 4.2 за видами цих інвестицій і окремо відображаються дані про довгострокові і короткострокові фінансові інвестиції.

Визнання доходу від фінансових інвестицій

Дохід від здійснених фінансових інвестицій (якщо він може бути достовірно оцінений та існує ймовірність надходження економічних вигод, пов'язаних з утриманням інвестиції) визнається та розподіляється між звітними періодами в такому порядку:

  • відсотки - у тому звітному періоді, до якого вони належать, виходячи з бази нарахування, ставки відсотка і строку утримання відповідних фінансових інвестицій;

  • дохід від участі у капіталі — визначається на дату балансу на підставі фінансових звітів дочірніх, спільних та асоційованих підприємств;

  • дивіденди - у періоді прийняття рішення про їх виплату в сумі об'явлення за вирахуванням податку на дивіденди;

  • дисконт - протягом періоду з моменту придбання фінансових інвестицій до моменту їх погашення, за методом ефективної ставки відсотка;

  • роялті - за принципом нарахування згідно з економічним змістом відповідної угоди;

  • доходи від зростання вартості — у тому періоді, коли здійснено переоцінку або реалізацію фінансової інвестиції.

Дохід від фінансових інвестицій за методом участі в капіталі відображається на рахунку 72 "Дохід від участі в капіталі", доходи у вигляді дивідендів, відсотків, амортизації дисконту по інвестиціях - на рахунку 73 "Інші фінансові доходи", доходи від реалізації фінансових інвестицій - на рахунку 74 "Інші доходи".

  1. Облік довгострокової дебіторської заборгованості (сутність та види заборгованості, документальне оформлення, аналітичний і синтетичний облік)

Дебіторська заборгованість – це сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату.Дебітори-юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів.Дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод та може достовірно визначена її сума.

Згідно П(С)БО 10 дебіторська заборгованість поділяється на довгострокову та поточну. Довгострокова дебіторська заборгованість - сума дебіторської заборгованості фізичних та юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

Для віднесення дебіторської заборгованості до довгострокової необхідно, щоб виконувалися обидва критерії: -не виникає в ході нормального операційного циклу;

-строк її погашення більше 12 місяців.

У разі, якщо строк погашення дебіторської заборгованості, що не виникає в ході нормального операційного циклу, менше року, вона відноситься до поточної.

Також доцільно виділити такі види дебіторської заборгованості:

-дебіторська заборгованість за товари, роботу, послуги (товарна);

-дебіторська заборгованість, яка виникає від операцій підприємства інших, ніж продаж товарів, виконання робот, надання послуг (нетоварна).

До нетоварних операцій відносять: -розрахунки за виданими авансами,

-розрахунки з підзвітними особами; -розрахунки за нарахованими доходами;

-розрахунки за претензіями; -розрахунки за відшкодуванням завданих збитків;

-розрахунки з іншими дебіторами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]